Canyoning - Rio Guadalmina, Andalusien

Hvad er canyoning?

Canyoning, eller barranquismo, er en fantastisk måde at opleve den spanske natur på. Sporten går ud på at bevæge sig gennem kløfter – ofte, men ikke nødvendigvis, langs en flod. Spaniens bjergrige landskaber byder på netop den rigdom af større og mindre klippeformationer og floder, der giver gode forhold for canyoning.

Vi har prøvet en af de mindre krævende ruter i Andalusien. Rio Guadalmina ved Benahavís, ca. 10 km uden for Marbella, danner den perfekte ramme om en naturoplevelse ud over detsædvanlige. Ruten er omtrent en kilometer lang og tager 1,5-2,5 timer at gennemføre, afhængigt af ens tempo.

Rio Guadalmina

Canyoning indebærer ofte et element af klatring, rappelling og udspring. Det er også muligt i begrænset omfang i Río Guadalmina, hvis man har guide og udstyr med, men det er på ingen måde nødvendigt.

Canyoning i Rio Guadalmina

Ruten begynder med, at man enten springer ud eller lader sig glide ned i en dyb indsø. Højden på springet er omtrent 3-4 meter, men hvis man lader sig glide ned ad klippen falder man kun et par meter.

Rio Guadalmina

Efter den indledende dukkert går turen over et par store klipper og ned på den anden side gennem en sprække. 

Rio Guadalmina

Dernæst går og svømmer man størstedelen af ruten, omgivet af imponerende klippevægge og smukke buskadser.

Rio Guadalmina

Lige før rutens afslutning skal man krydse en lille dæmning, hvor man lader sig glide ned ad en kort ”rutschebane” formet i klippevæggen – dog med forsigtighed.

Rio Guadalmina

Så er der kun en sidste svømmetur tilbage inden man når det flade, tørre område hvor man kan sidde og puste ud og spise en medbragt snack, inden man går op ad skrænten (små 5 min.) tilbage til hovedvejen og parkeringspladsen.

Børnevenlighed

Både børn og voksne kan være med på denne tur. God balance, et vågent øje og lidt mod øger dog sikkerheden og fornøjelsen ved turen, da man meget af tiden går i en 20-60 cm dyb flod på en bund af sten, der kan være glatte og af varierende størrelse.

Rimelige svømmeevner er også et must, selvom kun en mindre del af turen kræver at man svømmer, og højst et par hundrede meter adgangen.

Man kan godt gennemføre turen med en praktisk rygsæk, men ALT indhold bliver vådt medmindre man pakker i fuldstændig vandtætte poser, f.eks. såkaldte drybags. En rygsæk med mave- og brystspænde anbefales, så rygsækken sidder tæt på kroppen

Vejen dertil

For at komme til Rio Guadalmina sydfra kører man ad MA-547 i retning mod Marbella. Efter San Pedro de Alcantara tager man afkørslen mod Benahavis. Parker på eller lige før Calle Guadalmina, eksempelvis på den nærliggende,netop renoverede, parkeringsplads oven for rutens slutpunkt.

Derfra går man ca. 10 minutter op langs landevejen og drejer til højre ned ad skrænten til rutens startsted. Der er ingen skilte, så spørg evt. om vej.