2016: Ny lov om udlejning af ferieboliger i Andalusien.

UPDATE: Dekretet blev offentliggjort den 11. februar 2016, og registrering af boliger blev påbegyndt 3 måneder fra denne dato. Blanketten til at starte registreringsprocessen er nu tilgængelig online. Der er tilføjet flere undtagelser i forhold til klassifikationen af ferieboliger til udlejning. Og så er der hjælp til selve ansøgningsprocessen. Læs mere nedenfor. 
 
Efter tre års ventetid har Andalusien annonceret sin nye forordning for indkvartering af turister i den andalusiske udgave af statstidende (Boletín Oficial de la Junta de Andalucía - BOJA). 
 
Feriebolig-Spanien.dk har ikke blot fulgt denne proces tæt, da den har stor interesse for vores boligejere, men vi har også fulgt den som medlem af FEVITUR (Den spanske sammenslutning af udlejere af ferieboliger) for at være mest mulig opdateret om processen bag lovgivningen. Som følge af vores langsigtede erfaring inden for turistsektoren i Andalusien har vi også været med på råd hos regionsregeringen om dekretet 
 
Denne regulering af udlejningsejendomme i Andalusien har været ventet længe og følger i kølvandet på lignende regler, som blev gennemført i blandt andet Catalonien i 2014.
 
Hele dekretet kan findes her (på spansk) i sin fulde længde, men her er en oversigt over de vigtigste punkter i dekretet og de betingelser, der kræves for at registrere din feriebolig.

Hvordan klassificeres “ferieboliger til udlejning”?

 
Stamp
 
Ferieboliger til udlejning anses for at være ejendomme i et beboelsesområde, som regelmæssigt tilbydes til turistmæssige formål, og hvor der forekommer finansielle transaktioner. Med andre ord, boliger som markedsføres til turister via forskellige kanaler. 
 
Disse kanaler kan være rejsebureauer, formidlende virksomheder eller virksomheder som udfører eller organiserer tjenesteydelser til turister og/eller virksomheder, der omfatter muligheden for at foretage en reservation. 
 
Undtaget fra dette dekret:
 
a) Boliger, hvor der bor gæster, uden at nogen form for økonomisk transaktion er foretaget. 
 
b) Boliger med udlejningskontrakt indgået for en periode på mere end to måneder kontinuerligt med samme lejer (langtidsudlejning af feriebolig).
 
c) UPDATE: Boliger, der er beliggende i landdistrikterne (disse reguleres af artikel 48 i lov 13/2011 af 23. december og dekret 20/2002 af 29. januar, turisme i landdistrikter og aktiv turisme). Men hvad sker der, hvis min ejendom ikke opfylder disse krav men ligger i landdistrikterne? Nu kan du ansøge om en VFT-licens som følge af en opdatering af loven om udlejning af ferieboliger i Andalusien (Vivienda con Fines Turísticos, VFT). Loven er opdateret i begyndelsen af 2018 og tillader nu husejere i landdistrikter, hvis boliger ikke tidligere opfyldte de lovmæssige krav for at opnå enten en udlejningstilladelse af landlig bolig eller en ferieudlejningstilladelse (dekret 28/2016), at de øjeblikkeligt kan begynde at promovere deres boliger til potentielle gæster og acceptere reservationer.
Hvis du ønsker mere information om denne ændring af loven, kan du læse mere vores engelske opdatering her. 
 
d) UPDATE: En gruppe af ejendomme, der består af tre eller flere boliger med samme ejer, som er placeret i samme bygning eller i tilstødende boligområder (urbanisationer) eller bygninger indenfor en radius af 1 km. Disse vil blive klassificeret som “apartamentos turísticos” (turistlejligheder) og vil være omfattet af dekret 194/2010 af 20. april.

Hvilke typer af boliger kan udlejes til turistmæssige formål?

 
Bolig
 
a) En ejendom i sin helhed. Det maksimale antal gæster vil være begrænset af boligens tilladte kapacitet (jvf. la licencia de ocupación), men må ikke overstige 15 personer, med en maksimal kapacitet på 4 personer per værelse.
 
b) Et værelse. Ejeren skal også bo i boligen. Du kan bruge et internationalt anerkendt navn (f.eks. bed & breakfast, etc.). Den maksimale kapacitet er på 6 personer med et maksimum på 4 personer per værelse.

Hvad er kravene?

 
a) Der skal foreligge en tilladelse til, at en bolig må benyttes til beboelse (jvf. la licencia de ocupación), og boligen skal opfylde de tekniske betingelser og kvalitetskrav til boliger generelt.
 
b) Have direkte ekstern ventilation eller ventilation via en gårdhave, samt have et system til at afskærme vinduer for lys (d.v.s et middel til at holde lys ude enten ved hjælp af persienner eller gardiner).
 
c) At være tilstrækkeligt udstyret og møbleret til øjeblikkelig brug.
 
d) At have monteret aircondition i alle værelser og stuer, således at der kan køles i omtalte rum (hvis der udlejes fra maj til september) og opvarmes (hvis udlejes fra oktober til april).
 
Note: I forhold til aircondition siger dekretet, at en bolig er fritaget, hvis boligen eller bygningen er klassificeret som “ af kulturel interesse” eller hvis modifikationer og/eller bygningsarbejde er forbudt. 
 
e) Der skal være en fuld udstyret førstehjælpskasse. 
 
f) Oplyse om lokale faciliteter, dvs. butikker, restauranter, nærliggende parkering, lægelige ydelser, skadestue, offentlig transport m.v.
 
g) Have bogen til klager (Hojas de Quejas y Reclamaciones) og det tilhørende skilt ophængt.
 
h) Rengøring af ejendommen før ankomst og efter afrejse af nye kunder. 
 
i) Levere sengetøj, håndklæder og husholdningsartikler i almindelighed, samt ekstra sæt.
 
j) Oplyse et kontaktnummer, hvor man vil være til rådighed for at besvare spørgsmål eller løse problemer vedrørende boligen.
 
k) Levere informationer og instruktioner til elektriske apparater.
 
l) Underrette brugere om reglerne og restriktionerne for boligen i forhold til brug af faciliteter, kæledyr eller rygning.

Sådan registreres en bolig i Registro de Turismo de Andalucía

 
a) Boligejeren skal indsende en erklæring til Ministeriet med ansvar for turisme (Delegación Territorial de Cultura, Turismo y Deporte), hvori det bekræftes, at boligen er i overensstemmelse med alle kravene i dekretet. Når denne erklæring er indsendt, kan boligen lejes ud med øjeblikkelig virkning. Som minimum skal erklæringen om ansvar omfatte:
 
- Boligens detaljer herunder matrikelnummer og den maksimale kapacitet for beboelse jvf. la licencia de ocupación.
 
- Information om ejeren herunder kontaktadresse for meddelelser;
 
UPDATE: Blanketten til at starte registreringsprocessen er tilgængelig online. Vi har skrevet en dansk artikel med en engelsk version af blanketten til ansvarserklæringen. Artiklen indeholder relevante links og informationer vedrørende hele ansøgningsprocessen. 
 
b) Boligens registreringsnummer, som er tildelt af Registro de Turismo de Andalucía skal angives i alt reklamemateriale eller reklame for ejendommen. 
 
c) Registro de Turismo de Andalucía skal underettes om alle ændringer i forhold vedrørende boligen og dens ejer, som er relevante for skat (hacienda) og den spansk udgave af borgerservice (seguridad social) - både dato for begyndelse og ophør skal oplyses. 

Hvem er juridisk ansvarlig over for administrationen og lejerne?

 
Boligejeren anses for at være juridisk ansvarlig for administrationen og feriegæster, medmindre andet er angivet.

Hvordan tilrettelægges processen med at udleje, prisfastsætte og håndtering af reserveringer?

 
a) Alle turister skal modtage et dokument, i form af en kontrakt, der specificerer boligejer, boligens registreringsnummer i Registro de Turismo de Andalucía, den rejsendes detaljer, start- og slutdatoer for deres ophold, den samlede pris for opholdet, og kontaktnummer.
 
b). Alle turister skal præsentere deres identifikationsdokument, så boligejer kan registrere deres data i henhold til de gældende regler for registrering af gæster på hoteller og lignende. 
 
c) Ankomst- og afgangstider vil være efter aftale mellem boligejer og lejer. Medmindre andet er angivet, vil ankomsttid være klokken 16:00 og afrejsetid klokken 12:00.
 
d) Ved ankomsten skal boligejer give nøglerne og / eller adgangskort til hele boligkomplekset, samt information om brugen af apparater og reglerne for boligområdet.
 
e) Den annoncerede pris skal være per nat (der er ingen MINIMUM ANTAL OVERNATNINGER), og prisen skal omfatte alle omkostninger ved brug af vand, lys, rengøring og sengetøj.
 
f) Vilkårene for pris, reservation og betaling skal etableres mellem de to parter, og de skal angives i detaljer, før bekræftelse af bestillingen. Kvittering for forskud skal fremvises, hvis det er relevant.
 
g) Boligejer kan anmode om en forudbetaling i form af et depositum på op til højst 30% af den samlede pris, medmindre andet er aftalt tidligere.
 
h) Hvis lejer annullerer deres reservation op til 10 dage i forvejen, kan boligejer tilbageholde op til 50% af depositum. Hvis aflysningen er lavet med mindre end 10 dage før ankomst, kan boligejer beholde hele forskuddet.
 
i) Hvis boligejeren annullerer reservationen op til 10 dage i forvejen, skal boligejeren returnere hele forudbetaling til lejer. Hvis aflysningen sker mindre end 10 dage i forvejen, skal de kompensere lejer med 30% af prisen på den aftalte ophold. 
 
Note: Hvis lejen af ferieboligen bliver aflyst af en af parterne pga. begrundet årsag eller force majeure, vil ingen erstatning blive betalt.

Sanktioner

 
Alle boliger, der ikke er registreret eller ikke har indgivet en erklæring om ansvar, men alligevel lejes ud med henblik på turisme, vil kunne idømmes bøder på op til 18.000 euro. Endvidere kan enhver udlejningsbolig, der ikke opfylder kravene i denne bekendtgørelse, også kunne idømmes en bøde.
 
Feriebolig-Spanien.dk vil fortsat nøje overvåge gennemførelsen af dekretet, og vil ajourføre disse oplysninger, når og hvis der opstår ændringer.