En dag i Deià, Mallorca

Mallorca gemmer på mange juveler lidt væk fra de lange hvide sandstrand og den pulserende by Palma. En af juvelerne er Deià. 

Deià

Hvis du er på en byferie i Palma og har lyst til at opleve Mallorcas smukke natur, så er der under en times kørsel til Deià i naturparken Sierra de Tramuntana. Efter en halv times kørsel mod nord åbnes porten til de mest fantastiske bjerge. Den første by, som du kommer til, er Valldemossa. Her boede komponisten Chopin og den franske forfatter George Sand sammen i 1838. 

Trods det smukke sceneri bør du vælge at fortsætte endnu 15 minutters kørsel, indtil du kommer til dette imponerende syn. Deià ligger ved foden af Teix-bjerget og har siden det 16. århundrede været et mål for mange besøgende. 

I det 16. og 17. århundrede var det godt ikke med beboernes velvillighed, at der kom besøgende. Her var det nemlig pirater, som gerne ville gå i land i Deià, hvilket var årsagen til, at beboerne byggede adskillige vagttårne i området. 

De næste besøgende var knapt så pågående. En del englændere, tyskere og amerikanere flyttede efter første verdenskrig til området tiltrukket af det rolige og idylliske landskab. 

Skilt til Robert Graves´ hus i Deià

En af de mest kendte personligheder fra denne tid er den engelske forfatter og poet Robert Graves, som bosatte sig i Deià i 1932, da han flyttede dertil med sin kæreste Laura Riding. Han vendte tilbage efter anden verdenskrig og boede her indtil sin død i 1985.

Han brugte byen, dens idylliske udseende med sine terrasser, olivenlunde og appelsintræer som rammen om mange af sine historier. I løbet af årene sluttede andre af hans kunstnervenner sig til ham i landsbyen, og den begyndte at få et ry for sine kunstneriske beboere og deres spændende aktiviteter. Robert Graves hus er i dag et museum. 

Det kunstneriske ry lever byen stadigvæk op til, da byen danner rammen om en af den uruguayanske forfatter Cristina Peri Rossis bøger, og den nicaraguanske forfatter og digter Claribel Alegría bor i byen.  

Kirken i Deià

Deià er simpelthen charmerende. Gå en tur op på bakken “Puig” og besøg den lille kirke Iglesia Sant Joan Baptista de Deià. Kirken har blot et enkelt skib, og dets klokketårn blev oprindeligt bygget som et af vagttårnene mod piraterne.

Kirken er første gang omtalt i 1497, og i 1584 blev Joan Baptista (Johannes Døberen) byens skytshelgen. I 1752 brændte dele af kirken og meget af den originale udsmykning gik desværre tabt. I 1958 gennemgik den en omfattende renovering, og den fremstår smuk og charmerende i dag.  

Robert Graves´ gravsted

Ved siden af kirken ligger kirkegården, hvor den uden tvivl mest besøge grav tilhører Robert Graves. Mange efterlader en note med en hilsen eller et digt på gravstenen. Foruden kirkegården ligger her også et museum (Museo Parroquial), som har en samling af genstande, som er doneret til kirken i løbet af hele dens levetid. Udsigten fra kirken, kirkegården og museet er helt fantastisk og bestemt traveturen på ad den stejle bakke værd.  

Keramikbutik i Deià

Deià har i dag omkring 850 indbyggere, som lever af en kombination af landbrug, håndværk, kunst og turisme i en skøn forening. Der er en kontrolleret urban ekspansion, der er passende for det imponerende landskab, et gode, som værdsættes og bevares af borgerne. Meget af de lokales håndværk sælges i hyggelige butikker langs byens charmerende gader.  

Kunst til salg i Deià

Så slentre ned ad bakken og ind gennem byen. Her finder du foruden butikker med keramik og anden håndværk også adskillige cafeer, hvor du kan tage et hvil. Når du går igennem gaderne i Deià, vil du hurtigt føle en "boheme vibe", for der er kunst overalt!  

Afhængigt af hvad du er interesseret i, kan du besøge det arkæologiske museum (Museo Arqueológico), Museu Norman Yanikun, Robert Graves Hus (La Casa de Robert Graves. Ca n'Alluny) og Son Marroig (Museo de Arxiduque Luis Salvador), som ligger i Miramarklostret lidt uden for byen. Der er mange kulturelle arrangementer i Deià i løbet af året, flest dog i sommermånederne. Hold øje med plakaterne i byen.

Deià strand

Deià har også en hyggelig strand, som du ikke bør gå glip af. Her kan du tage en dukkert i det imponerende klare blå vand eller blot køle fødderne efter dagens travetur. 

Har du lyst til at spise ved siden af havet, så er der to chiringuitos (strandrestauranter) at vælge imellem. Begge serverer frisk fisk, salater, tortillas (spanske æggekage) og kød. Priserne starter fra 6 € for en blandet salat, 10 € for grillede sardiner og 14 € for lammekoteletter.

Chiringuito Son Marroig: +34 971 63 63 41 (Lukket mandage og om vinteren).

C'an Lluc: +34 649 198 618 (lukket om vinteren).

Strandrestaurant i Deiá

Hvis du har mulighed for at blive til solnedgang, så kan det anbefales. Det er forbløffende smukt. 

Ekstra information:

La Casa de Robert Graves. Ca n'Alluny:

Åbningstiderne er ganske omfattende og skiftende, hvorfor vi anbefaler, at du finder dem her

Museo Arqueológico:

Åbningstider: tirsdag, torsdag og fredag fra kl. 15:00 til kl 18:00, dog fra juni til september fra kl. 16:00 til kl. 19:00. 

Museu Norman Yanikun   

Åbningstider: kl. 14:00 til kl. 18:30

Forudbestilling af tid kan ske på telefonnummer: +34 676324234  

Museo Parroquial    

Åbningstider: lørdage kl. 9:00 til kl. 19:00

Telefonnummer: +34 630 015 574

Son Marroig (Museo de Arxiduque Luis Salvador): 

Åbningstider: Mandag til lørdag kl 9:30 til kl. 18:00 om vinteren, kl. 9:30 til kl. 20:00 om sommeren. Søndag lukket.

Iglesia Sant Joan Baptista de Deià:

Åbningstider: hver dag

Der afholdes messe: Lørdage og søndage kl. 19:00 i oktober til marts og kl. 20:00 i april til september. 

Du kan finde busplan for Deià her. Det er bus nummer 210.

De lokale taxier kan kontaktes på de to telefonnumre: +34 609 386 168 og : +34 619 096 275