El Camino del Rey - Andalusiens mest spektakulære gangsti

Åbningen af den nyrenoverede El Camino del Rey - også kendt som Caminito del Rey (Den lille Kongevej) - har været ventet af mange med spænding. 

Den nye sti har fået massiv opmærksomhed og har skabt overskrifter verden over og blev af Lonely Planet udråbt til at være en af de hotteste rejseaktiviteter i 2015!

Den officielle åbning af Camino del Rey fandt sted 28. marts 2015. Her er, hvad der venter:

Om El Caminito del Rey

El Caminito, bygget mellem 1901 og 1905, blev brugt til at transportere mennesker og materialer mellem to vandkraftværker i hver deres ende af El Chorro-kløften. Først i 1920'erne blev gangstien officielt indviet af Kong Alfonso XIII. som gik hele ruten og fik den opkaldt efter sig. Camino del Rey har siden udviklet sig fra at være en praktisk nødvendighed til at være et af Spaniens største vidundere.

El Chorro-kløften (La Garganta del Chorro) er et storslået stykke natur, med op til 400 meter høje klippevægge, der strækker sig over 3 km. "El Chorro" kan oversættes med 'strømmen', hvilke referer til den vandstrøm, der løber gennem den smalle sprække mellem klipperne. Højdeforskellen mellem de to de to ender af kløften blev udnyttet ved at anlægge et vandreservoir i hver ende og udvikle et vandkraftværk. På den tid var det et nærmest revolutionerende projekt.

Caminito del Rey

Det tekniske vidunder kom dog til at stå i skyggen af den smalle gangsti, der løber langs kløften halvvejs oppe på klippevæggen. Stien blev oprindeligt bygget af sømænd, fordi de var vant til at klatre i reb og arbejde mens de hang højt over jorden. Det siges også, at fanger som var dømt til døden blev brugt til nogle af de farligste opgaver.

El Caminito blev bygget af sand og cement, som blev understøttet af afstivere og sveller af metal. Et simpelt jerngelænder blev sat op langs stien. Efterhånden forfaldt 'kongestien' drastisk, og den blev officielt lukket i 2000, efter at flere personer var styrtet i døden.

Den simple transportvej blev af mange omtalt som 'verdens farligste gangsti'. Men El Camino del Rey var allerede blevet en sagnomspunden attraktion, der tiltrak vovehalse fra hele verden.

I denne video kan du se, hvordan El Camino del Rey så ud før den omfattende renovering: 

Regeringen talte i årevis om at renovere El Caminito, men først i år 2013 blev der sat handling bag ordene. De lokale myndigheder og myndighederne i Malaga by delte omkostningerne, som løb op i over 5 mio. euro (godt 20 mio kroner). Visionen er at skabe en af de største attraktioner i Andalusien, måske endda i hele Spanien.

Billetter til El Caminito

Billetter skal bestille online fra Camino del Rey's officielle hjemmeside. De første seks måneder var der gratis adgang, hvorefter billetterne koster 6 euro per person.

Der kan maksimalt være op til 400 personer ad gangen på Camino del Rey. Hver halve time lukkes grupper af 50 personer ind gennem de nyanlagte kontrolposter. Det forventes at 600 personer vil besøge El Caminito hver dag de første seks måneder.

Åbningstider

De nuværende åbningstider er som følger:
 
1. april til 30. oktober: 10.00 til 17.00
1. november til 31. marts:  10.00 til 14.00
Lukket 24., 25., 31. december og 1. januar. 

Den nye Caminito del Rey

Caminito del Rey, El Chorro

Den samlede distance, man skal tilbagelægge for at gennemføre El Caminito del Rey er 7,7 km.  Du går fra Ardales i nord til Álora sydpå. 

For flere billeder af den nye Caminito - se Feriebolig-Spaniens Facebook side

Ruten: fra Ardales til Álora 

Ruten følger floden nedad og tager omkring 4 timer. Ruten starter ved adgangsvejen MA-444, som snor sig rundt om Ardales-søerne. Der er flere måder at komme til starten af Caminoen på. Du skal om på den anden side af bjerget. 

Caminito del Rey

Der er en smal tunnel ved siden af Kiosk restaurant lige foran Conde de Guadalhorce-reservoiret. Tunnelen er kort, men du skal helt ned i enden af stien (cirka 2,5 km). Stien er usædvanligt malerisk, godt skiltet og følger flodens løb, indtil du når kontrolpunktet / indgangen.

Der er også en længere og større tunnel nær Restaurant Mirador. Denne tunnel er noget længere end den tæt på El Kiosk, men du sparer tid på den anden side. På nuværende tidspunkt er der ikke lys i tunnelen så medbring evt. en lommelygte eller anden lyskilde.

Hvis du ikke ønsker at benytte nogle af tunnelerne, kan du gå op over bjerget via stien, der løber bag Restaurant Mirador og den vej gå ned mod floden. Turen er ikke synderligt hård, og den byder på en fin udsigt.

Caminito del Rey

Kontrolposten ligger lige ved siden af kraftværket. Efter kontrolposten bliver stien smallere og går mere stejlt nedad, mens du går videre til Desfiladero de los Gaitantes. Til sidst kommer du frem til Valle del Hoyo.

Den gamle Caminito er blevet efterladt så intakt som muligt med den nye sti bygget lige over den. Den nye udgave består overvejende af træpaneler, der har understøttende elementer boret ind i klippen. Den en meter brede sti tilbyder flere spektakulære glasgulveafsnit og kulminerer med en hængende bro, der krydser Balconcillo de los Gaitanes. Det er ikke for folk med højdeskræk, da broen hænger mere end 100 meter over Gaitanes kløften.

Gode råd 

 • El Caminito kan ikke anbefales for folk, som er meget nervøst anlagt eller lider af højdeskræk
 • Ved indgangen får man en hjelm, som man skal have på under hele turen. 
 • Der findes ingen toiletter, vandposter eller andre faciliteter undervejs. (kun ved første og sidste kontrolpost).
 • Medbring vand og snacks. 
 • Hvis I ankommer med tog, så husk at bestille billet til Álora-siden.
 • Togstationen El Chorro vil blive omdøbt til El Chorro - Caminito del Rey
 • Børn skal være min. 8 år og ledsaget af en voksen.
 • Stien bliver lukket i tilfælde af stærk vind - over 35 km/t. Der gives ikke nødvendigvis besked om dette på forhånd, da vejrforholdene kan skifte med kort varsel.
 • Ruten er lineær. Du starter i nord og ender i syd.
 • Der er en bus, som forbinder de to sider. Bussen afgår hver halve time og koster 1,55 euro. 
 • Bussen fra El Chorro/Álora-siden afgår fra den første rundkørsel lige før togstationen. 
 • Bussen fra Ardales-siden afgår fra 'El Sillón del Rey' ("Kongestolen"), et par hundrede meter fra Restaurant El Kiosko. El Sillón del Rey betegner et sæt stole og et bord i sten, som blev brugt ved indvielsen af Guadalhorce-vandreservoiret. Under den spansk borgerkrig blev de smidt i selvsamme reservoir, men er siden blevet fisket op igen.
Caminito del Rey

Adgang til El Caminito i bil

Fra Malaga følger i A-327 nordpå i retning mod Cártama. Følg motorvejen 65 km. Lige efter landsbyen Ardales (på venstre hånd) holder i øje med et skarpt sving mod højre. Der er et skilt mod M-442/Ardales/MA-5403/El Chorro.

Lige efter svinget drejer i til venstre ad MA-444, som snor sig rundt om Guadalhorce-reservoiret. Udsigten herfra er helt fantastisk! Følg vejen rundt langs søen. I stedet for at dreje til højre mod El Chorro, bliver I på MA-444 og passerer campingpladsen og strandene langs søen.

Lige før en lille tunnel drejer i skarpt til højre ind på en skovvej med skilt mod Restaurante El Mirador. Kør et par hundrede meter og parker hvor det er muligt. Tunnelen vil være synlig, og der er godt skiltet. 

Der er planer om at bygge en stor parkeringsplads her. For mere information om rejseplanerne, se Caminotos officielle side

Tog til El Caminito del Rey fra Málaga

I skrivende stund er der to daglige tog til El Chorro fra Malagas store togstation Maria Zambrano. Det første tog afgår kl 10.05 (mod Ronda), mens det andet afgår kl. 16.48 (mod Sevilla Santa Justa). Turen tager omtrent 40 minutter og koster 6 euro.

Retur til Malaga kører tre tog, kl. 9.33, 15.03 og 18.03 fra El Chorro.

Der er planer om at indsætte yderligere tog - hold øje med togselskabet Renfes hjemmeside eller ring på 902 320 320.

Ønsker du at se og opleve flere ting i området, kan du tage den fantastiske vandretur op ad den arabiske trappe, besøge Bobastro-ruinerne eller tage på af de mange vandretur i pragtfulde Andalusien