Cykeltur på Via Verdes, Cadiz-Sevilla

Vias Verdes i Spanien

Der findes i alt mere end 6000 kilometer forladt jernbane over hele Spanien. De fleste steder er jernbanen aldrig færdiggjort. Den spanske regering havde planer om at forbinde landets små landsbyer med tog, men planerne gik i opløsning under den spanske borgerkrig i 1930'erne. I mere end 40 år lå sporene øde hen, og mange blev efterhånden opslugt af den omgivende natur.

Via Verde de la Sierra, Cadiz

I 1993 igangsatte man et projekt kaldet Vias Verdes, "grønne ruter". Det spanske projekt var udformet med inspiration fra britiske og amerikanske "Greenways"-projekter. Formålet var at skabe tilbud om miljøvenlig turisme i landområderne, først og fremmest ved at udnytte de jernbanespor, der allerede var gjort forberedelser til.

De grønne ruter i Spanien er ideelle som cykel- vandre- og ridestier. Fordi jernbanespor så vidt muligt anlægges i lige linje og i fladt terræn, er Vias Verdes-stierne ideelle for hele familien. Ruterne er anlagt i landområder langt fra trafikken, og de fleste stier går gennem utroligt smukke landskaber.

Da de fleste Vias Verdes er asfalterede og godt skiltet, er de også tilgængelige for både handicappede og ældre mennesker.

Ingen motoriserede køretøjer er tilladt på ruterne, så Vias Verdes er et oplagt sted at lade sig indhylle i naturen og glemme byens larm for en stund.

Vias Verdes - 20 års historie

Vias Verdes-programmet har netop fejret 20 års-jubilæum (2013), og i dag er mere end 2000 km forladt jernbane omdannet til 102 forskellige ruter over hele Spanien. De samlede omkostninger løber op i 143 millioner euro, og ruterne anvendes af millioner af mennesker hvert år. I 2012 var de mest populære ruter dem i Girona-provinsen, med mere end 1,5 millioner besøgende.

Alt i alt må projektet siges at være en overvældende succes!

Via Verde de la Sierra, Cadiz

Via Verde de la Sierra, Cádiz

Via Verde de la Sierra i Cádiz-provinsen er en af de smukkeste grønne ruter i det sydlige Spanien. Det vurderes at 100.000 personer brugte Via Verde de la Sierra i år 2013. Ruten blev udnævnt til Europas bedste Greenway (grønne rute) i 2009 og fik en andenplads i 2013.

Via Verde de la Sierra går gennem bjergene i den nordlige del af Cádiz og strækker sig kort ind i den sydlige del af Sevilla-provinsen. Ruten er 36,5 kilometer lang og løber fra landsbyen Olvera til Puerto Serrano gennem områderne Olvera, Puerto Serrano, Coripe, Montellano, El Coronil og Pruna.

Landskab i Cadiz-provinsen

Via Verde de la Sierra er ganske spektakulær og fører en gennem nogle af Andalusiens smukkeste og mest uspolerede landskaber. Ruten går over broer og gennem viadukter, på tværs af frodige dale, langs floder og forbi nogle af Andalusiens bedst bevarede naturperler.

Stien går gennem 30 tunneller, hvoraf den længste er 900 meter lang. De fleste tunneller er naturligt oplyst, men ikke alle, så medbring gerne en god lygte.

Tunnel i Via Verde de la Sierra

Der er fire viadukter påVia Verde de la Sierra, hvoraf Viaducto de Coripe er den længste med sine 237 meter. Undervejs på turen kommer man også forbi tre nedlagte togstationer - Olvera, Coripe og Puerto Serrano - som er omdannet til små hoteller med tilhørende restauranter. Her finder man de bedste steder at starte og slutte dagen, da det er de eneste steder på ruten, der er tilgængelige med bil.

 Chaparro de la Vega

De to største naturattraktioner påVia Verde de la Sierra er naturreservatet Peñón de Zaframagón og det beskyttede naturmonument Chaparro de la Vega.

Naturreservatet Peñón de Zaframagón ligger omtrent midtvejs på Via Verde de la Sierra, for foden af Sierra de Grazalema og lige på grænsen mellem Sevilla (Coripe) og Cádiz (Olvera). Naturreservatet er hjemsted for Europas største koloni af gåsegribbe(Gyps fulvus).

Penon de Zaframagon

Hele området er et paradis for fuglekiggere med adskillige arter, eksempelvis ørnearten biædere (Merops apiaster), slangeørne (Circaetus gallicus), ådselgribbe (Neophron percnopterus), hornugler (Bubo bubo), tårnfalke (Falco naumanni), fiskehejrer (Ardea cinerea) og isfugle (Alcedo atthis).

Togstationen Zaframagón ved siden af parken er omdannet til turistinformation og udkigspost for fuglekiggere. Man har installeret to digitale kameraer højt oppe i bjergene, som giver besøgende mulighed for at se gåsegribbenes reder og observere fuglene helt tæt på.

Turistkontoret skulle være åben hver dag kl. 10-16 (det var det dog ikke, da vi var der). Entré koster 2 euro for voksne og 1 euro for børn. Ring eventuelt i forvejen på 0034 956 136 372 / 0034 638 280 184.  

Zaframagon viadukt

Chaparro de la Vega er et 700 år gammelt egetræ med en diameter på over 28 meter på stammens bredeste sted. For at finde Chaparro de la Vega skal I holde øje med skiltene lige efter Coripe-togstationen, hvor en lille sti fører op til træet. Chaparro de la Vega er med på Andalusiens officielle liste over bevaringsværdige naturmonumenter.

Cykeltur på Via Verde de la Sierra

De fleste vælger at starte cykelturen i landsbyen Olvera og cykler til Puerto Serrano og tilbage igen. Man kan leje forskellige typer cykler (børnecykler, tricykler, elektriske cykler...) fra firmaet Sesca, som ligger lige ved indgangen til ruten. Børnestole og cykelvogne udlejes også.

Priserne ligger på 12-15 euro for hele dagen. Man kan reservere cykler på forhånd ved at udfylde en formular på Sescas hjemmeside (kun på spansk) under afsnittet Alquiler Bicicletas.

Kort over Via Verde de la Sierra

Nyttig information

Det er vigtigt at være opmærksom på, at selvom cykelstierne i sig selv er flade, har de en vis hældning. Hvis man starter og slutter i Olvera, vil man komme til at køre op ad bakke på tilbagevejen. Det er ikke en stejl stigning, men efter en hel dag i sadlen kan man godt mærke, at det går lidt opad. Særligt børnene vil selvfølgelig bemærke det, så vær opmærksom på at spare lidt kræfter til tilbageturen.

Vil man gøre turen lidt lettere, kan man starte i Coripe omtrent midt på ruten. Herfra kan man køre lidt af turen op mod Olvera til Peñón de Zaframagón. Det er dog sværere at leje cykler i Coripe, da hotel- og restaurantgæster har fortrinsret. Udlejningsfirmaet Coriperural kan kontaktes på 0034 955 858 675 / 655 526 716. Få mere information på www.coriperural.es.

Det er også muligt at cykle den ene vej og blive kørt tilbage i en særlig taxa. Det er Sesca (se ovenfor), der står for denne service, som koster 45 euro for fire personer og 50 euro for syv personer - inklusive cykler, naturligvis. Ring og bestil i forvejen hos Sesca.

Der er ingen tvivl om, at Via Verde de la Sierra danner den perfekte ramme om en naturskøn og oplevelsesrig dag med familien!