Aktiviteter i Lloret de Mar for hele familien

Lloret de Mar er en af de mest populære feriebyer på Costa Brava, ikke mindst blandt det yngre publikum. Byen har dog både kultur og natur at byde på - alt fra middelalderslotte over informative museer til fredfyldte parker - og ikke mindst smukke strande!

Inden vi kaster os over historien og seværdighederne, får du en introduktion til Lloret de Mar i denne video:

Lidt historie om Lloret de Mar

Lloret de Mar ligger 40 km fra Girona og 75 km fra Barcelona. Byen har knap 40.000 indbyggere, men i sommersæsonen vokser det tal til langt over det dobbelte.

Navnet Lloret de Mar betyder noget i retning af ‘havets lille laurbærtræ', og byens våbenskjold har netop et laurbærtræ i centrum.

Lloret de Mar

I 1700-tallet fik Lloret stor betydning som havneby, da mange spaniere og deres efterfølgere vendte tilbage fra ophold i Amerika og med deres nyvundne rigdom skabte en blomstrende handel. Disse hjemvendte spaniere, kaldet indianos, satte deres tydelige præg på Costa Brava, som stadig ses bl.a. i arkitekturen.

Hvad skal du opleve i Lloret de Mar

I dag er der ikke meget havneby over Lloret, som har udviklet sig til en typisk ferieby med hoteller og spisesteder i hobetal. Men der er adskillige andre attraktioner byen, som jeg kort vil præsenterer her.

La Dona Marinera

Den ikoniske bronzestatue af ‘sømandsfruen’ (som ses i videoen ovenfor), også kendt som ‘La Venus de Lloret' er blevet et berømt vartegn for Lloret de Mar. Den 2,4 meter høje statue forestiller en kvinde, der spejder ud over havet med hånden holdt op i en hilsen - der kan tolkes enten som afsked eller velkomst. Hun repræsenterer de mange kvinder, der blev efterladt med husholdning og eventuelle børn, når mændene drog på togter på den anden side af Atlanterhavet.

Monumentet, som står på en klippe for enden af Playa de Lloret, blev opført i 1996 af kunstneren Ernest Maragall.

Det siges, at hvis man står ved siden af statuen og kigger ud over havet, mens man rører hendes højre fod med sin hånd, vil man få opfyldt ethvert ønske, man fremsætter i dét øjeblik (det er nemmere, end det lyder, da statuen er placeret oven på en stor sten - så man skal ikke bukke sig ned).

Castell de Sant Joan

Lloret de Mar, Castillo San Joan

Et andet af Llorets vartegn er Castell de Sant Joan (på castellansk Castillo de San Juan). Borgen blev bygget i det 11. århundrede som vagtpost, hvorfra man kunne advare om angreb fra vandsiden. Det engang så betydningsfulde fæstningsværk er i dag blot en ruin - bortset fra borgtårnet, der strækker sig mod himlen i al sin nyrenoverede pragt og lokker med en fabelagtig udsigt over kysten.

Under den tredje koalitionskrig - England mod Frankrig og Spanien - bombede den engelske flåde tårnet i 1805, og først i 1990’erne blev tårnet og til dels de omkringliggende borgruiner restaureret.

Lloret de Mar, Castell Sant Joan

Tårnet kan ikke ses fra Playa de Lloret, men det står oppe på højen i byens sydlige ende, en kilometers penge bag Dona Marinera-statuen. Man kan komme dertil via stien der går op ad klippen forbi statuen eller ved at følge vejen fra stranden. Sidstnævnte er det lidt længere, men mindre stejle alternativ.

Entré: 3 euro (1,5 euro for studerende og pensionister)

Iglesia de Sant Romá

Lloret de Mar, Sant Roma-kirken

Sognekirken Sant Romá er oprindeligt gotisk, bygget omkring år 1509. Kirken fik sit nuværende modernistiske udseende i 1914, da kirkebygningen renoveret i overensstemmelse med den nye arkitektoniske stil, som de hjemvendte indianos havde indført. Husk at gå ind i den fine gårdhave, hvorfra man kigge op på de smukke vægmalerier øverst på kirkemuren.

Åbningstider: Adgang alle dage kl. 9.30-12 og 16-19.

Museo de los Gatos

Spaniens eneste kattemuseum ligger i centrum af Lloret de Mar, hvor det åbnede i 2002. Her er udstillet en privat samling - tilhørende et russisk par - af malerier, keramik- og porcelænsfigurer samt et utal af andre artefakter med kattemotiv. I alt er der (efter sigende - jeg har ikke talt!) 6000 genstande i det lille treetagers hus, hvor museet er indrettet.

Lloret de Mar, Museo de Gatos

Er man vild med katte og pyntegenstande, kan man få en del tid til at gå i denne lille rodebutik af et museum. Der er nogle ganske skægge malerier og spøjse figurer - og mest af alt er det underholdende at forestille sig, hvordan ejernes hjem mon så ud inden de donerede hele deres kattesamling til museet!

Adresse: Carrer Sant Albert 10, 17319 Lloret de Mar

Entré: 3 euro

Hjemmeside: www.catsmuseum.com

Masia Can Saragossa

Masia Can Saragossa, også kendt som Can Xardo, er et af de ældste palæer i Lloret de Mar. I det 19. århundrede blev bygningen renoveret og brugt som luksuriøst sommerresidens, indtil det i 1954 blev omdannet til hotel.

I dag ejes palæet af myndighederne og huser en udstilling med værker af Joan Llaverias samt en arkæologiudstilling, der afspejler livet i Lloret de Mar fra 300 år f.Kr frem til det 16. århundrede. 

Adresse: Av. de la Vila de Tossa, 17310 Lloret de Mar 

Åbningstider: Alle dage kl. 10-14

Entré: gratis adgang til bygningen, entré til udstillingen 3€ (halv pris for bl.a. studerende og pensionister)

Museo del Mar

I et af de gamle palæer langs strandpromenaden - Casa Garriga - er indrettet et museum, der bl.a. beskriver søfarernes rejse fra Lloret over Atlanten til Amerika samt byens lange fiskeritradition. Både de rejsendes og de efterladte familiers strabadser er beskrevet.

Bygningen tilhørte oprindeligt Eric Garriga, som emigrerede til Cuba og opbyggede en formue ved at handle med byggematerialer.

Lloret de Mar, Museo del Mar

De mange træmodeller, fiskenet og gamle dokumenter skaber en særlig stemning i museet, så er man ikke i humør til at læse de udførlige forklaringer kan man nøjes med at lade sig henføre af stemningen.

Der er også adgang til palæets balkon, hvorfra der er fin udsigt over stranden og kysten.

Entré: 3 euro, rabat for bl.a. pensionister og studerende

Santa Clotilde-haven

I sommerens hede er der ikke noget mere forfriskende end en skyggefuld spadseretur blandt stedsegrønne træer og buske.

Lloret de Mar, Santa Clotilde, botanisk have

Santa Clotilde-haven ligger lidt syd for Lloret’s centrum, omtrent 40 minutters gang gennem boligkvarterer og langs Fenals-stranden. Haven blev anlagt i begyndelsen af 1900-tallet og er et af de flotteste eksempler på en moderne katalansk landskabshave. Den er anlagt på toppen af en klippe med smuk udsigt over Sa Boadella-bugten. Beplantningen består primært af træer og buske, så der er ikke mange farverige blomster til at bryde de intenst grønne omgivelser.

Det tager ikke lang tid at gå haven rundt, men har man interesse for botanik kan man fordybe sig i de mange forskellige vækster. Det kan også anbefales at medbringe en madpakke og nyde den på en bænk med udsigt over den smukke Costa Brava.

Santa Clotilde haven, udsigt

Har man mod på mere botanik, kan man køre knap 4 km længere sydpå (med bus eller bil) til den 50 hektar store Jardin Botánico Pinya de Rosa, som blev anlagt i 1945. Haven rummede oprindeligt mere end 7000 forskellige planter, men da ejeren døde i 1992 gik store dele af den frodige beplantning tabt. I dag kan man dog stadig se flere typer af kaktus samt bl.a. palmer og aloe vera-planter. Pinya de Rosa er åben alle dage kl. 9-19.

Bådtur

Lloret de Mar, bådtur

Fra Lloret de Mar (og flere af nabostrandene) kan man tage en bådtur til f.eks. Tossa de Mar, Blanes, Santa Susanna eller Calella.

Fra de mest populære destinationer (Tossa, Fenals og Lloret) sejler båden 7 gange dagligt, mens der f.eks. til og fra Calella kun er en enkelt afgang om dagen.

På ruten til Tossa de Mar er der indlagt en pause, hvor man kan gå under dæk og gennem bådens gennemsigtige bund betragte havbunden og de smukke fisk.

Billetter til bådturene købes i små træboder langs stranden.

Pris: 8 euro for den korteste tur (Fenals til Lloret) og 30 euro for den længste tur (Calella til Tossa) - der er familierabat samt rabat på returbilletter.

Gå tur langs Costa Brava

Fra Lloret de Mar er der anlagt gode stier langs kysten både i sydlig og nordlig retning. Mod syd kan man gå forbi Castell San Joan og videre til Fenals-stranden langs den lille bugt Sa Caravera. I denne retning kan man gå helt til Blanes, en tur på 7 km og knap 2,5 timer.

Lloret de Mar, Castell en Plaja

Mod nord kan man gå langs det lille stykke strand kaldet Sa Caleta og forbi det smukke slot Castell d’en Plaja. Slottet blev bygget under den spanske borgerkrig på foranledning af forretningsmanden Narcís Plaja - deraf slottets navn - og stod færdigt i 1941. Da bygningen er privatejet, kan den kun beundres udefra. Efter slottet passerer man en tunnel og bliver ledt om til et af områdets smukkeste stykker kyst, med det typiske klare vand, der smyger sig om store klippeblokke. Herfra kan man fortsætte helt til Tossa de Mar.

Lloret de Mar, kyst

En dag på stranden

Er man på ferie i Lloret er det selvsagt for at tilbringe en stor del af tiden på stranden. Det mest nærliggende er at gå ned på Playa Lloret de Mar, som er omtrent 1,7 km lang og løber langs hele byens centrum. Sandet her er groft og lyst, og stranden er tildelt det Blå Flag for sin renhed og sine gode faciliteter. I den nordlige ende ligger en lille bugt, Sa Caleta, hvor man kan ligge let afskærmet fra den store strand - men her er ofte lige så tæt befolket.

Vil man have lidt mere rolige omgivelser kan man gå til en af nabostrandene, f.eks. Fenals mod syd, eller tage båden til den smukke Santa Cristina.

Lloret de Mar, Fenals -stranden