Vinturisme: Rondas forførende vine

At tage på vinrejse til Spanien er en anderledes og spændende måde at opleve landet på. Især når den bringer os til områder så smukke som Ronda i hjertet af Malaga-provinsen. Flere og flere turister vælger at leje en feriebolig i Ronda for at opdage byens fantastiske smagsoplevelser.

Vinturisme i Ronda giver dig mulighed for både at opleve byens skønhed, få en smagsprøve på områdets enestående gastronomi og i naturskønne omgivelser forkæle ganen med vine fra såkaldte bodegas boutiques. Det er små vinproducenter, som desuden driver en butik og restaurant, hvor vinene kan smages over en bid mad eller købes med hjem. Alt i alt en perfekt plan for en hyggelig tur med udgangspunt i din ferielejlighed på Costa del Sol.

Både byen, maden og naturen kan vi takke romerne, fønikerne og senest maurerne for at lægge grunden til.

Broen over Tajo de Ronda

Ronda ligger aller yderst på en klippekant, delt i to af kløften Tajo de Ronda.Det fortælles at romernes vingud Bacchus (svarende til den græske Dionysos) viste sig i det område, hvor Ronda i dag ligger, og dermed velsignede jordene omkring byen til vindyrkning.

Ronda er et af Spaniens ældste vinområder, hvilket fastslås af arkæologiske udgravninger. Rester af den antikke, romerske by Acinipo (Vinens By) viser, at Ronda var et af de få områder, hvor der dyrkedes vin som eksporteredes til Rom.

Fremtiden virker lovende for Rondas vinturisme. I dag er området med på adskillige officielle vinruter, hvoraf nogle er beskrevet af Acevin, Asociación Española de Ciudades del Vino.

Læs mere om Spaniens vinruter.

De vine, der produceres i Ronda, vinder stadigt større anerkendelse på både nationalt og internationalt plan. Vinenes kvalitet samt et førsteklasses udbud af vinturisme gør området til et paradis for alle, der elsker vin eller blot ønsker at tage en afslappende pause i en feriebolig i Serrania de Ronda,  som er et godt udgangspunkt for alle områdets skønne fristelser. 

Ronda, drømmenes by

"Jeg har ledt overalt efter drømmenes by, og endelig har jeg fundet Ronda"

“He buscado por todas partes la ciudad soñada, y al fin la he encontrado en Ronda"

- Rainer María Rilke, poet

acinipo, det antikke Ronda

Den korte afstand til Middelhavet, det særlige klima og varierede geologiske forhold, giver vinene en helt unik karakter. Vine fra Ronda mærkes med D.O. (denominación de origen) "Málaga og Sierras de Málaga".

Det bedste tidspunkt at besøge Rondas vingårde, bodegas, er i september til vendimia (vinhøsten), når markernes fyldes af sæsonarbejdere, som høster frugten af et helt års arbejde. Luften emmer af duften af bær og druer, og stemningen er opløftet og forventningsfuld.

Ronda er ideelt til vindyrkning. Man fristes til at kalde det magisk - trods områdets ringe størrelse byder det på et meget bredt udvalg af forskellige druer, herunder Merlot, Cabernet Franc, Pinot Noir, Syrah, Tempranillo og Garnacha.

Vinruterne

Vinruten kendt som la Ruta del Vino de Ronda dækker områderne Ronda og Arriate med i alt 21 bodegaer. Egnen er omgivet af storslåede naturparker som Sierra de Grazalema og Sierra de las Nieves, som begge er udnævnt til biosfærereservater.

Nedenfor kan du læse om nogle af Rondas bodegaer, som alle har tilpasset deres forretning til vinturismen, og som med åbne arme byder både nysgerrige rejsende og passionerede vinkendere indenfor i deres vidunderlige verden af vin.

Den bedste måde at nyde denne vidunderlige vinoplevelse på er at opholde sig i en ferielejlighed i Malaga, som ligger lidt over en times kørsel fra vinmarkerne.

Bodegas Chinchilla

Bodegas Chinchilla

Facaden på denne smukke lille bodega fremviser stolt navnet "Chincilla". Bodegaen er opkaldt efter det område, det ligger i, inden for egnen Ronda La Vieja (Det gamle Ronda), tæt på resterne af den antikke romerske by Acinipo.

Familieforetagenet blev grundlagt af Gema Alonso og hendes mand José María Losantos og er en af de bodegaer, som er mest kendt uden for Ronda. Chincilla var en af de første vinproducenter, der blev åben for offentligheden.

Her lægges vægt på omhyggelig og respektfuld behandling af vinplanterne samt en bevidsthed om, hvordan ny teknologi anvendes mest hensigtsmæssigt i vinproduktionen. Bodegaen er derfor blevet et forbillede for andalusisk vinproduktion.

Bodegas Cinchilla

Vine:

 • Rød, hvid og rosé

Activiteter: 

 • Guidet rundtur på området med fortællinger om både dyrkning af planterne samt lagring af vin. Efterfølgende vinsmagning med tre smagsprøver og et par tapas.
 • Vinsmagning
 • Frokost for grupper
 • Afholdelse af events
 • Kurser i vinsmagning for begyndere
Kontakt: 
 
Gema Alonso
Tlf: +34 951 166 033
Tlf : +34 606 945 937
 
Mere information: www.chinchillawine.com/es
 
Adresse:
 
Cordel del Puerto Alquejigal, s/n 
29400 Ronda 
Málaga, España
 
gps: 36°48'50.6"N 5°11'17.5"W

Bodegas Descalzos Viejos

Descalzos Viejos

Uden tvivl en af Andalusiens hyggeligste bodegaer - og en af de mest velbesøgte, på grund af sin spændende fortid som kloster i det 16. århundrede. På grund af afstanden ind til byen flyttede munkeordnen senere til Ronda, hvor de grundlagde klosteret Los Remedios. Deres gamle kloster blev i stedet brugt til meditation. Navnet Descalzos Viejos stammer fra munkeordenens navn, Orden de los Trinitarios Descalzos (de barfodede Trinitar-munke).

Takket være familierne Retamero og Salesi, som købte og restaurerede ejendommen i 1998, er der igen opstået liv i de historiske rammer. Vinmarkerne ligger oven for Rondas kløft, med den mest spektakulære udsigt, og den unge vindyrker, Vicente Inat, gør et imponerende stykke arbejde, der giver hans vine en helt særligt personlighed.

Video fra Bodegas Descalzos Viejos

 

Bodega Descalzos Viejos Aktiviteter:

 • I modsætning til de fleste andre bodegaer har Descalzos Viejos ingen åbningstider. Alle besøg sker på forespørgsel, og gården modtager alt fra par til grupper à 30 personer eller mere.

Vine:

 • Rød- og hvidvine. Derudover en sød vin "DV Minima", som er lidt af en sjældenhed, der kun findes i denne del af Spanien.
 •  
Kontakt:
 
Flavio Salesi (ejer)
Tlf.: (+34)607167482
 
Mere information: www.descalzosviejos.com
 
Adresse:
 
Finca Descalzos Viejos
Pdo. de los Molinos s/n
Apartado de correos 365, 
29400 Ronda (Málaga) España
 
gps: 36°45'04.4"N 5°10'46.4"W

Bodegas Vetas

Bodega Vetas

Blandt de mange bodegas boutiques er Bodegas Vetas måske den mest 'forfængelige' og særegne i Andalusien. Juan Manuel Vetas og hans kone María Elena står selv for at dyrke, lagre og sælge vinene fra denne lille vingård. Vinene bærer samme navn som ejeren, Vetas, og de anses for at være blandt de bedste vine i Andalusien.

Med blot et par hektarer jord og et meget lille overskud pr. vinplante, er Vetas i stand til at skabe to dyrebare skatte. Den ene er hans Petit Verdot, og den anden er Vetas Selección, en hyldest til kvinderne grundet sin forførende karakter.

Aktiviteter:

 • Rundvisninger efterfulgt af smagsprøver på Juan Manuel Vetas' enestående vine.
Kontakt:
 
Maria Elena 
Tlf.: +34 687 863 306
 
Mere information: www.bodegavetas.com
 
Adresse:
 
"El Baco" - Camino Nador
29350 Arriate, Málaga - España
 
gps: 36°47'22.3"N 5°07'21.4"W

Bodegas F-schatz
bodegas Schatz

Frederic Schatz var sammen med Juan Manuel Vetas, Prinsen af Hohenlohe (område i Tyskland) og "Hertugen" (Marqués) af Griñón, de første i moderne tid, der satsede på vindyrkning i Ronda. Efter en insektplage i 1800-tallet lå mange vinmarker døde hen, men disse fire herrer lagde for godt 13 år siden grundstenen til den vinrigdom, der findes i Ronda i dag.

Familien Schatz er oprindeligt fra Sütdtirol i Norditalien, men slog sig senere ned i Korb i Sydtyskland. Allerede i sine unge år vidste Frederic Schatz, at han en dag ville være vinbonde. Han faldt for Ronda som det perfekte sted at udleve sin drøm.

Den lille familiedrevne bodega ligger i et område, hvor der er særligt mange bodegaer, Ronda la Vieja, tæt på Acinipo. Bodegaen er opkaldt efter sin beliggenhed i det lille område La Sanguijuela.
Schatz fører økologisk og biodynamisk dyrkning, hvilket resulterer i nogle helt specielle, autentiske vine. 

 

bodegas SchatzVine:

Rød, hvid og rosé. Prøv især den særlige Acinipo-vin med østrigsk islæt fra Lemberger-druen.

Aktiviteter:

Guidet omvisning i vinmarkerne og produktionsfaciliteterne med forklaring af filosofien bag økologisk og biodynamisk vindyrkning. En meget interessant og eftertragtet rundvisning, der kun afholdes om lørdagen, så reservation er nødvendig.

Kontakt:

Tlf.: +34 952 871 313

Tlf.: +34 678 664 105

Yderligere information: http://f-schatz.com/web

Adresse:

Apto. de Correos 131, E-29400

Ronda, Málaga, España

gps: 36°46'16.2"N 5°12'30.1"W

Bodega Kieninger
Bodega Kieninger

Hvem skulle tro, at en østriger ville vælge Ronda som stedet at dyrke sine vine?

Det gjorde Martin Kieninger, oprindeligt fra Ried i det nordlige Østrig.I år 2000 begyndte Kieninger at plante 4000 østrigske vinplanter såsom Blaufraenkisch, Zweigelt og han udviklede dermed nogle vine, der var atypiske for Ronda-egnen. Udover de østrigske vine dyrkes i dag også spanske og franske druesorter.

Filosofien bag denne bodega er økologisk og biodynamisk produktion, med den største respekt for jorden og de traditionelle produktionsmetoder.

Vine:

 • Rødvine

Aktiviteter:

 • Guidede besøg i vinmarker og vinhuset med information om dyrkning og lagring af vin. Guiden er Martin Kieninger selv. Efterfølgende smagning af tre vine med tilhørende brød og ost.
 • Varighed ca. 1,5 timer
 • Op til 20 personer
Kontakt:
 
Martin 
Tlf.: +34/952879554
 
Mere information: www.bodegakieninger.com
 
Adresse:
 
Huerta Corchero Los Frontones, 67 
29400 Ronda, España 
 
gps: 36°47'50.7"N 5°09'55.4"WFlyvning med motor Ronda

Aktiviteter i Ronda

 • Cykelture
 • Sejle i kano
 • Vandring i bjerge eller kløfter
 • Fuglekigning
 • Flyvning i luftballon
 • Besøge underjordiske grotter
 • Køre terrængående gokart
 • Besøg i "Smølfelandsbyen", Júzcar

Kulturelle arrangementer

Restauranter og Vinoteker

 • Restaurante Pedro Romero
  Calle Virgen de la Paz 18, 29400 Ronda
  952 87 11 10
 • Restaurante Mesón El Sacristán
  Plaza Duquesa de Parcent 14, 29400 Ronda
  952 87 56 84
 • Almocábar
  Plaza Ruedo Alameda 5, 29400 Ronda
  952875977
 • El Coto Alto
  Plaza Duquesa de Parcent 5, 29400 Ronda
  678819226
 • Enoteca Vinoteando
  Calle Lauría 6, 29400 Ronda
  951 08 38 73

Kort over Rondas bodegaer