Guadix, en charmerende by i et bjergrigt landskab.

Beliggende på den nordlige side af Sierra Nevada, ligger byen Guadix puttet ind ved bjergkædens foden. Efter en lang køretur på tværs af et fladt plateau, med lange og lige romerske veje, og kilometervis af oliventræer og vinmarker, er den pludselige tilsynekomst af en lille, men travl by lidt overraskende. Et fantastisk billede omgivet af en ramme af snedækkede tinder.

Hvis du ønsker at udforske bjergene i Sierra Nevada i løbet af din rejse til Spanien, finder du vores udvalg af ferieboliger i Guadix her.

Sierra Nevada

Et kik på byen

Udenom Guadix ligger frugtbare landbrugsjorde, og når du går rundt i Guadix vil du opdage, at byen er et temmeligt provinsielt sted at besøge. Træerne står ranke langs hovedgaden, små lokale butikker pryder facaderne, og det er nærliggende at spekulere på, om du mon er gået igennem en tidsmaskine. For er du tilhænger af moderne liv og mode, så bliver du nok skuffet her. 

I stedet tilbyder Guadix et roligt besøg, hvor tidligere tiders traditioner stadigvæk håndhæves med stolthed, og hvor malerisk er godt. Her er man stolte af, at den spanske forfatter Pedro Antonio de Alarcón, som er mest kendt for romanen “Den trekantede hat” blev født i Guadix, helt tilbage i 1833. Og så er der seværdigheder og arkitektur at se på i byen. Lad os gå en tur, og tage et nærmere kig på Guadix.

Guadix

Hvor skal man begynde en gåtur i byen? 

Fra alle steder kan du se katedralen, så lad os starte der. La Catedral de la Encarnación de Guadix har en helt særlig historie bag sig. Den ligger på samme sted, hvor der allerede i det 10. århundrede lå en visigotisk kirke, som var samlingspunkt for et af Spaniens første sogne og bispesæder.

Men denne kirke blev erobret af maurerne og brugt moske under den arabiske besættelse. Da Guadix blev generobret i 1489 blev denne oprindelige kirke igen hovedsæde for et bispedømme. Efterfølgende ønskede man at bygge en ny gotisk katedral som symbol på generobringen.

Men da man endelig i det 16. århundrede havde besluttet at rive den tidligere kirke ned, var tiden gået og trenden ny. Så da byggeriet gik i gang i 1549, var de gotiske elementer nedtonet gevaldigt, og hovedarkitekten Diego de Siloé ønskede nu et hovedkapel i renæssancestil.

Kirken stod dog ikke færdig før i slutningen af det 18. århundrede. Resultatet var denne smukke kirke i hovedsagelig barok stil, hvor den forreste del af sakristiets gavl er renæssance.

Det er muligt at besøge katedralen alle dage. Priser og åbningstider finder du her.

Guadix katedral

Byens torv

Gå til venstre rundt om domkirken, kryds vejen og gå igennem en af buerne, så kommer du til det centrale torv, som er kendt som Las Palmas eller Plaza de la Constitución. Her finder du turistkontoret til venstre, hvor du kan hente masser af lokale oplysninger og et kort over byen, som du kan brug på din videre færd i byen.

Pladsen er et godt sted til en lille pause og måske noget at spise. Her er nemlig mange små barer og caféer, hvor der tilbydes dagens menu (menu del dia), som varierer mellem 8 € - € 10 for en tre retters frokost.

Maden er lokal, spansk landmad af lokale produkter, så retterne følger årstiderne og er velsmagende. Jeg var temmelig tilfreds med denne tapas, store muslinger kogt med hvidløg og sherry i en klæbrig sauce. Tja, faktisk viser dette billede bare skaller, da resten hurtigt forsvandt...

Tapas

Grotterne i Guadix

Efter frokost kan du gå op til Barrio de las Cuevas, grotte-kvarteret, som ligger med udsigt ud over byen. Heroppe befinder du dig i en helt anden verden. Med udsigt til indgange til grotter og skorstene, som stikker op ad jorden, er det nemt at føle sig hensat til en filmindspilning for The Flintstones. 

Men der bor faktisk mennesker i disse særprægede omgivelser. Det, som ligner facader til almindelige huse, er udgravede grotter, som er hjem for familier, præcis som de har været siden forhistorisk tid. Og under de bølgende græsklædte bjergskråninger er der en bolig for hver spirende skorstene konstrueret med en form for hat på toppen. Tæt på ligger et udsigtspunkt, hvorfra du har en imponerende 360 graders udsigt over hele byen.

Grotter i Guadix

Besøg en grotte

Nede i byen igen kan du besøge grotte-museet (Centro de Interpretación Cuevas de Guadix), der ligger på Plaza Padre Poveda, også kaldet Plaza de la Ermita Nueva. Uanset navn, så er det pladsen ved siden af kirken. Her er indrettet en autentisk grotte, så man kan komme ind i og selv opleve, hvordan det følelse at være inde i en af grotterne.

Her er interaktive skærme, masser af information og en god informativ video, som kan fås med engelsk tale. Det er rigtigt spændende, så du bør nok ikke sætte mindre end en time af til dette besøg.  

Grotter i Guadix

Grotten er et fascinerende indblik i, hvordan man tidligere levede her under jorden, og de møblerede værelser til at give fingerpeg om beboerne i andre tider. Et soveværelse, et køkken, spisekammer. En systue med værktøj, selv den gamle svinesti, som dyrene ville have levet i  indenfor sammen med familierne, er her. Der er indrammede breve, og en historie af den oprindelige familie fra denne grotte, med anekdoter og minder om, hvor glade de var, omend fattige og boede i trange kår.

Cuevas de guadix

Det moderne liv i grotterne

I dag er der tusindvis af mennesker, der lever i grotte-distriktet, hvor der dog er sket en del ændringerne. Fladskærms tv-et har erstattet svinestalden, og nutidige bekvemmeligheder har erstattet tidligere tiders trængsler.

Meget af kvarteret betragtes stadigvæk som et område med mange sigøjnere, hvor mange dog lever et liv som andre af byens beboere. Du bør dog være opmærksom på muligheden for at møde skæve karakterer, som holder til særligt omkring udsigtspladsen og som enten tigger eller forsøger at overtale dig til at besøge deres private hule. 

Mit tip er: afvis dem høfligt men bestemt og hold dig til de guidede ture og officielle museer.

Indenfor på grottemuseet

En konstant temperatur

Når du besøger denne grotte, så er det godt lige at holde sig for øje, at uanset hvordan vejret er udenfor, så er der altid en konstant temperatur på 18 grader indenfor i grotten. Så kommer du fra 30 grader udenfor, så husk eventuelt en lille trøje. Besøger du området om vinteren, så er det en kærkommen lejlighed til at få lidt varme i fødder og fingre, når du træder ind i grotten.

Denne konstante temperatur må bestemt have været ekstra dejlig for beboerne om vinteren her i bjergene, hvor sneen til tider kan ligge både 1 og 2 meter. 

Guadix

Centrum

Efter et besøg på museet kan du på opdagelse i centrum af Guadix. Her finder du mange muligheder for at få stillet sulten. Bagefter venter både aftenshopping, her er åbent til klokken 21 eller en af de mange andre spændende seværdigheder i byen. 

Guadix

Øvrige spændende seværdigheder

  • Alcazaba - Byens fort, som er bygget i det 11. århundrede. Det ligger højt hævet over byen med en smuk udsigt over grotte-kvarteret. 
  • Iglesia Santiago - Smuk kirke, som er  let genkendelig med sit blå og grønne flisebelagte klokketårn.
  • Cueva Museo de Alfarería "La Alcazaba" - Et museum for områdets keramik. Det er beliggende ved Alcazaba og indeholder en god samling af keramik fra forskellige historiske perioder.
  • Palacio de Los Marqueses de Villalegre - Et smukt palads med både facade og indergård i den karakteristiske mauriske stil mudejar. Paladset er nemt at genkende på sine to tvillingetårne ​​i hjørnerne.
  • Palacio de Peñaflor - Et smukt palads med træbalkoner og hvor man har genskabt, hvorledes forfatteren Pedro Antonio de Alarcóns kontor kunne have set ud. 

Byen er fuld af spændende arkitektur og særprægede huse, så husk Guadix, næste gang du besøger Granada eller Sierra Nevada!