Spaniens nyeste UNESCO World Heritage Site: Antequera Dolmens, Andalusien

I hjertet af Andalusien næsten lige langt fra de store kendte byer Málaga, Granada, Córdoba og Sevilla, ligger den charmerende hvide by Antequera med tilnavnet “Andalusiens hjerte”. Når der holdes ferie i Málaga, og talen falder på Andalusien, så er det dog ikke ofte, at byen Antequera og dens hemmeligheder bliver nævnt.

Det råder vi bod på her og fortæller om en af byens og områdets fantastiske arkæologiske skatte, Los Dólmenes de Antequera (Jættestuerne i Antequera). Med den lette adgang fra kysten er det en oplagt ide at holde ferie i Málaga i en feriebolig og tage en dagstur til Antequera og udforske dette spændende område. 

Panoramisk udsigt, Antequera

Los Dólmenes de Antequera er et arkæologiske vidunder, der indeholder hele tre imponerende megalitter, som er den samlende betegnelse for dysser og jættestuer. Megalit betyder kampesten og megalitiske monumenter er kendetegnet ved at bestå af kæmpestore sten i forskellige formationer uden brug af mørtel. Det kan være enkeltstående sten med få overliggende sten, hvor den mest kendt uden tvivl er Stonehenge i England.

Forskellen mellem dysser og jættestuer var både udformningen og formålet. Dysserne havde til formål at være et mindesmærke og hoveddelen var ikke overdækket, mens jættestuerne var gravkamre, som ofte bestod af et kammer og en lang gang derind til. 

Og her lige uden for Antequera ligger der tre velbevarede 5000 år gamle jættestuer;  Menga Dolmen og Viera Dolmen som ligger tæt sammen og Tholos de El Romeral Dolmen, som ligger et par kilometer væk fra de to andre. Efter meget forarbejde blev disse tre pragtfulde stenmonumenter den 15. juli 2016 optaget på listen som et UNESCO World Heritage-sted som det syvende i Andalusien og det 45. i hele Spanien.

Jættestuernes historie

Menga Dolmen, Antequera

Det menes, at Menga og Viera blev bygget mellem 3500 f.kr og 3000 f.kr af landmænd, der boede i den nærliggende frugtbare Guadalhorce-dal i perioden fra bondestenalderen og kobberalderen fra 5000 f.kr til 2200 f.kr. El Romeral menes at være blevet bygget senere, muligvis omkring 2500 f.kr.

La Peña de los Enamorados (De forelskedes klippe), Antequera

UNESCO omtaler jættestuerne i Antequera som “fremragende eksempler på megalitiske arkitektur og blandt de mest anerkendte i verden". Det bevaringsværdige område, som UNESCO har optaget på verdensarvslisten, inkluderer også to geologiske enestestående bjergformationer - La Peña de los Enamorados (De forelskedes klippe) og naturparken El Torcal de Antequera. Disse to områder er  medtaget på listen, da de er exceptionelle betydningsfulde for placeringen af de tre jættestuer.

Menga Dolmen, Antequera

For at blive optaget på denne prestigefulde liste skulle der blandt andet tages stilling til om stedet repræsenterer et mesterværk i form af menneskelig kreativ genialitet.  Og det må man sige, at stedet repræsenterer til fulde. Menga Dolmen en af de største jættestuer, man kender til og er helt unikt bygget med tre indre støttesten til at holde det enorme stenloft, der vejer ikke mindre end 180 tons.

I Menga er der identificeret hele tre forskellige rum i forlængelse af hinanden: et atrium, en passage og begravelses kammer. Hele jættestuen er 27,5 meter dyb og jo længere ind man kommer, jo bredere bliver den med en maksimal bredde i bunden på hele 6 meter. Højden stiger ligeledes fra 2,7 meter til over 4 meter i det store rum bagerst. 

Menga Dolmen, Antequera

Indgangen til Menga ligger 45 grader nord-øst, således at den er perfekt placeret i forhold til klippen Peña de los Enamorados. Dette gør Menga endnu mere speciel, da der blot er få jættestuer i hele Europa, som er placeret i forhold til geologiske punkter i lokalområdet.

Almindeligvis har jættestuerne deres udgang mod den opgående sol, og det har derfor været opfattelsen blandt forskere, at det var solen, som afgjorde placeringen. En dansk forsker har dog fundet en anden mulig forklaring på jættestuernes orientering, idet noget tyder på, at de er placeret i forhold til et mønster af fuldmåneopgange forud for måneformørkelser i sommerhalvåret.

Viera Dolmen

Viera Dolmen, Antequera

Jættestuen Viera blev opdaget i 1903 og efterfølgende udgravet for private midler af brødrene  Antonio og José Viera, som siden har givet navn til denne jættestue. Viera består af en lang gang på 19 meter, som er opdelt af en lille dør, som giver adgang til gangens ende, som består af et lille rum på 1,6 meter gange 2 meter. Højden i gangen er på omkring 2 meter overalt.

Viera Dolmen, Antequera

I modsætning til Menga, så ligger Viera placeret i forhold til solen, som de fleste andre iberiske megalitter. Dens indgang vender 96 grader øst, hvorved solens cyklus to gange om året står for en spektakulær oplevelse ved denne jættestue. For ved hvert forårs- og efterårs -jævndøgn oplyser solens stråler hele indgangen helt ind til den bagerste sten. Ved disse lejligheder slukkes det installerede lys i gangene, så solens magi får lov til at folde sig helt ud som for flere tusind år siden, da jættestuen blev bygget.

Har du lyst til at opleve dette fantastiske syn, vil en hyggelig feriebolig i Antequera være en god mulighed for at opleve byens atmosfære og jættestuernes historie på.  

Tholos de El Romeral Dolmen

El Romeral Dolmen, Antequera

Den tredje jættestue Tholos de El Romeral Dolmen er helt særlig i forhold til de to øvrige. Denne jættestue er nemlig en “tholos”, hvilket betyder, at dens kamre er runde. Foruden to kamre består denne jættestuen af en lang gang ind til det første kammer og en kort gang mellem de to kamre. UNESCO betegner disse to runde kamres falske kuppellofter som et af de bedste eksempler på hele den Iberiske halvø på denne type af byggeteknik fra den forhistoriske tid.

El Romeral Dolmen, Antequera

El Romeral er klart den læmgste af de tre jættestuer med en samlet længde på hele 34 meter. Og i modsætning til Menga og Viera, som er bygget af kampesten, så består væggene i denne jættestue er murværk. Ovenpå El Romeral står en kreds af træer.

I det inderste kammer fandt man ved udgravningerne en 20 cm stor kalkstensflise, hvorunder man fandt adskillige horn fra kvæg, men om der er foregået ofringer på dette sted er uvist. 

Indgangen til El Romeral vender 199 grader syd-vest og ligesom Menga Dolmen, peger denne indgang også i retning af et af områdets naturlige vartegn. Fokus for denne indgang ligger hele 11 kilometer væk og er bjerget Camorro de las Siete Mesas, som er en del af naturparken El Torcal de Antequera. El Romerals indgang ligger således med bagsiden mod solen. 

Om eftermiddagen i løbet af vintersolhverv, skinner solen direkte på bagvæggen i El Romerals bageste kammer.

Skattejægere har tidligere været forbi og har beskadiget området og nogle af jættestuerne, men heldigvis ikke mere end de stadigvæk er i fin stand og imponerende smukke. Her er masser af muligheder for en spændende dag i Antequeras forhistorie. 

Mere information

Indgang: Gratis

Åbningstider:

1. januar - 31. marts og 16. September - 31. december

Tirsdag til lørdag: kl. 09:30 til kl. 17:30 

Søn- og helligdage: kl. 09:00 til kl. 15:30 

1. april - 15. juni:

Tirsdag til lørdag: kl. 09:00 til kl. 19:30 

Søn- og helligdage: kl. 09:00 til kl. 15:30

15. juni -16. september (sommer)

Tirsdage til søndag: kl. 09:00 til kl. 15:30

Mandage: lukket hele året.

Telefon: 952712206 og 952712207

Kort