Besøg Naturreservatet El Torcal i Antequera, Malaga

Naturreservatet El Torcal - Paraje Natural de El Torcal - i Malaga er et af de største geologiske vidundere i Andalusien. Området er kendt for dets unikke klippeformationer, som giver stedet en næsten surrealistisk fremtræden.

El Torcals Naturreservat ligger i Malaga-provinsen, omtrent 45 km nord for Malaga by og 13 km syd for byen Antequera. Den nærmeste landsby er Villanueva de la Concepción - her er ikke meget at se, men man kan få et godt måltid mad på den lokale restaurant med udsigt over dalen.

Historien om Naturreservatet El Torcal

For 150 millioner år siden lå hele området under vand, dækket af Tetis-havet. Voldsomme forskydninger i jordens overflade skubbede havbunden op, så den dannede bjerge og bakker, der er op til godt 1300 meter høje (det højeste er Camorro de las Siete Mesas på 1336 meter).

Efterfølgende har regn og vind eroderet de bløde kalksten og skabt et af Europas mest særegne og imponerende karstlandskaber - et område af bløde stenarter (typisk kalksten), der er formet af vind og vejr, herunder særligt floder og vandløb.

Den særlige type kalksten i El Torcal er en såkaldt sedimentær stenart, der dannes ved aflejringer af f.eks. sand, grus og ler, fra den mesozoiske tidsalder. Den karbon-holdige kalksten er relativt porøs og letopløselig, hvilket er årsagen til, at landskabet i dag ser ud som det gør.

El Torcal naturreservat, Antequera

Sierra de Torcal ligger højt i forhold til det omgivende landskab og får derfor mere regn. Sammen med den porøse klippegrund skaber det optimale forhold for underjordiske floder og vandreservoirer. En af Antequeras største floder, Rio La Villa, har sit udspring for foden af Sierra de Torcal.

I 1929 blev El Torcal udnævnt til at være 'af national interesse' (Sitio de Interés Nacional). I 1989 overtog de regionale myndigheder, Junta de Andalucia, kontrollen med området, som blev klassificeret som Naturreservat (paraje natural).

Menneskets historie i El Torcal

Der har boet mennesker i omegnen af El Torcal siden Neanderthalerne beboede kontinentet. De ældste spor af bosættelser er dog fra omkring 5500 år f.Kr. og blev fundet ved grotten Cueva del Toro.

Man har fundet vælgmalerier over rester af skeletter (ved Cancha de la Gotera) til spor af metal, der indikerer, at området har været beboet efter det 3. årtusind f.Kr. ('Kobberalderen'), hvor de første metaller blev udviklet. 

El Torcal, Antequera

Langt senere satte romerne deres præg på området, da de byggede et antal veje, der ledte op i bjergområdet. Man kan stadig se rester af vejene omkring bjergpassene Boca del Asno ('æslets mund') og Puerto de las Escanuelas. Førstnævnte blev i middelalderen scene for kampene mellem maurerne og de kristne.

Flora og fauna

Til trods for barske vejrforhold og den relativt høje beliggenhed, huser El Torcal et væld af flora og fauna, hvoraf enkelte arter næsten udelukkende findes i dette bjergområde. Imellem karstformationerne finder man nogle ganske frodige dale med tæt vegetation. Det er en helt speciel oplevelse at gå gennem det nærmest forhistoriske landskab omgivet af smuk natur.

Flora og fauna i El Torcal naturreservat

Foråret er selvsagt den bedste årstid at opleve El Torcal i fuldt flor, når de vilde blomster og rosenbuske springer ud. Man har desuden registreret 30 typer af orkidéer!

Det kan anbefales at rette blikket yderligere opad, da El Torcal er hjemsted for adskillige fulgearter. Herunder en del rovfugle som gåsegribbe og kongeørne, der ofte ses svæve over området i de karakteristiske, langsomme cirkler.

Man kan også rette blikket mod jorden og prøve at spotte de mange reptiler, der holder til i området, bl.a. Perlefirben (Timon lepidus) og Montpelier-slanger, som kan blive op til to meter lange.

Det største pattedyr i området er den spanske Ibex (en type bjerggednogle steder omtalt som en stenbuk), som klatrer ubesværet omkring i det barske klippelandskab og ofte ses stående på toppen af en klippe.

Ibex (stenbuk) i El Torcal, Antequera

Flora - Quercus Ilex (sten-eg), Prunus Spinosa (slåen), Pistacia Lentiscus (mastikstræ), Quercus Coccifera (kermes-eg), Crataegus Monogyna (engriflet hvidtjørn), Rubus Ulmifolius Schott (elmebladet brombær), Rhamnus alaternus (Middelhavskorsved), Euphorbia characias (Middelhavsvortemælk)

Dyr - Bjergged, spidsmus, kanin, væsel, ræv, pindsvin, vildkat, stinkdyr.

Fugle - Toplærke, nattergal, biæder, kongeørn, gåsegrib, solsort, blådrossel, sangdrossel, tornskade.

Vandreruter og Turistinformation

Turistinformationen, Centro de Recepción, er startsted for et besøg til El Torcal. Det rummer både en restaurant, en sourvenirbutik (der også sælger kort) samt et lille museum, hvor man kan se lidt fossiler og få en audiovisuel præsentation af områdets geologi, flora og fauna.

Selvom ruterne i El Torcal er udmærket skiltet, er det en god idé at tage et kort med fra turistinformationen. Man kan også få navnene på de mest spektakulære karst-formationer, der hedder ting som Ridderen, Tommeltotten, Kamelen, Sfinxen, Slottet, Skruen osv. 'Skruen' (El Tornillo) er endda udnævnt til beskyttet naturmonument.

Det er alletiders underholdning for børn - og barnlige sjæle - at prøve at identificere de navngivne formationer eller selv finde på nye.

El Torcal, Antequera

Der går tre officielle ruter gennem naturreservatet: En grøn, en gul og en rød. Den røde rute (4,5 km) er kun tilgængelig med guide, da man ønsker at beskytte flora og fauna.

Den grønne og gule rute er åben for alle. Den grønne er den nemmeste - den er 1,5 km lang og tager omtrent en halv time at gå. Den gule rute (3 km) følger først samme sti som den grønne, men omtrent halvvejs drejer den af og fører en igennem nogle endnu mere spektakulære dele af naturområdet, herunder nogle næsten labyrintiske klippeformationer dækket af tæt vegetation.

Begge ruter er cirkulære, idet de starter og slutter ved turistinformationen. Inden man slutter af bør man dog gå ud forbi udsigtspunktet 'Mirador Las Ventanillas' (vinduet), hvorfra der er en helt fantastisk udsigt over dalen ned mod landsbyen Villanueva de la Concepción. I klart vejr kan man se en stor del af Costa del Sol og over Middelhavet til Marokko.

Fra Las Ventanillas kan man gå videre ned ad en lille sti, der fører til et lille spot kaldet 'Ammonites', hvor man kan se nogle meget spændende fossiler.

Klippeformationer i El Torcal, Antequera 

Man bør altid følge de anlagte ruter i El Torcal. Det er nemt at fare vild i området, og det har indimellem haft tragiske konsekvenser, når vandrere er kommet på afveje. Det er hverken tilladt eller tilrådeligt at gå ind i klippehuler, snævre klippesprækker mv.

De bedste tidspunkter at besøge El Torcal er om foråret og efteråret. Sommer og vinterkan godt byde på ekstreme temperaturer, og det lægger en dæmper på fornøjelsen at vandre i bagende hede eller tæt tåge.

Torcal's astronomiske observatorium

Observatorio Astronómico del Torcal (OAT) ligger ved siden af turistinformationen. Der finder man nogle ganske kraftige teleskoper, herunder særlige sol-teleskoper.

Observatoriet er åbent for offentligheden, og der afholdes bl.a. kurser og events, hvor man kan få mulighed for at udforske nattehimlen under kyndig vejledning fra en af stedets guider. Det sparsomme bebyggelse i området og de 1200 højdemeter giver rigtig gode forhold til at se nattehimlen fra dens bedste side.

Disse arrangementer, kaldet "A Window to the Universe" ligger som regel hveranden lørdag i forårs- og sommersæsonen. Tilmelding er påkrævet og sker ved at sende en e-mail til inscripciones@astrotorcal.es med navn og telefonnummer.

Da vejrforholdene skifter meget hurtigt i El Torcal, ringer arrangørerne på forhånd til deltagerne og fortæller, om arrangementet kan afholdes.

Prisen for at deltage er 8 euro for voksne og 6 euro for børn. Arrangementet varer ca. 2 timer.

Få mere information på astrotorcal.es eller ring på +34 600703700 (kun spansktalende personale). 

Find vej til El Torcal 

Fra Costa del Sol og Malaga er det nemmest at køre til El Torcal via landsbyen Villanueva de la Concepción. Man kan også køre op omkring den større by Antequera og op ad MA-9016 - det er en noget længere, men meget smuk tur, og byen er bestemt et visit værd.

Centro de Visitantes del Torcal de Antequera
Paraje Natural Torcal de Antequera
Carretera 7075 s/n
29200 Antequera
Malaga
Hjemmeside: torcaldeantequera.com
Tlf.: +34 952 24 33 24