El Acebuchal – den skjulte by

Kært barn har mange navne. Landsbyen Acebuchal  er kendt som blandt andet “Den fortabte by" og “Spøgelsesbyen"  – el Pueblo Fantasma.

Acebuchal er en fantastisk smuk landsby beliggende i hjertet af  nationalparken Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama, som udgør den naturlige grænse mellem provinserne Málaga og Granada. Byen ligger ca. midt mellem Frigiliana og Competa.

Hvis du er på ferie i området, er Acebuchal en oplagt mulighed for en dagstur. Den byder på spektakulære udsigter, lækker mad og chancen for at lukke verden ude for en stund, da tiden synes at være gået i stå i dette idylliske åndehul.

Historien om Acebuchal

Acebuchals historie er mildest talt turbulent.

Byen blev grundlagt i det 17. århundrede på muldyrruten mellem Granada og Malaga og har til alle tider fungeret som mellemstation for handelsrejsende, der søgte husly og friske forsyninger.

Landsbyen Acebuchal, Frigiliana

Som så mange andre byer i Axarquia-området, blev Frigiliana og Acebuchal hårdt ramt af den spanske borgerkrig (1936-1939).

Frigiliana erklærede sig ‘rød’ (forkæmper for republikken) i juli 1936. Fascisterne generobrede dog hurtigt byen i februar 1937 og hævnede sig på enhver, de mistænkte for at være kommunist.

Gade i Acebuchal

Et brutalt styre og henrettelser uden rettergang drev mange af landsbyens beboere ud i de omkringliggende bjerge, hvor de dannede en venstreorienteret guerilla-bevægelse kendt som de spanske Marquis. Gruppen blev ledet af José Muñoz Lozano, også bare kendt som “Roberto”.

Da den spanske borgerkrig endte i 1939, satte Franco sig for at udrydde enhver rest af modstandsbevægelsen, og Marquis blev hans første mål.

Achebuchal

Der fulgte en blodig guerrillakrig mod den paramilitære Guardia Civil, som fortsatte ind til 1952. Frigiliana og Acebuchal lå lige i skudlinjen, og beboerne blev generet fra begge fronter.

Landsbyen var længe under mistanke for at give husly og mad til guerrillasoldaterne, og i sommeren 1948 beordrede myndighederne beboerne i Acebuchal (omkring 200 personer) til at forlade deres hjem.

El Zumbo's livslange drøm

"Spøgelsesbyen" Acebuchal lå forladt hen frem til 1998.

José Muñoz Lozano “Roberto”Dét år besluttede en mand - Antonio “El Zumbo” - at forfølge sin livslange drøm om at vende tilbage til Acebuchal, hvor han genopbyggede landsbyen stykke for stykke.

Resultatet er intet mindre end storslået. Især når man tænker på, at alt er bygget ved håndkraft, og der hverken var elektricitet eller rindende vand før år 2003.

Antonios familie driver i dag et hotel og en populær restaurant i Acebuchal. Maden er spektakulær, og de fleste af råvarerne er produceret lokalt. Salaterne er yderst delikate, ligesom de hjemmebagte brød, hjemmelavede desserter, is og familiens olivenolier. Husets specialitet er vildt, og de serverer både vildsvin, kanin, rådyr, and og lam. Et måltid mad i familiens restaurant kan absolut anbefales.

Det er vigtigt at medbringe kontanter, da det i Acebuchal ikke er muligt at betale med kreditkort. Priserne er rimelige, men præget af at restauranten er det eneste spisested i miles omkreds. For 30-50 euro kan to personer spise godt.

Restauranten er lukket om mandagen, og det er altid en god idé at ringe i forvejen til Antonio +34 650617901 eller +34 666790895 (sønnen, der også hedder Antonio, taler flydende engelsk) - se også deres hjemmeside

At slendre omkring i Acebuchals gader og besøge det lille landsbykapel er som at rejse tilbage i tiden. Der hersker en helt særlig ro, og muldyr og æsler er stadig et almindeligt syn.

Naturelskere vil også elske dette sted.Acebuchal  byder på fantastiske vandreruter, og området har et usædvanligt rigt dyreliv med bl.a. vildsvin.

Fabrica de la Luz

For de mere eventyrlystne er en tur til Fabrica de la Luz (III) den perfekte udflugt, og du finder ikke et mere idyllisk sted at holde picnic.

Fabrica de la Luz III near Achebuchal

 

Turen fra Acebuchal  til Fabrica de la Luz går via fire kilometer skovsti. 

Stierne er udmærkede og brede nok til en almindelig bil, men visse steder er de smalle og i dårlig stand - det er ikke en tur for de sarte, eller for folk der ikke er vant til at køre under sådanne forhold.

Turen ned til Fabrica de la Luz er ligetil, men turen op igen kan føles lang, især om sommeren (husk at medbringe rigeligt vand!). 

 

Hiking near Fabrica de la Luz, Achebuchal

 Fabrica de la Luz er en sand lille oase midt i nationalparken. Der er mere stille end i den beslægtede Fabrica i Canillas de Albaida. 

Der er adskillige bjergsøer og små vandfald, der frister til en kold dukkert i sommervarmen. Vandet er meget rent og kan endda drikkes.

Andalusiens myndigheder, Junta de Andalucia, har erklæret stedet for ‘Area recreativa' - rekreativt område -, og der er derfor gode faciliteter, bl.a. mulighed for at grille. 

Det er tilladt at campere, dog kun med forudgående tilladelse. 

 Fabrica de la Luz 

Vejen dertil

Acebuchal ligger omtrent 7 kilometer fra Frigiliana.

Følg skiltene til Frigiliana - lige før du når centrum, kan du i rundkørslen tage afkørslen som fører venstre rundt om byen (efter afkørslen til byens centrum).

Du er nu på den gamle Torrox-Competa vej (MA – 9012) - se på kort.

 

Vejen snor sig opad (med den smukkeste udsigt over Nerja!), og efter ca. 2 km holder du øjnene åbne efter et stort træskilt på højre side. Skiltet henviser til baren/restauranten i Acebuchal – drej til højre her. Vejen svinger igen op mod højre, og endelig når du et vejkryds på toppen.

Drej atter til højre og følg skiltene mod Acebuchal (de er ikke så store, men man er ikke i tvivl). Vejen bliver snart til en grusvej, og efter et par kilometer når du landsbyen. Kør videre ad samme vej (der er kun én), hvis du ønsker at fortsætte mod Fabrica de la Luz.