Den hemmelighedsfulde side af Barcelona: Drager, døden og mytologi

For hver lys side af en smuk by som Barcelona, er der en mystisk og til tider mørk side, som samlet gør byen til den bemærkelsesværdige, moderne europæisk by, den er i dag. Begge sider er med til at give dybde og skønhed - at gøre byen hel med triumfer og smerter, tragedier og symbolik, alle dækket med smukke arkitektur.

Lad os kigge på Barcelonas skjulte, mytiske og legendariske væsener og dykke ned i de mørke hjørner af byens dunkle historie.

Græsk mytologi på Laberinto d'Horta

Laberinto d'Horta er en af Barcelonas ældste haver fyldt med statuer af mytologiske væsener. Det centrale og mest fortryllende ved parken er labyrinten. En labyrint i menneskestørrelse lavet i to meter høje og fyldige hække. Men skjult i denne store smukke park er også en historie fra græsk mytologi. Eros i Parc Laberinto

Hvis du blot løber igennem labyrinten for spændingens skyld, er det nemt at overse den poetiske symbolik, som findes bag hækkene. Ved indgangen til labyrinten finder du et relief af kong Minos, som byder Theseus velkommen til Kreta. Ifølge græsk legende havde Minos bygget en labyrint. Theseus ville dræbe Minotaurus, et mærkelige væsen af halv tyr og halv menneske, som ventede i midten af labyrinten. En anden græsk figur, Ariadne, rækker ham en snor, så han kan finde ud af labyrinten igen. 

Desværre er der ingen Minotaur her. Men som du finder din vej ind mod midten, vil du føle, at du har landet på det rigtige sted. Der er en statue af Eros, guden for kærlighed. Men hvis du tager en forkert drejning, er det muligt, du vil finde Echo, nymfen, der forelskede sig i Narcissus. Men han var for narcissistisk til at elske nogen anden end sig selv. Desværre for Echo, som levede et liv i uopfyldt kærlighed.

Døden i Placa Sant Felip Neri

Dødens truende skygge gemmer sig i dette kvarter og på dette lille gotiske torv. I dag er det ikke ualmindeligt at se børnene grine, cykle rundt og lege nær springvandet.

Så der kan være svært at forestille sig, at under borgerkrigen i 1938 mistede 42 uskyldige civile livet her. Klostret på torvet husede børn, der søgte tilflugt fra eksplosionerne. Franco kastede uventet en bombe her og dræbte 20 børn. Beviserne ses klart i flere ar på væggene i kirken San Felipe Neri.

Barcelonas verdensberømte arkitekt, 74-årige Antoni Gaudí blev skæbnesvangert kørt over af en sporvogn på Gran Vía, mens han var på vej til netop denne kirke. 

Refugi 307, en tunnel for skrækslagen borgere under borgerkrigen

Borgerkrigen, 1938. Skrækslagne borgere byggede en 400-meter lang tunnel for at beskytte sig mod de dødbringende luftbombardementer. Der blev bygget mere end 1200 beskyttelsesrum, El Refugi er det eneste, som stadigvæk eksisterer. 

Borgerne formåede at organisere sig, så de havde nok mad, medicin og vand til at opretholde livet i disse truende tider, når de blev tvunget til at skjule sig under jorden med mindre end tre minutters advarsel. Disse mørke, snoede tunneller er over to meter høje, 1,5-2 meter brede og lige store nok til at rumme 2000 mennesker. Mindet fra tunnelen lever stadig videre. Du kan tage på en halv times rundvisning på enten catalansk, spansk eller engelsk.

Sala Gimbernat, det smukkeste sted at studere lig

I smuk nyklassicistisk stil ser dette teater ud til at være klar til et aftenshow om Barberen i Sevilla. Men det er slet ikke formålet med dette sted, snarere tværtimod. Her handler det om at undersøge friske døde kroppe, ikke i et koldt laboratorium, men i et gylden-klædt amfiteater.

Det royale medicinske akademi for medicin  (Real Academia de Medicina de Cataluña) brugte denne teater til medicinstuderende, som studerede den menneskelige anatomi. Dens roterende marmorbord sidder helt i midten af rummet, hvilket gav alle en mulighed for at følge med. Sæderne er differentieret og er i en semi-cirkulær formation. Der er endda en forhøjet gangbro over, så offentligheden kan kigge med på den makabre scene. Hvis man donerede sin krop til videnskaben, mon der så havde været smukkere sted at blive dissekeret?!

Stedet blev bygget i 1762 og fungerede i mange år. Der tages dog ikke mere lig ind her. I dag er det et sted for besøgende, som kan undre sig og måske endda få lidt kuldegysninger. Du kan besøge det hver onsdag fra kl. 10:00 til kl. 12:00.

En by domineret af drager

Hvis du nogensinde har gået rundt Barcelona, vil du se en underliggende reference til drager.

Denne tiltrækning af disse mytiske skabninger kommer fra legenden om St. George, der dræbte en drage for at vinde en smuk prinsesses hjerte. El Dia de Sant Jordi, eller St. George dag, er en elsket ferie i Catalonien, hvor catalanerne udveksler bøger og roser med deres elsker. Drager er således et vigtigt tema for byen. Der var endda tidligere et amerikansk fodboldhold, som hed Barcelona Dragons (Det blev senere flyttet til Amsterdam). 

Hvor kan vi finde disse mytiske skabninger?

Drager på Passeig Lluis Companys

Parc de l’Espanya Industrial

Den største drage sidder stolt på Parc de l'Espanya Industrial. Den vejer 150 tons og er 37 meter høj. Det er en skulptur og et legende element i parken, idet den fungerer som ruschebane for både børn og voksne. Parken åbnede på St. Georges-dag i 1987. Desværre ødelagde vandalerne dele af parken. Den blev restaureret i 2001 og er siden blevet et symbol for Sants kvarteret.

Drage i "Parque de la España Industrial"

Kinesiske drage på Casa dels Paraigues

Den mest dekorative og smukke drage sidder på Casa Bruno Cuadros, en tidligere paraplybutik. Arkitekten, Josep Vilaseca, havde smag for orientalsk udsmykning, og han tilføjede dette element i den modernistiske periode før verdensudstillingen i 1888. Unikke bygninger blev bygget over hele byen. I orientalsk kultur repræsenterer dragen held og lykke. Bemærk den lille detalje, at paraplyen stadig sidder under dragen, selvom bygningen nu huser en bank.

Casa dels Paraigues

Sprøjtende drager i Ciutadella Park

Med den romerske Trevi-fontæn som forbillede kreerede arkitekt Josep Fontsère, sammen med en på daværende tidspunkt ukendt arkitektelev Antoni Gaudi, det smukke vandfald Cascada i Ciutadella Parc. Han tilføjede tre drager, hvilket må have passet Gaudi godt, da han sidenhen viste sig at være meget glad for drager.  Kan du finde dem alle tre?

Drager i Parc Ciutadella

De tre dragers slot

Den smukke og lidt skræmmende bygning ved indgangen til Parc Ciutadella var en blomstrende cafe og restaurant under verdensudstillingen i Barcelona i 1888. Indtil 2010 husede bygningen den naturhistoriske samling. Bygningen er et af af de bedste eksempler på præ-modernismens arkitektur og kaldes i daglig tale for “De tre dragers slot” (El Castillo de los Tres Dragones). Kan du finde de tre drager?

De tre dragers slot i Parc Ciutadella

Park Guell: Den lykkeligste drage i Barcelona

Den farverige flisebelagte drage er den mest ikoniske karikatur af Gaudi, men han har en mere sjov og kærlig karakter. Hans navn er "El Drac", han er en mosaik salamander, og han er nok den figur, der får mest opmærksomhed i Park Güell. Den stakkels ting blev vandaliseret i 2007, men heldigvis restaureret igen, så han er klar til at tage imod millioner af turister i parken hvert år. Han har nu sine egne vagter til at beskytte ham for at sikre, at han ikke vandaliseret igen.

Den glade drage i Park Guell

Andre steder, hvor du kan se drager:

  • Tagterrassen på Casa Battló. Det blå tag er et af Gaudis mest berømte værker. Det ligner en drages hud.
  • Pati del Tarongers. På Palau de la Generalitat er der en lille statue af St. George på sin hest, som tramper på en ilter drage.
  • Finca Guell. Måske den mest truende drage af alle. På lågen til villaen, som tidligere tilhørte Eusebi Guell ( i Gaudís Park Guell) sidder en drage med en fireforket tunge til at beskytte imod udenforstående.
  • Passeig de Lluis Companys. Den smukke promenade, Passeig de Lluis Companys, skjuler drager langs dens rækværk. Et par drager pryder udvalgte gelændere.

Ønsker du at finde drager og mystiske steder? Tjek dem ud her