Et besøg på Museum Thyssen-Bornemisza, Madrid

Thyssen-Bornemisza museet er det 3. største museum i Madrid. I gåafstand ligger de to andre store kunstmuseer i hovedstaden, Prado og Reina Sofía, og de tre museer danner fysisk en trekant i hjertet af Madrid.

Denne trekant omtales ofte som "el Triangulo del Arte", eller Den Gyldne Trekant af Kunst. Du kan finde dem på kortet nederst på siden. Den Gyldne Trekant rummer måske den vigtigste koncentration af malerier i Europa! 

Thyssen Museum, Madrid

 

Thyssen museet indeholder en blanding af middelalderkunst, 17. århundrede kunst af flamske / hollandske mestre, og værker af Dalí - en unik tilføjelse til den klassiske kunst på Prado museet og den moderne kunst på Reina Sofia museet.

Bygningen er af neoklassisk stil og ligner Prado museet på Paseo del Prado. Det elegante Palacio Villahermosa har huset museet officielt siden 1992, hvorefter der fulgte en udvidelse, der fordoblede den tilgængelige plads.

Thyssen museet er lidt anderledes end andre museer

Thyssen Museum, Madrid

 
Thyssen museets malerier stammer nemlig fra en privat samling ejet af Thyssen-Bornemisza familien, hvor en arving har valgt at udstille malerierne til glæde for offentligheden. Denne private samling af Baron Hans-Heinrich Thyssen-Bornemisza (1921-2002) betragtes af mange som den vigtigste private kunstsamling i verden.
 
Museet udstiller flere forskellige kunstretninger og inkorporerer naturligvis også den personlige smag af de oprindelige samlere. Det er en unik og fascinerende tur gennem kunst fra det 13. århundrede indtil langt ind i det 20. århundrede.
 
Med mere end 1.000 værker kan den besøgende nyde en række forskellige stilarter: fra renæssance, barok og rokoko til romantikken, impressionisme og popkunst. Velkendte navne i den permanente samling omfatter Dali, Picasso, Monet, Rubens, Rembrandt, El Greco og van Eyk. 

Fra privat samling til museum. 

 
Thyssens private samling er langt den vigtigste samling i det sidste århundrede, både i kvalitet og størrelse. Hvordan kunne en privat samling opnå så store proportioner? Bedstefaderen August Thyssen (1842-1926) var grundlægger og ejer af et jern- og stålværk. Hans formue tillod sønnen Heinrich Thyssen Bornemisza (1875-1947) at følge sin passion og indsamle kunst, hvilket han gjorde siden 1920. Han anskaffede sig mesterværker fra det 13. til det 18. århundrede, med en forkærlighed for italiensk, flamsk og hollandsk kunst.
 
Da Heinrich Thyssen-Bornemisza døde i 1947, blev hans samling af næsten 525 værker fordelt blandt hans arvinger. Men hans søn baron Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza tilbagekøbt stykkerne fra arvingerne for at genforene malerierne og yderligere udvide samlingen. Samlingen blev suppleret med især tidligt tysk ekspressionisme og adskillige trends fra 60’erne. Samlingen voksede således på bare to generationer voksede til den vigtigste kollektion i det 20. århundrede.
 
Thyssen museum, Madrid
 
Baron Hans Heinrich Thyssen-Bornemiszas hjem i Schweiz blev for lille til den voksende samling, så han måtte lede efter et andet sted at opbevare stykkerne. Han var gift med den spanske aristokrat Carmen "Tita" Cervera, hvilket til dels var grunden til, at han underskrev en aftale med den spanske stat om at udlåne en del værker til staten mod, at der blev passet på dem. Omkring 200 værker havde dermed fundet et hjem i den efterfølgende udvidelse af museet.

Planlægning af et besøg på museet

San Marcos pladsen i Venedi, Canaletto, Thyssen Museum Madrid

Det er en god idé på forhånd at overveje, hvad man ønsker at se. Museet anbefaler, at man starter på 2. sal med kunst fra det 13. århundrede og derefter kronologisk følger ruten fra europæiske værker i middelalderen til værker fra det 20. århundrede.
 
Selvom dette er en informativ lektion i vestlig kunsthistorie, så er det en stor omgang, ja næsten umuligt, at nå på et enkelt besøg. I stedet kan det være en ide at konsultere kortet over museet og udvælge de specifikke værelser med stilarter og værker, som du er mest interesseret i. Kortet viser også, hvor museets højdepunkter er, såsom "Venus og Amor" af Rubens (1606-1611) og "Portræt af Henry VIII England" af Hans Holbein (1537).
 
 
Santa Catalina, Caravaggio, Thyssen Museum Madrid
 
Hvis du starter med middelalderen på 2. sal, så husk at stoppe op ved det tofløjede værk "Bebudelsen" (Díptico de la Anunciación) af Jan van Eyck (1435-1441) og "Santa Catalina de Alejandría” af Caravaggio (1598, se ovenfor foto). De detaljerede billeder af byer af venetianske Canaletto bør du heller ikke gå glip af! Det er værd at bemærke, at mændene i Thyssen familien klart havde en præference for portrætter og landskaber.
 
Impressionisme fra det 1900 århundrede finder du på 1. sal, og her åbnes et sandt skatkammer fyldt med mærker af kunstnere som Monet, Renoir og Degas samt post-impressionistiske værker af ​​Gauguin og Van Gogh. Jeg kan varmt anbefale at sætte god tid af til at nyde disse kunstnere og deres fantastiske værker! 
 
 
Van Gogh, Thyssen, Madrid
 
På stueetagen indtager kunst fra det 20. århundrede pladsen. Her er kunst fra både ekspressionisme og surrealisme til direkte pop-art. Selv kunstnere som Picasso og Chagall er til stede. Amerikanske kunstnere har en fremtrædende plads her med fantastiske værker som  "Hotel Room" af Edward Hopper (1931) og den spændende "Woman in bath" (Kvinde i bad -1963, billedet nedenfor) ved popkunstner Roy Lichtenstein. At det er lykkedes at samle så mange fremragende værker af amerikansk moderne kunst fra det 19. og 20. århundrede er helt særligt og gør Thyssen helt enestående i Europa.
 
 
 
Woman in Bath, Roy Lichtenstein (1963) Thyssen Museum, Madrid
 

Praktiske oplysninger

Thyssen Museum Madrid

 
Programmer:
Thyssen museet arrangerer jævnligt skiftende udstillinger, der omhandler bestemte kunstnere, epoker og temaer. Hertil kommer, at museet inviterer besøgende til at spille en aktiv rolle gennem alle former for guidede ture, tematiske ruter, workshops, kurser, foredrag, koncerter og meget mere. Informationer om de skiftende udstillinger kan findes her
 
Åbningstider:
Thyssen har åbent hver dag i ugen. Indgangen lukkes en time før lukning af museet.
Mandag: kl. 12:00 til kl. 16:00 (besøg i den permanente samling er gratis)
Tirsdag - Søndag: kl. 10:00 til kl. 19:00
Midlertidige udstillinger holder åbent om lørdagen til kl. 21:00
 
Særlige helligdage:
24. og 31. december: Åbent fra kl 10:00 til 15:00
Lukket den 1. januar, den 1. maj og 25. december. 
 
 
Hallen ved indgangen, Thyssen Museum, Madrid
 
 
Priser:

Mandag 12:00 til 16:00: Gratis.

Adgang til permanente samling: € 10.

Midlertidige udstillinger: priserne varierer, men de ligger typisk mellem € 9 - €17.

Pris for audioguide: € 4. (€ 3 for midlertidige udstillinger, € 6 for begge)

Adgang med rabat: € 7. Denne rabat er gældende for 65 +, pensionister, studerende, indehavere af ungdomskort, store familier (skal kunne fremvise dokumentation på denne status), handicappede (graden skal være over 33%), og lærere på “Facultad de Bella Artes”.

Gratis adgang: børn under 12 år (i følgeskab med voksen) og arbejdsløse.

Grupper på mere end 7 personer: € 8 pr person.

Museet er en del af “Tarjeta Paseo del Arte” (“Kunst-kort”), som koster: 25,60 €. (“Tarjeta Paseo del Arte” er en pakkeløsning, som kombinerer Prado, Reina Sofia og Thyssen-Bornemisza, både de midlertidige og de permanente udstillinger. Kortet er til salg i alle de tre museer og kan bruges inden for et år fra købsdatoen. Det er praktisk, hvis du vil undgå lange køer)

 

Adresse og kontakt:

Museo Thyssen-Bornemisza - Palacio de Villahermosa

Paseo del Prado 8

28014 Madrid

E-mail: cavthyssen@stendhal.com

Tlf: 0034-902 760 511

Metro stop: Banco de España (det nærmeste stop) eller Atocha.

 

Tips til dit besøg

Thyssen Museum, Madrid

 

- Hvis du ønsker at undgå kø ved billetlugen, så kan du købe billetter online her. For populære midlertidige udstillinger kan det særligt i løbet af weekenden ske, at du ikke kan komme ind med det samme, og må vente indtil et tidspunkt, hvor der er plads nok til at lade dig ind. Du får så tildelt et tidspunkt og behøver ikke vente i køen.

- Hvis du skal vente indtil din tildelte besøgstid, kan du drage fordel af situationen og udforske et af et par nærliggende områder. For eksempel ligger der på Atocha stationen en smuk lille botanisk have. Nyd den lille jungle på stationen og tag en kop kaffe, mens du ser på de rejsendende og al aktiviteten på stationen. Eller du kan vælge at tage en tapas i det livlige kvarter Huertas, hvor der ligger masser af spændende barer, særligt i Calle de las Huertas.  

- I juli og august er den spektakulære tagterrasse på Thyssen museet åben. Gå ikke glip af chancen for at opleve en fantastisk udsigt over Madrid, hvis du besøger Madrid og museet i disse måneder. Restauranten serverer middelhavsretter. Særligt et besøg om aftenen kan varmt anbefales! 

Også godt at vide

Thyssen Museum Madrid, patio

 

- Det er tilladt at tage billeder på museet, dog uden blitz.

- Tasker og frakker kan du vælge at opbevare i garderoben. Nogle genstande, såsom paraplyer og store poser, er ikke tilladt på museet og afleveres i garderoben.

- Der er wifi på museet.

- Der er en butik, hvor du kan købe plakater, postkort, bøger og andre souvenirs. Butikken er tilgængelige uden en indgangsbillet til museet.

- Det er ikke tilladt at spise eller drikke inde på museet. Ved siden af ​​bygningen er der et cafeteria-restaurant med en hævet terrasse med udsigt over museets have. (Se foto ovenfor)

- Museet er tilgængeligt for kørestolsbrugere, og kørestole udlånes gratis til brug på museet. 

- Audioguide er tilgængelig, hvis man ønsker at kende historierne bag malerierne. 

 

Vi håber, du nyder museet! 

Fortæl os nedenfor, hvad du syntes om det. Hvis du søger efter andre museer, så læs vores liste over De ti bedste museer i Spanien!

Kort: Museer i Madrid og nærliggende attraktioner