Saca de las Yeguas - praktisk guide til en spansk tradition

La Saca de las Yeguas ("inddrivelsen af hopperne") er en 500 år gammel tradition, der i dag stort set kun udøves i Huelva-provinsen i det vestlige Andalusien.

Hundreder af lokale ‘cowboys’ - yeguerizos - drager hvert år d. 26. juni fra den lille landsby El Rocio ud til marsklandet i den nærliggende nationalpark Doñona. Her opsøger de den enorme flok af halvvilde heste, der lever i parken, for at lede dem ind til byen til det årlige hestemarked.

Saca de las Yeguas - Rocio

Første stop er landsbyen El Rocio, hvor hestene velsignes foran byens kirke. Dernæst holder man pause i en nærliggende fyrreskov, og endelig går turen gennem byen Almonte for at ende i et område med store folde uden for byen.

Saca de las Yeguas har dybe rødder i de sydspanske traditioner, og arrangementet er som et levende museum over andalusisk kulturhistorie. Det er ikke bukket under for hensynet til turister eller økonomiske bagmænd, og det er en storslået lejlighed til at få indblik i spanske traditioner i deres reneste form.

Fra marsk til by

Almonte - Saca de las Yeguas - Santuario de El Rocio

Dagen før den store begivenhed, d. 25. juni, rider de hundreder af mænd - og efterhånden også enkelte kvinder og børn - ud i Doñona-parken for at opspore og samle de vilde heste, så de er klar til afgang den følgende morgen.

Tidligt om morgenen d. 26. begynder ridtet tilbage mod El Rocio. Den lille landsby er som taget ud af en westernfilm med sine sandede gader, træhuse og et totalt fravær af trafikregulering.

Hestene dirigeres ind i byen i mindre flokke, tropas, med et par hundrede dyr i hver. De gør holdt foran byens store kirke, Ermita Nuestra Señora del Rocío, hvor præsten over højttalerne velsigner hestene, inden de drives forbi menneskemængderne og ud af byen igen.

Saca de las Yeguas, Huelva, El Rocio

Lyden af dundrende hove og spredte råb skaber en intens lydkulisse til det fascinerende syn af den tilsyneladende endeløse strøm af løbende heste. Der er ingen barriere mellem heste og tilskuere, så det er på eget ansvar at holde sig på sikker afstand.

Pludselig kommer bagtroppen af yuegerizos til syne, og opvisningen er forbi for en stund, inden næste tropa ankommer. Efter knap en time er de sidste hovslag forstummet og støvet har lagt sig.

Sang og Siesta

Efter den hektiske morgen gør heste og ryttere holdt i en nærliggende fyrreskov, hvor begge parter får et velfortjent hvil. De hårdtarbejdende yeguerizos får selskab af venner og familie, som ankommer til hest eller i prærievogne trukket af æsler. Snart er skoven fyldt med klapstole, picnicborde, køletasker og paella-pander. Mad og drikke fordeles, akkompagneret af løssluppen snak, guitarspil og sang.

Almonte - Saca de las Yeguas

På brosten i Almonte

Først på aftenen genoptages turen med fyldte maver og højt humør. De vilde heste ledes nu ind gennem byen Almontes brostensbelagte gader, flankeret af hundredvis af nysgerrige tilskuere. Herefter tilbagelægges de sidste par kilometer ud til Huerta de la Cañada, et øde område bag byens industrikvarter. Her fordeles hestene i 15 mindre folde, hvor de skal tilbringe natten.

Saca de las Yeguas, Huelva, Almonte

Handler og håndslag

Tidligt om morgenen d. 27. juni holder bilerne i kø for at komme ind på Huerta de la Cañada. Ejere og potentielle købere får nu mulighed for at tage hestene i øjesyn og gøre de indledende forhandlinger.

I løbet af de kommende dage bliver hestene klippet og vaccineret, og nogle bliver vasket og skoet, så de er klar til salg - de yngre heste skal rides til, mens de ældre hopper vil blive brugt til avl. Føllene følger enten med deres mor, bliver solgt eller bliver foræret væk.

De heste, der ikke bliver solgt på markedet, bliver tre dage senere ført tilbage til marsken i Doñona, hvor de kan leve endnu et år i frihed.

Vær med til Saca de las Yeguas

Det kan anbefales at overnatte i El Rocio, så man i ro og mag kan bevæge sig ned til pladsen ved Ermita Nuestra Señora del Rocío ved 9-tiden om morgenen og drikke morgenkaffe, mens man følger med i, hvordan pladsen langsomt fyldes.

Hvis I falder i snak med nogle lokale, kan I være heldige at blive inviteret til at tage del i den lange siesta i fyrreskoven mellem El Rocío og Almonte. Ellers er næste stop byen Almonte, hvor man skal komme i god tid, gerne midt på eftermiddagen, for at finde parkering i en sidegade. Hestene løber forbi ved 20-tiden, og det tager op mod to timer, før den sidste tropa er forbi.

Dagene efter kan I runde turen af med et visit til Huerta de la Cañada - forvent en vis bilkø ved indgangen, hvis I kommer efter kl 10. Og vær forberedt på at blive dækket af støv!

Saca de las Yeguas, Huelva, Almonte

Der er intet program og ingen planlagte events - det handler om at lade sig rive med af stemningen og suge til sig af de mange indtryk.

Indtryk, der vil skabe minder for livet.