Byfest i Malaga - La Feria

Malagas største byfest, La Feria, løber af stablen hvert år i den anden uge af august, hvorfor den også kendes som Feria de Agosto. Feriaen er ikke bare Malagas største, men også blandt Spaniens største byfester med over 1 million deltagere og hele 9 dages farvestrålende festivitas.

Hvad er Feria de Malaga?

Byfest i Malaga

I tæt konkurrence med påskeugen, Semana Santa, er Feria de Malaga byens største event.

De 9 dage, feriaen varer, er byen på den anden ende. Malaga omdannes til én stor gadefest hvor mange indbyggere iklæder sig traditionelle dragter, der danses flamenco og andre traditionelle danse på hvert et gadehjørne, og hele byen emmer af spænding og glæde. Atmosfæren er helt speciel, og får du chancen for at tage del i Feria de Malaga, vil du få en oplevelse for livet.

Om dagen foregår festlighederne på gader og pladser i Malagas historiske centrum. Omkring kl. 18 falder der ro over byen, når alle går hjem for at holde en sen siesta, inden festen igen blusser op ved 21-tiden på den særligt anlagte feriaplads i udkanten af byen.

Historien bag La Feria

La Feria de Malaga har sin oprindelse i de kristnes generobring af Malaga fra maurerne i 1487. Erobringen blev ledet af det katolske kongepar Isabella og Fernando, som gjorde det til deres mission at samle Spanien som ét katolsk rige.

Fire år efter erobringen, i 1491, udstedte byens myndigheder et dekret om afholdelse af en folkefest for at fejre Malagas befrielse fra maurerne. I 1887 nåede festlighederne et hidtil uset omfang, da man fejrede 400-året for de kristnes tilbageerobring af byen. Dette år genopførte man Fernando og Isabellas indtog i Malaga i form af en overdådig procession, som stadig afholdes den dag i dag.

Nedenfor kan du læse mere om programmet til Feria de Malaga og få indblik i de mange forskellige danse, der opføres under feriaen.

Feriaens Åbningsceremoni

Åbningen af byfesten foregår om fredagen på stranden ved La Malagueta, som ligger i gåafstand fra Malagas centrum. Kort før midnat skydes festen i gang med pregón de la Feria - åbningstalen. Den afholdes altid af en prominent person fra byen, eksempelvis komikere og tv-personligheder, og den er tidligere blevet holdt af Antonio Banderas. Efter talen starter et timelangt fyrværkeri efterfulgt af en række gratis koncerter på stranden. Temperaturen i august er som regel tæt på 30 grader helt frem til midnat, så der er ideelle forhold for en ægte eksotisk, sydspansk strandfest.

Den officielle åbningsceremoni er lørdag aften, hvor borgmesteren af Malaga erklærer festen åben ved at tænde lysene på den store feriaplads i udkanten af byen. Malaga konkurrerer løbende med Sevilla om at have flest lys til feriaen, og i 2004 nåede kystbyen op på de 500.000 lys, Sevilla kunne prale med.

Feria dag og nat

 Feria de Malaga - porten foran feriapladsen

Malagas byfest er opdelt i to dele. Om dagen foregår festen i midtbyen, mens den om aftenen flytter ud på feriapladsen i udkanten af byen.

Om dagen kan du opleve et væld af kulturelle indslag i form af danseopvisninger, markeder og madboder. Calle Marqués de Larios, det store shoppingstrøg, er pyntet med papirlanterner og flag, og gaden er flankeret af boder af alle slags. De lokale butikker og kontorer lukker tidligt, og mange spaniere holder ferie i den uge, festen varer. Til gengæld bliver forretningsrelationerne plejet i løbet af feriaen over et glas vin. Spanierne prioriterer de personlige relationer højt og ser dem som et afgørende grundlag for et godt samarbejde, også i forretningslivet.

I det hele taget sætter spanierne deres kultur i højsædet under feriaen. Flere af byens museer har særudstillinger og på Plaza Merced afholdes hver dag marked med kunsthåndværk. På Plaza Constitución og i Calle Larios danses den traditionelle dans Verdiales (du kan læse mere om de forskellige danse, der opføres under feriaen, nedenfor).

Om aftenen genopstår feriaen på feriapladsen lidt uden for centrum af Malaga. Pladsen, hvis fulde betegnelse er Real de la Feria Cortijo de Torres, er specielt opbygget til formålet. Her opføres hvert år op mod 300 boder, barer og restauranter, hvor der danses og festes. Godt 200 af dem er såkaldte casetas - de smukt udsmykkede lokaler, der ligger side om side på feriapladsen og udgør mødestedet for familier, unge og nye bekendtskaber. Langt de fleste casetas er åbne for alle, i modsætning til Feria de Abril i Sevilla, hvor hver familie eller forening har sit eget caseta, hvor der kun er adgang for inviterede.

Der er også scener, hvor der opføres flamencoshows, og de unge kan muntre sig med et væld af forlystelser i det midlertidigt anlagte tivoli. Festen om aftenen er for dem, som er til høj musik, højt tempo og en sjov oplevelse i nattelivet.

De spanske danse

Under feriaen bliver der danset dag og nat, både på store scener og midt på gaden. De fleste kender flamencoen som spaniernes traditionelle dans, men det er en noget forsimplet opfattelse. Flamenco danses primært i den sydlige del af Spanien, og der er ikke tale om én dans, men derimod en samlet betegnelse der både inkluderer dans, sang og musik, og som dækker over mange forskellige stilarter. Disse inddeles bl.a. efter, hvilken stemning de udtrykker, såsom glæde (alegría) og smerte. Udover flamenco findes der en række andre traditionelle spanske danse, herunder fandango, som igen har flere undergrene, og den traditionelle dans fra Sevilla, sevillanas, som også danses i stor udstrækning til Feria de Malaga.

Det kan være svært at finde hoved og hale i de mange stilarter, og grænserne mellem dem er heller ikke skarpt optrukket. Til feria kan du opleve mange af dem og de tilhørende fantastiske flamincokjoler og spanierne fortæller med glæde om deres foretrukne stilart.

Flamenco

Susanne Nyegaard fra den danske flamencoforening, El Duende, fortæller om den store variation i de spanske danse, som særligt kommer til udtryk til de lokale ferias:

"I Sevilla danser man typisk sevillanas, og i Málaga danser man selvfølgelig malagueñas. Ingen af disse to danse er flamenco, men sevillanas er kommet snigende ind i flamenco-repertoiret. De spanske folkedanse omfatter derudover et hav af lokale, folkloristiske danse, der minder mere om vores nordeuropæiske folkemusik og dansetradition. Under feriaen danser man til alt fra flamenco-pop til rumba, salsa, og hvad der ellers er oppe i tiden. Det er efterhånden ikke kun traditionelle danse, der danses, men mere hvad man har lyst til i de forskellige casetas".

Hvis du støder på en spontant opstået danseopvisning i gaden, er du velkommen til at være med. Spanierne viser gerne deres dans frem, og de elsker, når andre tager del i festlighederne, selv uden forudsætninger.

En oplevelse for livet

Er du på ferie i Malaga i august, så hiv en dag ud af kalenderen og tag til feria. Her får du virkelig mulighed for at opleve, hvor gode spanierne er til at feste. Til feriaen er du konstant omgivet af smilende mennesker i højt humør. Det er en uophørlig, overdådig fest for sanserne, og det er ingen skam indimellem at trække sig tilbage og nyde festlighederne lidt på sidelinjen. Andaluserne er kendt over hele verden for deres evne til at holde fest, og Feria de Malaga gør bestemt dette ry ære.

Du kan finde programmet for Feria de Malaga her. Ved at klikke på den enkelte dato kan du se, hvad der foregår både i centrum af Malaga og på feriapladsen.

Hvor foregår Feria de Malaga

Fra tidlig morgen til kl. 18 er festens centrum i midtbyen, specielt koncentreret omkring Plaza de la Merced, Plaza de la Constitucion, Calle Larios, Plaza de la Marina og gaderne deromkring.

Feriapladsen har adresse på Camino de San Rafael, omkring 3 km vest fra centrum. Den er åben hele dagen, men først henunder aften kommer der for alvor liv. Det kan dog varmt anbefales at besøge feriapladsen i løbet af dagen, mellem kl. 12 og 15, hvor smukt klædte ryttere rider omkring i de anlagte gader og mange casetas byder på gratis tapas, når man køber drikkevarer.

Transport til Feriapladsen

Man kan ikke gå til feriepladsen, og parkering er ikke let. Til gengæld kører der shuttlebusser 24 timer i døgnet mellem centrum og feriapladsen. Den går omtrent hvert 10. minut.

Der indsættes også særlige busser fra omkringliggende områder, såsom Benalmádena, Rincón de la Victoria, Alhaurín de la Torre, Casabermeja m.fl.

På kortet ses Malagas historiske centrum og en markering af Alameda Principal, hvorfra busserne kører, samt pladsen hvor selve Feria de Málaga afholdes.