Sortering: Alora

El Camino del Rey - Andalusiens mest spektakulære gangsti

En af verdens farligste gangstier, El Camino del Rey (Kongevejen) genåbner i en nyrenoveret, sikker version. Åbningen har fået massiv opmærksomhed og har skabt overskrifter verden over.

El Camino del Rey - også kendt som Caminito del Rey (Den lille Kongevej) - har tiltrukket tallige voveehalse gennem årene, men nu bliver gangstien åbnet for offentligheden. Ifølge Lonely Planet bliver det en af de hotteste rejseaktiviteter i 2015!

Den officielle åbning af Camino del Rey fandt sted 28. marts 2015. Vi var inviteret til 'forpremiere' og viser her eksklusive billeder fra vores tur på den spektakulære gangsti:

Om El Caminito del Rey

El Caminito, bygget mellem 1901 og 1905, blev brugt til at transportere mennesker og materialer mellem to vandkraftværker i hver deres ende af El Chorro-kløften. Først i 1920'erne blev gangstien officielt indviet af Kong Alfonso XIII. som gik hele ruten og fik den opkaldt efter sig. Camino del Rey har siden udviklet sig fra at være en praktisk nødvendighed til at være et af Spaniens største vidundere.

El Chorro-kløften (La Garganta del Chorro) er et storslået stykke natur, med op til 400 meter høje klippevægge, der strækker sig over 3 km. "El Chorro" kan oversættes med 'strømmen', hvilke referer til den vandstrøm, der løber gennem den smalle sprække mellem klipperne. Højdeforskellen mellem de to de to ender af kløften blev udnyttet ved at anlægge et vandreservoir i hver ende og udvikle et vandkraftværk. På den tid var det et nærmest revolutionerende projekt.

Det tekniske vidunder kom dog til at stå i skyggen af den smalle gangsti, der løber langs kløften halvvejs oppe på klippevæggen. Stien blev oprindeligt bygget af sømænd, fordi de var vant til at klatre i reb og arbejde mens de hang højt over jorden. Det siges også, at fanger som var dømt til døden blev brugt til nogle af de farligste opgaver.

El Caminito blev bygget af sand og cement, som blev understøttet af afstivere og sveller af metal. Et simpelt jerngelænder blev sat op langs stien. Efterhånden forfaldt 'kongestien' drastisk, og den blev officielt lukket i 2000, efter at flere personer var styrtet i døden.

Den simple transportvej blev af mange omtalt som 'verdens farligste gangsti'. Men El Camino del Rey var allerede blevet en sagnomspunden attraktion, der tiltrak vovehalse fra hele verden.

I denne video kan du se, hvordan El Camino del Rey så ud før den omfattende renovering: 

Regeringen talte i årevis om at renovere El Caminito, men først i år 2013 blev der sat handling bag ordene. De lokale myndigheder og myndighederne i Malaga by delte omkostningerne, som løb op i over 5 mio. euro (godt 20 mio kroner). Visionen er at skabe en af de største attraktioner i Andalusien, måske endda i hele Spanien.

Billetter til El Caminito

Billetter skal bestille online fra Camino del Rey's officielle hjemmesideDe første seks måneder (dvs. formentlig til og med september 2015) vil der efter sigende være gratis adgang, hvorefter billetterne vil koste 6 euro per person.

Der kan maksimalt være op til 400 personer ad gangen på Camino del Rey. Hver halve time lukkes grupper af 50 personer ind gennem de nyanlagte kontrolposter. Det forventes at 600 personer vil besøge El Caminito hver dag de første seks måneder, og at der sammenlagt det første år vil komme 250.000 besøgende.

Åbningstider

De forventede åbningstider er som følger:
 
1. april til 30. oktober: 10.00 til 17.00
1. november til 31. marts:  10.00 til 14.00
Lukket 24., 25., 31. december og 1. januar. 

Den nye Caminito del Rey

Den nye Camino del Rey er en meter bred og hænger 100 meter over jorden. Den kan ikke anbefales, hvis man er meget højdeskræk! Stien er primært bygget af træ, med støttepiller boret ind i klippevæggen. Visse steder er anlagt et gennemsigtigt glasgulv, så man kan kigge ned i dybet lige under sig. Den gamle Camino er bevaret, mens den nye er bygget lige ovenover.

Den samlede distance, man skal tilbagelægge for at gennemføre El Caminito del Rey op til 7,7 km - afhængigt af, hvorfra man starter. Selve gangbroen udgør under 4 km. Man kan vælge at starte fra den ene eller den anden ende: enten nordfra, fra Ardales, eller sydfra, fra Álora/El Chorro. Ruterne er identiske, men kommer man nordfra vil man have en let hældning nedad, mens man vil gå en smule opad, hvis man kommer fra sydsiden.

Adgang sydfra: Álora/El Chorro - Caminito del Rey togstation 

Hvis man ankommer til El Chorro med tog, vil man gå Camino del Rey fra syd mod nord. Det er den lidt hårdere af de to varianter, men højdeforskellen er kun få hundrede meter fordelt på en distance på 6 km.

Det tager omtrent 5 timer at gennemføre turen fra start til slut - en time længere, end hvis man kommer fra Ardales nord for El Chorro. Er man i god form, kan man skære en god times tid af.

Fra togstationen skal man gå en god kilometer km til den første kontrolpost, hvor man får udleveret hjelme. Fra stationen går I mod højre, ned ad asfaltvejen mod den gamle campingplads og følger så skiltene. Fra kontrolposten er der en stejl stigning på omkring 800 meter til starten af gangbroen.

Den første del af ruten er den stejleste, som går gennem kløften Desfiladero de los Gaitanes og dernæst over hængebroen Balconcillo de los Gaitanes.

Herfra er der knap 3 km til den næste kontrolpost. Derefter går turen gennem Valle del Hoyo, hvorfra stien bugter let og giver en nem gåtur de sidste 2,7 km. Stien ender på Ardales-siden, ikke langt fra reservoiret Embalse del Conde de Guadalhorce.

Adgang nordfra: Ardales

Dette er den nemmeste af de to ruter, da man følger floden strøm nedad. Det tager derfor også op mod en time mindre, dvs. 4 timer, at gå denne tur. Ruten starter ved adgangsvejen MA-444, som snor sig rundt om Ardales-søerne. Fra vejen skal man om på den anden side af bjerget, ved at følge én af tre nedenfor beskrevne ruter.

1) Gå gennem den lille tunnel ved siden af Restaurant Mirador, lige foran Conde de Guadalhorce-reservoiret. Tunnelen fører tilbage til floden og i retning af vandkraftværket. Derefter er der 2,5 km til starten af El Caminito.

2) Tag den længere og større tunnel nær Restaurant Mirador (I sparer noget af gåturen på den anden side af bjerget). Tunnelen er ikke oplyst, så medbring evt. lommelygte.

3) Gå op over bjerget via stien der løber bag Restaurant Mirador. Turen er ikke synderligt hård, og den byder på en fin udsigt.

Den første kontrolpost på El Caminito ligger lige ved siden af kraftværket. Efter kontrolposten bliver stien smallere og går mere stejlt nedad mod Valle del Hoyo.

Gode råd 

 • El Caminito kan ikke anbefales for folk som er meget nervøst anlagt eller lider af højdeskræk. 
 • Ved indgangen får man en hjelm, som man skal have på under hele turen. 
 • Der findes ingen toiletter, vandposter eller andre faciliteter undervejs (kun ved første og sidste kontrolpost).
 • Medbring vand og snacks. 
 • Hvis I ankommer med tog, så husk at bestille billet til Álora-siden.
 • Togstationen El Chorro er omdøbt til El Chorro - Caminito del Rey. 
 • Børn skal være min. 8 år og ledsaget af en voksen.
 • Stien bliver lukket i tilfælde af stærk vind - over 35 km/t. Der gives ikke nødvendigvis besked om dette på forhånd, da vejrforholdene kan skifte med kort varsel.
 • Ruten er lineær. Der går busser mellem de to indgange.
 • Bussen mellem de to indgange afgår hver halve time og koster 1,55 euro. På Álora-siden stopper bussen ved rundkørselen ikke langt fra togstationen. På Ardales-siden går bussen fra 'El Sillón del Rey' ("Kongestolen"), et par hundrede meter fra Restaurant El Kiosko.
 • El Sillón del Rey betegner et sæt stole og et bord i sten, som blev brugt ved indvielsen af Guadalhorce-vandreservoiret. Under den spansk borgerkrig blev de smidt i selvsamme reservoir, men er siden blevet fisket op igen.

Adgang til El Caminito i bil

Fra Malaga er der to veje til El Chorro - enten via Álora eller via Ardales. Det hurtigste er at følge Ardales-vejen (se kort nedenfor). Fra Malaga følger I A-327 nordpå i retning mod Cártama. Følg motorvejen 65 km. Lige efter landsbyen Ardales (på venstre hånd) holder I øje med et skarpt sving mod højre. Der er et skilt mod M-442/Ardales/MA-5403/El Chorro.

Lige efter svinget drejer I til venstre ad MA-444, som snor sig rundt om Guadalhorce-reservoiret. Udsigten herfra er helt fantastisk! Følg vejen rundt langs søen - herfra kan I komme til El Caminito fra den ene eller anden ende af ruten.

Adgang fra Álora

I vil snart komme til et kryds med et skarpt højresving mod landsbyen El Chorro. Drej fra her og følg denne vej nedad rundt om skoven. Efter omtrent 5 km dukker I ud af skoven og vil se El Caminito og El Chorro-reservoiret. Følg skiltene mod landsbyen, som fører jer over reservoiret.

Adgang fra Ardales

I stedet for at dreje til højre mod El Chorro, bliver I på MA-444 og passerer campingpladsen og strandene langs søen.

Lige før en lille tunnel drejer I skarpt til højre ind på en skovvej med skilt mod Restaurante El Mirador. Kør et par hundrede meter og parker hvor det er muligt (der er planer om at bygge en stor parkeringsplads). Herfra vil være skilte til den tunnel I skal passere for at komme til El Camino del Rey.

Tog til El Caminito del Rey fra Málaga

I skrivende stund er der to daglige tog til El Chorro fra Malagas store togstation Maria Zambrano. Det første tog afgår kl 10.05 (mod Ronda), mens det andet afgår kl. 16.48 (mod Sevilla Santa Justa). Turen tager omtrent 40 minutter og koster 6 euro (eller godt 9 euro for en returbillet).

Retur til Malaga kører tre tog, kl. 9.33, 15.03 og 18.03 fra El Chorro. Der er planer om at indsætte yderligere tog - hold øje med togselskabet Renfes hjemmeside.

Tilbage er kun at ønske jer en fantastisk tur - fra nu af er "god fornøjelse" heldigvis mere på sin plads end "held og lykke".

Del artikel

Kommentarer

X
Vind et gavekort på 750 euro!
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og måske er du vores heldige vinder af et gavekort til Feriebolig-Spanien.dk på 750€! Vælg fra over 7500 ferieboliger.

 Vind et gavekort på 750 euro!