Sortering: Andalusien

Gastronomisk efterår i Andalusien

Efteråret er en helt speciel tid i mange spanske områder. Mellem de hvidkalkede vægge i de små andalusiske landsbyer fyldes de brostensbelagte gader mange steder med glade og festklædte mennesker, som fejrer ankomsten af efteråret med traditionelle fester - fulde af smag.

Disse fester afholdes for at fejre, at skovene og markerne netop på denne tid af året udgør et overflødighedshorn af fantastiske smagsoplevelser. I skovene og på åbne naturområder findes  typisk svampe, kvæde, kastanjer, figner, kakifrugter, kanin, agerhøne, vildsvin, hjorte og skovsneppe, mens markerne bugner af både grøntsager, druer og oliven. 

Efterårets smukke farver og lysten til at fylde rygsækken med modne kastanjer lokker mange mennesker ud på en vandretur, hvor der langs de flotte vandrestier i Andalusien tilmed er mulighed for at finde lækre spiselige svampe lige til at tilberede hjemme i køkkenet.

Vi bringer dig her nogle af de bedste og mest interessante fester, så tag familien med ud i det andalusiske landskab og nyd efteråret. I Andalusien, her lever og spiser man godt.

Kastanjens fest

I byen Alcaucín små 60 kilometer fra Málaga fejres hvert år en gammel tradition kendt som "Día de la Castaña" (Kastanjens dag). Festen fejres i år 2015 den 7. november, hvor alle som ønsker at deltage i festen samles på byens torv, hvor man kan smage på denne tørre frugt, og der vil samtidig også være organiseret forskellige spændende aktiviteter.  Denne fest er en af de mest besøgte i området omkring Málaga, så kom gerne i god tid.

For mere information:  

Alcaucín kommune
T:952510002

Tag på udflugt og lær om svampe i Parque Natural Sierra Norte de Sevilla

En meget interessant og sjov aktivitet, som der afholdes i november er udflugter i Natural Sierra Norte parken ved Sevilla, hvor formålet er at indsamle forskellige former for svampe. Guider fra den botaniske have ”El Robledo” følger med og giver gode råd og information om de svampe, som man finder undervejs. Det er begrænset pladser på hver tur, så det anbefales at ringe og bestille plads for at være sikker på at komme med.

For mere information:  

Constantina kommune
T. 955880700 og 952880701

Fest for den spanske skinke og for den iberiske gris

Den regionale fest for spanske skinker og den iberiske gris (Feria del jamón y el cerdo ibérico) afholdes i byen Aracena den tredje sidste weekend i oktober. Her vil det være muligt at opleve, hvad områdets landmænd og producenter tilbyder af lækre og velsmagende produkter, som alle sammen er lavet af gris.

Heldigvis kan man ikke kun beundre alle disse produkter. Netop denne fest udmærker sig ved, at der rundhåndet tilbydes smagsprøver af både pølser og skinker. Samtidig vil der være underholdning og konkurrencer, hvor der blandt andet konkurreres i at være den bedste til at udskære den traditionelle spanske lufttørrede skinke kaldet ”Jamon”.  

En anden fest, som også fejrer den spansk skinke er ”Feria del jamón de Campillos”. Den afholdes i begyndelsen af november i netop Campillos, som ligger godt en times kørsel fra Málaga.

For mere information:  

Feria del jamón y el cerdo ibérico 
Aracena kommune - Huelva
T: 959 126 276

Feria del jamón de Campillos
T: 952723254
M: 628206953

Fest for vinmost

Et af de meget ventede begivenheder i den lille bjerglandsby Atajate, som ligger i de naturskønne bjergområder uden for Ronda cirka 130  kilometer fra Malaga, er fejringen af vinmost, og det er ikke at forveksle med vin, som har lagret i månedsvis. Mosten er lavet på traditionel vis af årets høst og er ikke blevet behandlet på nogen måde, men er helt naturligt fremstillet og  har blot haft lov til at gære i 40 dage.

Festen afholdes for at fejrer de nu svundne tider med betydelig vinfremstilling i området omkring Atajate, hvor man netop ikke anvendte nogen former for tilsætningsstoffer. Det er en relativ ny fest, blot lidt mere end et årti gammel,  men det kan ikke ses på fremmødet, som vokser år for år.

Det er muligt både at smage årets most og købe noget med hjem direkte fra producenterne. Og der nok at smage på. For hver producents most er forskellige og afhænger af både jorden og af hvordan vinmarkerne vender i forhold til solen.

Det er muligt både at smage årets most og købe noget med hjem direkte fra producenterne. Hver producents most er forskellige og afhænger af både jorden og af hvordan vinmarkerne vender i forhold til solen. Og der nok at smage på, for i området omkring Ronda, er der mere end 21 vingårde med spændende vine.

Festen fejres den sidste lørdag i november.

For mere information:  

Atajate kommune - Serranía de Ronda - Málaga
T: 952183504

Fejring af oliven

Hvem kan ikke godt lide en god oliven, hjemmelavet og fuld af smag?

Hvis man holder af oliven og olivenolie, er festen i Martos det rette sted at være i begyndelsen af december. Her afholdes der nemlig en fest til ære for både høstarbejderne, høstmaskinerne og naturligvis for oliven. Festen starter den 8. december, som er den traditionelle startdato for olivenhøsten.

* Som et kuriosum: Vidste du, at Martos er den største producent af olivenolie i verden? 

For mere information:  

Martos kommune
T: 953704005

Kvædens mange muligheder

 Efteråret er tiden for kvæde, og har man mod på selv at lave sin egen kvædemarmelade eller den spanske dessert ”membrillo” , så er det nu, man skal ud og lede efter de bedste og mest modne kvæder. Membrillo er en sød gele/fromage, som blandt andet nydes sammen med ost.

Hvis man er interesseret i at smage og se, hvordan man kan anvende kvæde, så afholdes kvædefesten ”Fiesta del Membrillo” i Zagrilla, (Priego de Córdoba) i oktober. Her vil alle kvædens mange muligheder til både mad og søde sager være at finde.

For mere information:  

Turistbureauet  i Priego de Córdoba
T: 957 708 420

Måltidets fest

Denne fest afholdes i slutningen af oktober og starten af november til ære for alle kristendommens helgener og martyrer.

I Cadiz er festlighederne kendt som "Fiesta de Tosantos". Her er festen kendetegnet ved en overvældende mængde søde sager lavet på årstidens produkter. Her benyttes både mandler og valnødder til kager, der laves creme af søde kartofler, og der ristes kastanjer på næsten ethvert gadehjørne.

I hele Andalusien afholdes denne fest. Hver by og område har deres traditioner. I den lille by Los Pedroches nord for Córdoba tænder beboerne levende lys i deres huse og spiser en traditionel lokal ret ”gachas de leche”, som er grød med mælk.

Rosinens dag. El Borge

I den lille by El Borge i Axarquía kommune bor der blot lidt over 1000 indbyggere. Trods den beskedne population er området den største producent af rosiner i Spanien. Og for at fejre dette imponerende resultat fejrer byen "rosinens dag" (Día de la Pasa) hvert år den tredje søndag.

Festen har rosinen i centrum, og det er muligt at lære om hele produktionsprocessen fra drue til rosin. Samtidig er der rig lejlighed til at smage på andre typiske lokale produkter, såsom gazpacho, Moscatel vin eller pølser.

For mere information:  

El Borge kommune
T: 952512033

Fest for suppen "Perota"

Det er en relativ ung fest men med flere og flere besøgende hvert år, som støtter fastholdelsen og udbredelsen af gode lokale traditionelle retter.

Således afholdes i Álora i den første uge af oktober en meget speciel fest til minde om suppen Perota.  Den var traditionelt en ret, som folkene, der arbejdede i det hårde andalusiske landskab, ofte fik at spise.

Suppen er lavet af brød, kartofler, asparges, peberfrugter, løg, tomat og hvidløg, som gav arbejderne energi til at fortsætte deres arbejde mange timer endnu. Det er en suppe, som er både billig, nem og hurtig at lave, og kommer man forbi Álora denne dag, vil der være rig lejlighed til at smage denne suppe.

Til denne fest hører der også et marked, hvor der kan deltages i forskellige aktiviteter, og der vil være over 50 boder med lokale producenters hjemmelavede varer.

Kombiner eventuelt dit besøg i Alora med en gåtur på Caminito del Rey, en uforglemmelige oplevelse. Husk at bestil billet. 

For mere information:  

Álora kommune
T: 952 49 61 00

Kort 

Del artikel

Kommentarer