La Tomatina - tomaternes fest i Valencia

Vær med til verdens største madkamp!

Til den årlige tomatfestival, La Tomatina, i Valencia støder 20.000 madglade mennesker sammen med 100 ton (150.000 stk.!) overmodne tomater.

Tomatina Festival Buñol

Grib svømmebrillerne og dine mest slidte sko, og lad os komme i gang!

(Er du ikke til tomatkastning kan du sagtens opleve spaniernes hang til spøjse fester alligevel - der findes uden tvivl en spansk fiesta for enhver!)

La Tomatina i dag

Festlighederne finder sted i den lille landsby Buñol, 38 km fra Valencia by. Normalt har Buñol 9000 indbyggere, men under La Tomatina tredobles indbyggertallet. Selve det store slag finder sted sidste onsdag i august, og kampen skydes i gang kl. 11 om formiddagen. Som startsignal, tændes der for nogle enorme vandkanoner, og præcis en time senere tændes der igen for vandet som signal til, at deltagerne skal holde inde med tomatkastningen.

Butiksejere dækker deres facader til med plastik for at beskytte dem mod de røde skyts. Men for Buñols gader er tomatkrigen ganske gavnlig: når gaderne vaskes efter kampen, efterlades de renere end før, da syren i tomaterne virker rensende!

Tomatina Festival Buñol

Historien om La Tomatina

Der er flere bud på, hvorfor Tomatina-festivalen startede, men den mest fortalte historie er, at en gruppe drenge i 1945 begyndte at kaste med tomater pga. et skænderi, og at andre genoptog ideen de følgende år og gjorde det til en tradition. Myndighederne lagde dog en dæmper på festlighederne, og i starten af 1950’erne blev traditionen forbudt. Den blev tilladt igen fra 1957, da Buñols indbyggere i protest mod forbuddet afholdt en ceremoniel begravelse af en kæmpe tomat!

Under Francos styre blev festivalen igen forbudt grundet det religiøse islæt - man var nemlig begyndt at holde festen som en hyldest til ære for byens skytshelgener, Luis Bertran og Mare de Deu dels Desemparats ('Moder for Gud og de Forsvarsløse', en af Jomfru Marias mange navne).

La Tomatina blev igen tilladt fra 1970, men helt frem til 1975 var der ingen officiel organisering af festen, og folk medbragte selv tomater!

Efter at besøgstallet i Buñol i år 2012 nåede op i nærheden af 50.000 mennesker, besluttede de lokale myndigheder at begrænse deltagerantallet ved at indføre et billetsystem. Der sælges nu i alt 20.000 billetter, som koster 10 euro stykket.

Tomatina - Tomatfestival i Valencia

Fakta om La Tomatina

  • Tomaterne kommer fra Extremadura, hvor de er billigere end i Valencia.
  • Tomaterne bringes ind i Buñol på ladene af lastbiler, hvorfra de hældes eller kastes ned til deltagerne.
  • Før det store slag afholdes en konkurrence om, hvem der kan klatre op ad en pæl indsmurt i sæbe (Palojabón) og få fat i den skinke, der venter på toppen. Den, der når skinken, må beholde den.
  • Officielt starter festivallen først, når skinken er hentet ned, men da det kan tage temmelig lang tid at komme til tops ad den glatte pæl, bliver dette ikke overholdt i praksis.

3 gode råd

  1. Husk: det er obligatorisk at klemme tomaterne godt, inden de kastes.
  2. Bær lukkede sko, så du ikke kommer til skade og ikke taber skoene undervejs.
  3. Svømmebriller kan være en hjælp, men sørg også for at stikke t-shirten ned i bukserne, så kanten forbliver ren og tør, og du kan tørre øjnene med den.

Ferie i Buñol

Omkring Buñol er der gode muligheder for vandring, klatring og cykling i den smukke, bjergrige natur.

Buñol Valencia natur

Inden for gastronomien er der ligeledes oplevelser i vente. I det bjergrige område er snegle og svampe nogle af de mest essentielle ingredienser sammen med et stort udvalg af kød. Selv deres gazpacho (en kold grøntsagssuppe) tilberedes gerne med kanin eller agerhøne!

Har du mere lyst til at få maden serveret i mere appetitteligt format, kan det anbefales at deltage i madfestivalen Feria Gastronómica y Cultural de La Tomatina, som afholdes nøjagtig en måned før selve La Tomatina. Denne festival byder bl.a. på konkurrencer blandt områdets bedste restauranter, jazzkoncerter, biografoplevelser og gastronomiske debatter.

Vil du opleve La Tomatina fra første parket, kan det anbefales at finde overnatning i god tid. Se om din drømmebolig skulle være at finde blandt vores ferieboliger i Valencia.