En spadseretur i Parc de la Ciutadella, Barcelonas største park

Barcelona er en enorm storby med sine højhuse, larmen fra de mange biler, scootere og motorcykler og mennesker overalt.  Inde i denne urbane larm ligger Parc de la Ciutadella, et grønt paradis for afslapning og vejrtrækning. Det er ikke underligt, at de lokale elsker at besøge dette sted, så snart lejligheden byder sig, særligt i weekenderne. Dens bløde græs, stier med blomster i kanten og romantisk arkitektur lokker besøgende til at slappe af og lade batterierne op.
 
 Ciutadella mammut
 
Parken er den største, den ældste og uden sammenligning den mest populære park i Barcelona. Ofte vil man se venner og familier, der holder picnic på græsset, leger med en bold eller bare slikker sol i ægte tilbagelænet spansk stil.
 
Hvis det er første gang, du besøger Barcelona, ​​er parken et ideelt sted for et par timers afslapning og siesta, efter du måske har brugt morgenen til at se nogle af byens mange seværdigheder.
  
Helt så roligt som nu har der ikke altid været på dette område, for denne 70 hektar store park var tidligere en fæstning. I 1714 blev catalanerne holdt fanget her, efter de var blevet besejret af nationalisterne. Parken blev åbnet for offentligheden i 1888 i forbindelse med Exposición Universal de Barcelona, som var Spaniens første verdensudstilling. I dag er parken også hjemsted for mange af byens arrangementer og sommerkoncerter.
 
Lad os tage en tur gennem parken.

Gå ind ved Passeig Pujades

 
Vil du gå ind med stil, så gå ind ved Passeig Pujades ved hovedporten. Vend rundt, og du vil se den ikoniske Arc de Triomf på Passeig de Lluís Companys.
 
Gå ind i selve parken, og du vil nu være på den vigtigste sti for fodgængere. Til højre kan du se et springvand og et hegn med tre drager på det. Bag det ligger en speciel modernistisk bygning, som du ikke bør overse. Den blev bygget til udstillingen i 1888, hvor den blev brugt som en cafe-restaurant. Den er kendt som Castillo de los Tres Dragones (de tre dragers slot), da bygningen minder om en middelalderlig borg. 
 
Arkitekten bag hedder Lluís Domènech i Montaner, og han står også bag det smukke musikhus, Palau de la Música Catalana i Barcelona, som er del af UNESCO verdensarv.
 
Ved siden af ligger den skønne Hivernáculo, som bedst kan sammenlignes med et stort drivhus fyldt med planter. Dens bougainvillea, kaktus, oliventræer og andre frodige grønne træer og planter fylder væggene fra loft til gulv; stedet er en vidunderlige oase både sommer og vinter. 
 
 Parc de la Ciutadella
  
Til venstre finder du Museu Martorell, en nyklassicistiske bygning, der har huset geologiske samlinger siden 1924. Det var byens første offentlige museum, bygget i 1878 og tegnet af Francesc Martorell i Peña. I øjeblikket er bygningen lukket, men heldigvis er den også smuk udefra. 
 
Den sidste bygning på denne strækning er Umbráculo, som også blev bygget til verdensudstillingen i 1888. Den har en helt speciel buet form og er bygget af jernbjælker og støbejernssøjler. Gå indenfor og der åbnes et overflødighedshorn af smukke planter som hortensiaer, palmer, gardeniaer og andre tropiske planter.
 
Bygningen er så stor, at man kan gå rundt i opdelte områder af planter fra de forskellige områder: Asien, Afrika, Oceanien og Amerika. Hvis du har brug for en pause, er der opstillet bænke langs gangene.
  
For enden af gangstien kommer du  til et knudepunkt. Ligefrem ligger indgangen til Barcelonas zoo, som optager halvdelen af Ciutadella Park. Der bor over 7000 dyr i denne zoologiske have. Her finder du også delfinshow, to store legepladser, en børnezoo, og masser af græs, hvor man kan nyde sin medbragte mad eller blot hvile fødderne. 
 
Den mest berømte beboer i denne zoo igennem tiden er uden sammenligning Floquet de Neu (Snefnug), som var den eneste albino gorilla, man har kendt til. Han boede i denne zoo fra 1966 til 2003 og hans liv har inspireret til en film med samme navn som ham. 
 
Barcelona Zoo
 
Gå til venstre ved knudepunktet. På venstre hånd ligger en helt fantastisk legeplads. På særlige dage afholdes her ludotecas, som er en time med super kreativ leg. Arrangørerne medbringer hjemmelavet legetøj ligesom gryder, pander, kurve, net, og overdimensionerede spoler.
 
Ligesom du passerer legepladsen og ludoteca, vil du se en firkantet have på den sydøstlige side af parken, kaldet Plaça de Joan Fiveller. Denne have har en dam med en romantisk statue af en kvinde kaldet "Desconsol". Hvis du kigger forbi statuen, kan du se hovedkvarteret for det catalanske parlament. Ironisk nok blev det bygget til militære formål i det 18. århundrede.
 Catalanske parlament
 
Fortsæt via stien med haven til venstre og parlamentet til højre For enden ligger en stor indhegnet sø, som er svær at overse. Her hygger både ænder og gæs sig, og mange gæster fornøjer sig med at fodre dem. 
 
Her er der mulighed for at leje en båd i en halv time og få afprøvet evnerne til at ro. Der må være op til 6 personer i en båd. 
 
 Både til leje i Parq Ciutadella
 
Efter en afslappet halv time på søen kan du fortsætte rundt om søen. Her står en kæmpemæssig skulptur af en mammut. Den er ofte et tilløbsstykke for børn og barnlige sjæle som gerne kravler op på den via dens snabel. 
 
Snart vil Cascada (springvand), som er det det mest ikoniske monument i parken, komme til syne. Det er bygget mellem 1875 og 1881 af Josep Fontserè og hans på daværende tidspunkt ukendte elev, Antoni Gaudí. I midten af ​​springvandet står en statue af Venus i en muslingeskal. På toppen, vil du se en gylden statue af Aurora og hendes firspand.
 
 
Ciutadella cascada
 
Gå op af trappen og få en bedre udsigt over parken. Vel nede igen, gå da til venstre og ned af en af stierne, så kommer hovedindgangen kort efter til syne. 

Tips 

1. Der er en smuk samling af statuer drysset rundt omkring i parken. I den zoologiske have står der en smuk skulptur af springende hjorte, som er en hyldest til den afdøde Walt Disney. Nær indgangen til zoo står en statue af General Prim, den militante, der opfordrede til ødelæggelse af citadellet.
 
2. Solbadning. Hvis det er en særligt varm dag, kan du støde på både mandlige turister i bar overkrop og kvindelige turister i deres bikinitoppe. Men lokalbefolkningen ser skævt til dette. Så hvis du ønsker at opfører dig respektfuldt, så behold tøjet på i parken og find i stedet en strand, hvis du ønsker at solbade. 
 
3. En sjov aktivitet er at leje en cykel og tage en tur langs stierne. Der findes flere butikker med cykeludlejning i Born kvarteret, hvor parken ligger. 

Vigtige oplysninger:

 
Åbningstider: fra Kl. 10:00 til solnedgang. 
Adresse: Passeig de Picasso, 21, 08003 Barcelona
 
Offentlig transport:
Metro L4 Jaume I, Cuitadella Villa Olímpica, Barceloneta; L1 Arc de Triomf
Renfe Rodalies. Estació de França
Buslinjer: 14, 17, 39, 45, 51, 59, 64, D20 i H16
Sporvogn: Sporvogn T4, Stop ved: Ciutadella - Vila Olympic