Extremadura: en gastronomisk rejseplan

Hvis ikke Extremadura betager dig med sine landskaber, dens natur og maleriske landsbyer, vil dette område helt sikkert vinde dit hjerte gennem maven. Køkkenet i Extremadura er rigt og varieret foruden, at det lokker med nogle af de allerbedste skinker i Spanien
 
I 2016 er Mérida den ibero-amerikanske kulturhovedstad for Gastronomi, hvilket har øget fokus på maden og opfindsomheden hos de lokale restauratører. Så benyt enhver lejlighed til at smage på Extremaduras herligheder. Tag med på en tur fra nord til syd, hvor vi besøger de mest bemærkelsesværdige spisesteder, prøver de lokale specialiteter og giver gode forslag til restauranter i området.

Valle del Jerte

Valle del Jerte-Jerte-dalen
 
Hvis du har hørt om Valle del Jerte (Jertedalen), skyldes det ofte la Fiesta del Cerezo en Flor ( fest for kirsebærtræernes blomstring). Om foråret er her et tykt tæppe af hvide blomster, som dækker hele dalen. Det er en unik naturoplevelse, der tiltrækker tusindvis af besøgende hvert år, og som kun varer to uger.
 
De træer, som blomstre her i dalen, er en speciel art af kirsebær, La picota, som er meget værdsat af lokalbefolkningen. De lokale anvender netop denne type kirsebær i mange opskrifter og egnsretter, således findes bærret i både desserter og gazpacho, foruden at det optræder i saucer til kød, salater og sågar i spiritus/snaps.
 
Selvom kirsebærret uden tvivl er hovedattraktionen, er andre frugter som kastanjer, svesker og figner også almindelige ingredienser i opskrifter i området. Jerte-floden leverer en anden klassisk råvare fra dalen, nemlig ørreden. Jeg anbefaler at bestille ørred-a-al-Jertel, som er typisk for byen Navaconcejo. Ørreden bliver let stegt og derefter kogt i ovnen med hvidløg, skinke og pinjekerner.
 
Forslag til steder at spise i Valle del Jerte:
Restaurante Típico Valle del Jerte, Calle Gargantilla 16 y Plaza Independencia 13, Jerte
Garza Real, Plaza Mayor, Valdastillas

La Vera

Salaten: rin-ran
 
På den anden side af dalen ligger regionen La Vera, som er kendt for sine fantastiske paprika. Dette krydderi bruges i mange retter i området og i alle versioner (sød, krydret eller halvsød). Så bestiller du her migas eller salaten rin-ran, som er tilberedt med tomater, løg, grøn peber og olivenolie, så forvent en særlig variation med paprika.
 
En af La Veras mest berømte retter er en gryderet af lam eller ged med grøn peber, tør "choricero" peber, laurbærblad, hvidvin og paprika. Dette er en ret, du bestemt ikke bør gå glip af på dit besøg i området. Afslut måltidet med et glas likør af slagsen “licor de Gloria” medmindre du skal køre, selvfølgelig. Denne likør, oprindeligt fra byen Guijo de Santa Barbara, har en sød smag og er lavet af druemost.
 
Forslag til steder at spise i La Vera:
Villa Xarahiz, Ctra. EX203 km 32,800, Jaraíz de la Vera
Restaurante La Fragua, Calle Toril 4, Garganta la Olla

Cáceres og nærliggende områder

 
I denne by, som var udnævnt til Spaniens gastronomiske hovedstad i 2015, finder du det mest varierede køkken i regionen.  Den gamle bydel i Cáceres er fuld af restauranter, der serverer alt fra de mest traditionelle til de mest innovative retter fra Extremadura. Prøv den lokale gryderet, den lidt specielle “pestorejo”, som er svinehoved og den lækre dessert “pasteles borrachos” (fulde kager).
 
La Torta del Casar”, et af ​​de mest berømte produkter fra Extremadura, kommer fra den nærliggende by Casar de Cáceres. Det er dog ikke en kage, som navnet ellers signalerer, men en stor rund fåreost. Den har en meget intens smag og en cremet konsistens, hvilket giver flere måder at nyde den på. Smelt midten på den og spis den med andre små retter eller brug den til en sovs til en kødfuld ret, gerne til en svinemørbrad fra den iberiske gris.
 
Forslag til steder at spise i Cáceres:
La Minerva, Plaza Mayor 26
Eustaquio Blanco, Avda. Ruta de la Plata 2
Torre de Sande, Calle Condes 3
Atrio, Plaza de San Mateo 1

Mérida og nærliggende områder

Salaten: Zorongollo
 
Hovedstaden i Extremadura er en by med mange fantastiske gastronomiske tilbud til den besøgende, hvad enten man er til tapas, dagens menu eller formelle middage. I 2016 er byen endvidere Capital Iberoamericana de la Cultura Gastronómica (gastronomisk hovedstad for Ibero-amerika  dvs. Latin Amerika, Spanien og Portugal), så alle restauranters kokke er ekstra opsatte på at gøre et godt indtryk, hvilket i sig selv er en glimrende årsag til at besøge byen.
 
I Merida og de omkringliggende områder finder du et hav af kolde salater med sjove navne. Et eksempel er “cojondongo”, en salat med hvidløg, brød, olivenolie, løg, tomater og peberfrugter og “zorongollo”, som er ristede peberfrugter, hvilket også er en typisk ret i det nordlige Extremadura. Foruden salater finder du også spændende kødretter her. Prøv carne de retinto (oksekød med rødvin), hvor kødet dog er fra en helt speciel race af kvæg, som kun findes i Extremadura og det vestlige Andalusien.
 
Forslag til steder at spise i Merida:
Rex Numitor, Calle Castelar 1
A de Arco, Calle Trajano 18

Tierra de Barros 

Vin: Primavera
 
Vi fortsætter sydpå, hvorved vi kommer til et vinområde. Byen Almendralejo er hjemsted for vin-klassifikationen Denominación de Origen Ribera del Guadiana. I dette område ligger nogle af Extremaduras mest kendte vingårde så som Bodegas Sani, Bodega San Marcos og bodega Peña del Valle. Uanset om du er til hvidvin eller rødvin, vil du altid her i kunne finde en vin, som vil være perfekt sammen med områdets specialiteter, såsom bacalao a la cantina (torsk), tomatsuppe og hvidløgssuppe.
 
Ud over gode vine er området omkring Almendralejo også leveringsdygtig i fremragende cavaer som for eksempel Vía de la Plata og Marqués de Badajoz.
 
Forslag til steder at spise i Almendralejo:
Ñ Restaurante, Hotel Acosta Centro, Plaza de Extremadura s/n, Almendralejo
Restaurante Museo del Vino, Calle Altozano 1, Almendralejo

Zafra og Tentudía

Jamón ibérico de bellota - Iberisk skinke
 
Ruten slutter på græsarealerne syd for Badajoz, hvor man kan nyde en af  Extremaduras fabelagtige delikatesser: den iberiske skinke (jamón ibérico). Der er tre typer af jamón ibérico afhængigt af, hvad grisen har fået af foder.
 
For at blive betragtet som den bedste type, som er bellota-skinken (agern), skal grisen gå frit på græs fra oktober til februar og dens foder må udelukkende bestå af agern. Hvis den lever af både agern og blandingsfoder bliver skinken en “recebo”. Hvis grisen kun bliver fodret med blandingsfoder kaldes skinken for “cebo”.
 
El Día del Jamón de Monesterio (Skinkedag i Monesterio) er en fejring af de lokale skinker, som tiltrækker mange besøgende. Her vil der være mulighed for at smage de udsøgte iberiske skinker gratis. Fejringen finder sted i starten af september og bestemt et besøg værd.
 
Forslag til steder at spise i Zafra:
La Rebotica, Calle de las Boticas 12
Restaurante Plaza Grande, Plaza Grande s/n – Calle Pasteleros 

Kort