Sortering: Córdoba by

Córdobas blomsterfestival - Fiesta de los Patios

I Córdoba forstår man at byde foråret velkommen med stil. Med blomster, dufte, lys og farver! Hele maj måned er byen pyntet op til fest, og gaderne sitrer af liv.

Nedenfor får du al den praktiske information om festivallen, men først tager vi lige et inspirerende kig ind bag murene til cordobensernes private haver...

Video fra Fiesta de los Patios

Se Spain-Holiday's smukke og informative video om Córdobas blomsterfestival:

Datoer for Córdobas blomsterfestival 2016

I år 2016 løber Fiesta de los Patios fra 2. til 15. maj.

Gårhaverne kan besøges hver dag kl. 11-14 samt kl. 18-22 - der holdes således fire timers siesta. Det er gratis at besøge gårdhaverne, men en mindre, frivillig donation bliver værdsat. Mere information om billetter nederst i artiklen.

Blomsterdekorationerne dukker dog op i Córdoba allerede i slutningen af april. Før Patio-festivallen afholdes nemlig Cruces de Mayo fra 28. april til 1. maj.

Ruter til Fiesta de los Patios

Et godt udgangspunkt for et besøg i Córdobas gårdhaver er Palacio de Viana, hvor der udstilles 12 forskelligt udsmykkede gårdhaver - se mere information nedenfor. Bydelen Alcazar Viejo og det gamle jødiske kvarter bør også indgå i din rute gennem den blomsterklædte by.

Códobas myndigheder har optegnet 9 foreslåede ruter gennem byen. Få mere information og se et interaktivt kort over ruterne. I år har man valgt at benytte Facebook til at informere om kø, tilgængelighed og andre praktiske informationer. Du finder deres side under "fiestasdelospatios"

Hvad er Fiesta de los Patios? 

Córdobas blomsterfestival, “La Fiesta de los Patios Cordobeses,” også kendt som “Los Patios de Cordoba” er byens største årlige begivenhed.

I hele 14 dage slår Córdobas indbyggere dørene op til deres private gårdhaver og lader nysgerrige få et kig ind i deres personlige paradis. Håndlavede islamiske mosaikker, underskønne vandskultupturer og blomster fra gulv til loft! Og ikke mindst en liflig duft af jasmin, geranium, liljer og appelsinblomster. Fiesta de los Patios må bare opleves!

De deltagende gårdhaver udvælges af de lokale myndigheder, og antallet varierer fra år til år. I 2016 deltager 63 gårdhaver i konkurrencen.

 Et besøg i  Córdoba kan også kombineres med en tur i bus eller bil til andre af de smukke byer i Andalusien.

Historien om Córdobas gårdhaver

Gårdhaverne i Córdoba kan dateres tilbage til romernes storhedstid.

I et land hvor temperaturerne snildt kravler over de 40 grader, er gårdhaverne et yndet tilflugtssted i de hede timer midt på dagen. Almindelige haver er svære at holde i et ekstremt klima, og de skærmer ikke for sol og vind. Man byggede derfor husene op omkring en indre have, hvor familien kunne samles og undslippe heden.

Dog var det maurerne, der for alvor tog gårdhaverne til nye højder. De introducerede vandskulpturer og planter for at holde luften i gårhaven frisk og kølig. Der er tale om ganske effektive foranstaltninger, idet temperaturen i gårhaverne kan ligge helt ned til 10-15 grader under den udendørs temperatur!

Maurerne lagde også vægt på gårdhavens sociale funktion. Den skulle ikke blot give skygge, men også være et samlingssted for familien og deres gæster.

UNESCO Kultur- og Verdensarv

Fiesta de los Patios de Córdoba er Spaniens seneste bidrag (2012) til UNESCO's liste over Intangible Cultural Heritage (Kulturarv). Med denne tilføjelse er Spanien nu den stolte indehaver af i alt 13 pladser på UNESCO's liste. Listen blev etableret i 2008 og sigter mod at bevare “contemporary living expressions and traditions that countless groups and communities worldwide have inherited from their ancestors and transmit to their descendants.”

Córdoba er også med på UNESCO's liste over Verdensarv (World Heritage), repræsenteret af byens gamle bydel. Spanien har i alt 44 pladser på UNESCO's Verdensarv-liste og ligger dermed på andenpladsen efter Italiens 48 pladser.

Blomsterkonkurrencen

Blomsterfestivallen Fiesta de los Patios er ikke kun en festlig begivenhed, men også en konkurrence, som Cordobas indbyggere tager meget seriøst. Konkurrencen hedder officielt Concurso Municipal de los Patios de Córdoba, og det er en stor ære at vinde!

Som Manuel Garrido Moreno, formand for foreningen Amigos de los Patios, siger: “Fiesta de los Patios er for Córdoba hvad San Fermín [tyreløbet] er for Pamplona.”

Den første gårdhavefestival blev afholdt i 1918, men først i 1921 blev der arrangeret en decideret konkurrence. Det blev set som en måde at bevare traditionen på, idet der samtidig blev tilbudt økonomisk hjælp til deltagerne. Under den Spanske Borgerkrig blev festivallen aflyst tre år i træk.

Der tildeles præmier til de smukkeste og mest velholde gårdhaver inden for forskellige kategorier, eksempelvis traditionel, moderne, religiøs, maurisk, vandkunst, belysning, blomsterdekorationer og arkitektur.

De største præmier er er som regel relateret til et bestemt tema. Elektricitetsfirmaet Endesa tildeler eksempelvis en særlig præmie til den smukkest oplyste gårdhave.

Fremvisningen af gårdhaverne er meget mere end blot en blomsterudstilling. De ledsages ofte af musik, traditionel dans, tapas og vin. Nogle af de største navne inden for Flamenco er uden tvivl at finde i Córdoba i maj måned! Udover de formelle fremvisninger er der konstant fest i gaden og spontane koncerter på hvert et gadehjørne.

Maj i Córdoba

Hele maj måned står Córdoba i fuldt flor, og de forskellige begivenheder kendes under ét som Festival de Mayo. Der ligger tre store events i maj måned.

Festivallen indledes den sidste søndag i april eller første søndag i maj med Cruces de Mayo (Korsfestival). Her konkurrerer Córdobas indbyggere om at præsentere det smukkest dekorerede kors af blomster. Der afholdes endvidere en stor parade kendt som  La Batalla de las Flores (Blomsterkampen).

En uges tid senere følger Festival de los Patios, som er det største af de tre events.

Endelig afrundes festlighederne med Feria de Córdoba (Córdoba Festival), hvor der er fokus på musikken. Nat efter nat danser lokale og turister til traditionel flamenco-musik.

Det er også værd at besøge Córdoba omkring juletid, når gårdhaverne dekoreres med lys og julepynt.

Er man ikke lige i Córdoba i maj eller december - og også selvom man er! - kan det anbefales at besøge Palacio de Viana, som huser byens gårdhavemuseum, Museo de Patios. Her kan du se et kort med museets placering.

Guidede ture

Nogle af de største gårdhaver kan besøges året rundt - normalt koster det dog noget at få adgang. Hvis man er en større gruppe, kan rundvisninger arrangeres for omtrent 12 euro pr. voksen og 9 euro pr. barn - børn under fem år er gratis.

Turene varer ca. 2 timer og afholdes fra 1. marts til 30. juni. I marts og april starter turene kl. 17 mandag til lørdag. I maj og juni starter turene først kl. 19. Hele maj er der ligeledes ekstra ture hver søndag kl. 12. Husk at der ikke er guidede ture de to uger, hvor selve Fiesta de los Patios foregår.

Guiderne taler normalt spansk. For reservationer og for information om engelsksprogede ture, ring til +34 620460024 eller skriv til descubrirlospatios@rafaelbarondorador.com.

Praktisk information

Datoerne for Festival de Mayo varierer en smule fra år til år. Som nævnt afholdes Cruces de Mayo oftest den sidste weekend i april, og Festival de los Patios følger en uge senere. De endelige datoer offentliggøres hvert år i januar. Se datoer for Festival de Mayo her. For information om den enkelte fest, klik på enten patio, cruces eller rejas (gitter - en del af blomsterfesten). 

Under festivallen opdeles Córdoba i seks områder, som hvert indeholder 8 til 12 gårdhaver. Man vælger et bestemt område, når man bestiller billet. Det er gratis at besøge gårdhaverne. Nogle har opsat små bokse på til frivillige donationer. 

Under festivallen opdeles Córdoba i seks områder, som hvert indeholder 8 til 12 gårdhaver. De seks områder er Santa Marina-San Andrés, San Lorenzo-San Agustin, Regina-La Magdalena, San Pedro-Santiago, Judería og San Basilio.

Rigtig god fornøjelse!

Del artikel

Kommentarer

X
Vind et gavekort på 750 euro!
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og måske er du vores heldige vinder af et gavekort til Feriebolig-Spanien.dk på 750€! Vælg fra over 7500 ferieboliger.

 Vind et gavekort på 750 euro!