Palacio de Viana: Cordoba smukkeste gårdhaver

Córdoba er kendt for de vidunderlige gårdhaver, som du kan finde overalt i byen. Uanset hvor du går, kan du være heldig at få et glimt af disse smukke designede og blomsterpyntede gårdhaver. En gang om året, under Patio Festival, åbner byens beboere deres private gårdhaver og viser dem frem for de besøgende, som kommer fra hele verden.

Heldigvis er der et sted i byen, hvor du kan besøge nogle af Córdoba smukkeste og historiske gårdhaver, uanset hvornår du besøger byen, nemlig det pragtfulde Palacio de Viana.

Smukke blomster i Palacio de Viana

Fra slot til museum

Selvom dette smukke bygningsværk kaldes “Palacio” (svarende til et slot på dansk), så var det oprindeligt “blot” et adeligt hjem. Over tid har de aristokratiske familier, som har beboet Palacio de Viana, omdannet det til et renæssanceslot. Det blev opkaldt 'Palacio de Viana' efter den sidste familie, som boede her: "Marqueses de Viana” (markis af Viana).

Da familien satte slottet til salg i 1980, opstod der stor utilfredshed i befolkningen i Cordoba. De følte slottet tilhørte byens kulturarv. Der blev organiseret en officiel anmodning, hvori byens borgere fik overbevist styret i Cordobaprovinsen om, at provinsen skulle at købe det. I dag er slottet et museum, hvor man kan beundre smukke kunstværker og mosaikker, der tidligere var ejet af marquisen. Den største attraktion er dog uden tvivl de fantastiske gårdhaver.

De 12 gårdhaver har hver deres helt egen særlige stil og funktion. Lad os tage en rundtur i ​​Palacio de Vianas prægtige gårdhaver og den skønne have.

Springvand i Patio de los Naranjos, Palacio de Viana

1. Patio de Recibo

Patio de Recibo (Receptionsgården) blev tilbygget paladset i det 16. århundrede. På det tidspunkt ønskede de daværende ejere en imponerende indgang, der afspejlede deres status, og det er præcis, hvad den gør!

Patio de Recibo

Palmen i midten og planterne, der klatre op ad væggene, giver illusion om, at gårdhaven har et halvtag lavet af blade og vinstokke. Søjlerne, der står i gårdhaven, tilføjer et ekstra pift til den luksuriøse fornemmelse. Det føles som om, at portene om lidt vil åbne sig, og ind vil køre en hestevogn med gæster klar til at nyde en middag med Marquisen og hans familie.

Vinstokke i Patio de Recibo

2. Patio de Gatos

Patio de Gatos (Kattenes gård) hørte oprindeligt til nogle små huse, der støder op til paladset. I det 16. århundrede blev de købt og udlejet af ejerne af slottet, og 2 århundreder senere blev de tilføjet til paladset sammen med deres patio. Takket være dokumenterne for transaktionen kan det i dag bevises, at Patio de Gatos er den ældste dokumenterede kommunale gårdhave i Córdoba.

Patio de Gatos

3. The Patio de los Naranjos

Patio de los Naranjos (Appelsingården) var oprindeligt indgangen til slottet, før Patio de Recibo blev bygget. Denne gård er sandsynligvis en af ​​de mest private, og den har en næsten beroligende effekt på besøgende. En af væggene er helt dækket med vinstokke fra en slyngplante, som med sine blade blokerer enhver lyd, der måtte komme udefra. Appelsintræerne i midten af ​​terrassen er det absolutte omdrejningspunkt og i marts og april, når de blomstrer, dufter der himmelske i hele gården.

Patio de los Naranjos

4. Patio de las Rejas

Patio de las Rejas (Tremmernes gård) er den ene af ​​to gårdhaver, der kan ses udefra bygningen. Siden ud mod gaden har tremmer, så alle, der passerer, kan se ind i den smukke gårdhave. Det er designet på denne måde, således at de forbipasserende, som så den velholdte gårdhave, ville være klar over beboernes den høje sociale status.

Udsigt gennem tremmerne

5. Patio de la Madama

Patio de la Madama (Fruens gård) står i skarp kontrast til Patio de las Rejas. Det er en meget intim gårdhave, som er forbundet til et soveværelse. I midten af ​​terrassen danner cypresser en levende kuppel over "Lady", en statue af en nymfe.

Nymfe i Patio de la Madama

6. Patio de Columnas

Patio de Columnas (Søljegården) er den nyeste af slottets gårdhaver. Den blev tilføjet paladset i 1980'erne, da det allerede var et museum. Det er en gård, som er beregnet til at afholde arrangementer så som koncerter og skuespil.

Patio de Columnas

7. La Jardín

Haven i Palacio de Viana er meget forskellig fra de mindre gårdhaver: mindre poleret med flere træer og mere grønt. Det ser måske ikke så imponerende ud, men efter alle disse flisebelagte og friserede gårdhaver, er det en kærkommen ændring med lidt “vildere” natur. De klippede hække leder nemt tankerne hen på en fransk eller engelsk have, men de smukke citrustræer sørger for at minde de besøgende om, at de er i Sydeuropa.

Haven i Palacio de Viana

8. Patio de la Alberca

Patio de la Alberca (Vandreservioets gård) er, trods sit lidt storladne navn, en meget beskeden gårdhave med en lille pool og et drivhus. Ved første øjekast ser det hele lidt rodet ud i forhold til de øvrige gårdhaver. Men det uorganiserede præg giver gården en atmosfære af liv og dynamik med en fornemmelse af, at Marquisens kone eller børn hvert øjeblik kan komme ud for at plukke blomster eller lave noget havearbejde.

Patio de la Alberca

9. Patio del Pozo

Patio del Pozo (Brøndens gård) huser det vigtigste element i alle gårdhaverne: brønden. Takket være en underjordisk strøm kunne den give masser af vand til alle de andre gårdhaver og til haven. Denne gårdhave er, ligesom Patio de la Alberca, en mere praktisk gårdhave, selvom nogle dekorative elementer blev tilføjet for at give gårdhaven et mere højtideligt udseende.

Patio del Pozo

10. Patio de los Jardineros

Patio de los Jardineros (Gartnernes gårdhave) fik sit navn, fordi gartnerne brugte den til at opbevare deres redskaber. Det er meget åbenlyst, at denne gårdhave var skabt til at være funktionel. Der er masser af åbne rum, som tillod gartnerne at passere frit med de redskaber, som de måtte have brug for.

Patio de los Jardineros

Der er ikke mange udsmykninger i denne gårdhave, men den flisebelagte bænk og det flisebelagt springvand op ad den venstre væg er begge smukke eksempler på udsmykning med fliser, som er typiske for Andalusien.

Detalje fra det flisebelagt springvand

11. Patio de la Capilla

Patio de la Capilla (Kapel-gården) er nok den køligste gårdhave i hele paladset. Galleriet, der løber langs ydervæggene, og de forskellige skyggende træer holder gårdhaven kølig på varme dage.

Patio de la Capilla

Der er forskellige arkæologiske artefakter, som pryder væggene i galleriet. Disse artefakter stammer fra det 19. århundrede, hvor folk kunne lide at udstille deres rigdom ved at vise arkæologiske fund. I dette palads er det hovedsageligt amforaer og mosaikker, som er udstillet. Et eksempel er denne smukke mosaik af en håndvifte.

Mosaik af håndvifte

12. Patio del Archivo

Patio del Archivo (Arkivets gårdhave) er en lille gårdhave i centrum af paladset. Selv om den kan forekomme uvæsentlig, så er denne gårdhave særlig vigtig, da den giver adgang til paladsets historiske arkiv, som opbevares i paladsets mezzanine. Dette arkiv er meget værdifuldt, idet det indeholder mere end 300.000 dokumenter, der er dateret mellem det 12. og 17. århundrede, og som siden år 2000 er blevet undersøgt af eksperter.

Selve gårdhaven er blevet ombygget i barokstil. Springvandet med sine smukke fliser tiltrækker sig opmærksomhed med det samme, og fordi gården er helt omgivet af slottet, er det et meget roligt sted at være.

Patio del Archivo

13. Patio de la Cancela

Patio de la Cancela (Gitterportens gårdhave) er den sidste af paladsets gårdhaver. Ligesom Patio de las Rejas kan denne gård også ses udefra. Årsagen er, at den oprindelig fungerede som indgangen til de tilstødende huse. Da disse blev købt og lagt til paladset, fulgte gården helt naturligt med. Gårdens mest særligt træk er den måde, hvorpå mursten er brugt som selve udsmykningen af buerne og søjlerne.

Patio de la Cancela

Palacio de Viana vil helt sikkert imponere dig og sandsynligvis også få dig i en afslappet stemning i løbet af dit besøg i de forskellige pragtfulde gårdhaver. På dette sted kan du opleve Córdobas skønne gårdhaver året rundt. Så når du er i Córdoba, så sørg for at besøge dette fantastiske palads!

Praktiske oplysninger

Planternes blomstring. Besøg hjemmesiden for Palacio de Viana for information om, hvornår hvilke blomster og planter står i blomst. Her finder du en kalender for, hvornår blomsterne og planterne blomstre i hver enkelt gårdhave. 

Beliggenhed. Palacio de Viana ligger på Plaza de Don Gome i Córdoba, omkring 800 meter nordøst fra Plaza de Tendillas.

Åbningstider. Åbningstiderne i Palacio de Viana afhænger af årstiden.
Fra september til Juni
  • Tirsdag - Lørdag: Kl. 10:00 til kl.19:00
  • Søndag: Kl. 10:00 til kl. 15:00
  • Mandag: Lukket
Fra Juli til August
  • Tirsdag - søndag: Kl. 09:00 til kl. 15:00
  • Mandag: Lukket
 
Hvis du planlægger at besøge Palacio på en helligdag, kan der være ændringer i åbningstiderne. Du kan tjekke dem her på deres hjemmeside.

Entré. Et besøg i gårdhaverne koster € 5. Du kan også tage en guidet tur i gårdhaverne og inden på selve slottet. Det koster € 8. Det er ikke tilladt at tage billeder inde på slottet.

Tip. Læs den information, som du får udleveret, når du køber din billet. Der er foruden en liste over gårdhaverne og tilhørende information, også sjove noter og en guide til særlige steder i gårdhaverne. 
 
Når du er i Córdoba, så snyd ikke dig selv for et besøg i det fantastiske bygningsværk la Mezquita!