Oplev Teguise på Lanzarote - del 1, den historiske hovedstad

Væksten i masseturisme siden 1970'erne og et ry for gode strande, varme og solskin året rundt overskygger ofte De Kanariske Øers rige og fascinerende fortid.

Teguise på Lanzarote er et perfekt eksempel. Kommunen Teguise er en af ​​de mest interessante på De Kanariske Øer med en personlighed, der fanger både fortiden og nutiden på disse heldige øer. 

I den første af en todelt serie om Teguise vil vi tage et kig inde i landet på denne maleriske og  historiske by, som er beliggende i den nordlige del af Lanzarote, blot 15 minutters kørsel fra kysten.

Teguise, Lanzarote, De Kanariske Øer

Den historiske by Teguise

Lanzarote var den første af De Kanariske Øer, som blev erobret fra de lokale og underlagt den spanske kongedømme (Corona de Castilla) i begyndelsen af ​​det 15. århundrede. Teguise var det første område, som blev erobret på øen, og som følge heraf er byen i dag en af ​​de ældste byer på De Kanariske Øer.

Dens navn stammer fra en indfødt prinsesse, som blev gift med en slægtning til den sejrende helt Jean de Bethencourt. Da de oprindelige kvinder blev anset usædvanlig smukke, blev der indgået mange blandede ægteskaber på dette tidspunkt.

Teguise blev Lanzarotes første hovedstad og var det indtil 1852, hvor den nuværende hovedstad Arrecife overtog titlen. 

Efter den spanske erobringen af Teguise oplevede byen en økonomisk fremgang, som tiltrak mange eventyrere, soldater, iværksættere ... og pirater. Mellem det 16. og 17. århundrede oplevede byen mange angreb fra pirater og diverse skurke. Heldigvis er byen, trods piraternes angreb, meget velbevaret og smuk. 

Santa Barbara fæstningen, Teguise, Lanzarote, De Kanariske Øer

Hvad skal man se i Teguise

Mange af Teguises bygninger er flere hundreder år gamle, og moderne bygninger er bestemt ikke er iøjnefaldende trods udvikling og turisme. Dette skyldes især arkitekten César Manrique, som fandt Teguise helt speciel med sine blændende hvide lave bygninger omgivet af et surrealistisk, vulkanske landskab.

Med turisternes ankomst i 70’erne arbejdede han for at bibeholde Teguises særlige udseende, og ydermere udbygge hele Lanzarote efter samme mønster, med lave bygninger og de nye hoteller i øens originale farver. 

Teguise er som følge af César Manriques arbejde meget velbevaret. Jeg kan derfor anbefale at tage en gåtur rundt i de brostensbelagte gamle gader, undlad kort og lad dig inspirere af den historiske atmosfære, de charmerende hytter, elegante byhuse, klostre, kirker og smukke pladser. Når det er sagt, så er der dog tre steder, du ikke bør undlade at besøge. 

 

Gader og pladser, Teguise, Lanzarote, De Kanariske Øer

Plaza de la Constitucíon
Dette maleriske torv i centrum af Teguise er et godt sted at slappe af på en stenbænk og nyde udsigten over nogle af byens mest interessante bygninger. Disse omfatter den vinduesløse kirke Iglesia de Nuestra Señora de Guadalupe fra det 15. århundrede og Casa-Museo de Timple, som er dedikeret til den lille guitar, som er det mest ikoniske af de kanariske instrumenter.

Åbningstider:

Iglesia de Nuestra Señora de Guadalupe: Mandag til lørdag kl. 9:00 til kl. 13:30. Messe onsdag og lørdag kl. 18:30.

Casa-Museo de Timple: Mandag til lørdag kl. 9:00 til kl. 16:30, søndag kl. 9:00 til 15:30.

 

El Molino

Denne type af gamle vindmøller er et af symbolerne for de østlige Kanariske Øer. Her blev den specielle gofio mel, som bestod af ristede og malede kornsorter, som hvede, byg og majs, malet allerede før spanierne erobrede De Kanariske Øer. 

El Molino (møllen) ligger i kort afstand fra centrum og er ikke en mølle mere. Den blev først til Lanzarotes første hospital, dernæst til et børnehjem, inden den i 1825 blev omdannet til et teater. 

 

Vindmøllen El Molino, Teguise, Lanzarote, De Kanariske Øer

Castillo Santa Bárbara
Denne fæstning, omend kaldet et slot, er en af mest imponerende af slagsen på De Kanariske Øer. Den ligger på en bakke højt hævet over byen, hvor slottets tykke mure matcher det rødmossede landskab. Det er en meget smuk og velbevaret fæstning.

Fæstningen er i dag hjemsted for et pirat museum (Museo de la pirateria), hvor der er spændende information om nogle af de farverige personager, som ikke var byen venligt stemt under deres besøg. Som en bonus er der en fabelagtig 360 graders udsigt over Lanzarotes unikke vulkanske landskab.

Åbningstider:

Museo de la pirateria: Mandag til lørdag kl. 09:00 til kl. 16:00, søndag lukket. 

Spisesteder i Teguise

Hvis man søger autentiske kanariske retter, så kan Restaurante Acatife på Plaza de la Constitucíon bestemt anbefales. Det er den ældste restaurant i kommunen, og den har specialiseret sig i traditionelle fødevarer, især ged og lokale oste.

Hvis du foretrækker at spise frokost eller middag i smukke koloniale omgivelser, men ønsker at vælge fra en mere moderne menu, så kan La Cantina på Calle Léon y Castillo bestemt anbefales.

Ost og en lokale dressing Mojo, Teguise, Lanzarote, De Kanariske Øer

Hvornår bør man besøge Teguise?

Har man lyst til at opleve Teguise på byen mest travle tidspunkt, bør man besøge byen på en søndag morgen mellem kl 9:00 og kl. 14:00. Her er der markedsdag, hvor op til 400 boder sælger alt fra lokale produkter, fra kunsthåndværk til tøj.

Hold udkig efter los Novios de Mojon, som er nøgne aboriginal mandlige og kvindelige lerfigurer. De har deres rødder tilbage fra de oprindelige beboere på Lanzarote, men ingen ved præcist, hvor langt tilbage de er blevet fremstillet. I dag fremstilles de til turistmæssige formål. 

For dem, der foretrækker mere ro på deres besøg i Teguise, bør netop markedsdagen undgås.

I del to af “oplev Teguise” tager vi til kysten, hvor sceneriet er ganske anderledes, men bestemt ikke mindre spændende.