Hus i Spanien - fra drøm til virkelighed

Hvem har ikke drømt om at tilbringe årets mørkeste måneder på en solbeskinnet sandstrand i Spanien? Eller slå sig ned i en malerisk landsby, købe ind på det lokale marked og sniksnakke med den imødekommende lokalbefolkning?

Henrik og Ingo, Finca da Capo

Dén drøm er Henrik Vilain og Ingo Schauser i fuld færd med at udleve. De har bygget deres ultimative drømmehus i udkanten af en lille landsby syd for Granada. Her vil de tilbringe gradvist mere af deres tid, selvom de regner med stadig i bo i Danmark i perioder.

Frøet til Henrik og Ingos kærlighed til Spanien blev sået for 25 år siden. Men det var ikke bare Spanien, de kastede deres kærlighed på...

“For 25 år siden vandrede Ingo og jeg sammen i Sierra Nevada,"fortæller Henrik, "og dér forelskede vi os - i hinanden, i naturen og civilisationen. Den erindring har nok ligget og ulmet - Spanien rummede noget mere, som vi ville have del i!”

Læs om Ingo og Henriks rejse fra drøm til virkelighed og bliv inspireret til, hvordan du kan gøre dem kunsten efter.

Paradis og drømmehus

Hvorfor faldt valget lige på den bolig?

“For tre år siden, mens vi var bosat i Sydfrankrig, kørte vi rundt og kiggede på huse ca. hundrede kilometer øst fra Malaga. Det var i første omgang ikke tanken at bygge nyt, men vi blev ret hurtigt klar over, at den labyrintiske og lavloftede charme ved et spansk landsbyhus ikke var det, vi ville."

Valle de Lecrin, Granada

"En spansk ejendomsmægler viste os så en 3000 m2 stor plantagegrund i landsbyen Melegís, i dalen Valle de Lecrin syd for Granada. Den havde en helt enestående udsigt og de skønneste gamle citrus- og oliventræer - og straks var vi i gang med at tænke og tegne det, der skulle blive til ‘Finca da Capo’. Huset skulle bygges på resterne af en ældre cortijo [en bygning til husning af arbejdere i landbruget], som loven krævede, at vi skulle bruge som grundmål."

Den gamle cortijo er nu transformeret til en moderne drømmebolig på 180 m2 med tagterrasse og udekøkken. Det er et helt eventyrligt hus med højt til loftet, 10 dobbeltdøre mod haven og en bred balkon i hele husets længde.

Finca da Capo, Valle de Lecrín, Granada

Stueetagen består udover køkkenet af ét stort rum udsmykket med en pejs i marmor og et stort forgyldt italiensk spejl. En skulpturel trappe slynger sig op i hele husets højde - og netop trappen har særlig betydning for Henrik og Ingo: "Vi har arbejdet meget med trappen, for vi ville gerne skabe referencer tilbage i arkitekturhistorien og samtidig give den et moderne udtryk."

Finca da Capo i Melegís, Granada

Udsigten fra tagterrassen over grunden, poolen og landskabet er helt enestående! Med tiden vil det nedre stykke af grunden blive omdannet til en frodig køkkenhave omgivet af de gamle citrus- og oliventræer, så der altid er adgang til friske råvarer i køkkenet. En fantastisk detalje er, at haven vandes med vand fra bjergene, som føres gennem de vandingskanaler, maurerne etablerede i sin tid.

Poolen ved Finca da Capo i Melegís

En jungle af regler

Hvordan har selve byggeprocessen været?

“Junglen af regler og procedurer har været overvældende! Der er rigtig mange krav og regulationer, når man bygger i et landområde. Heldigvis fik vi hurtigt kontakt til en udenlandsk arkitekt, der bor i området, og som har fungeret som byggeleder. Vi har selv skitseret det hus, vi ønskede, og han har så rentegnet og konstrueret huset teknisk. Han har også varetaget alle funktioner i forbindelse med byggeriet, såsom at indsende ansøgninger, udbyde arbejdsopgaver i licitation og styre projektets faser."

Finca da Capo i Melegís, Granada

"Vi har selv været i Spanien hver måned, og takket være Skype har vi kunnet følge med i processen og afklare mange detaljer på afstand. Alle håndværkere har været lokale, så huset efterfølgende lettere kan serviceres, og de har virkelig været dygtige! At kende dem har desuden gjort det nemmere for os at blive integreret i lokalsamfundet.”

Har I et godt råd til andre, der overvejer at bygge hus i Spanien?

“Det har været altafgørende, at arkitekten er lokalt kendt og taler spansk. Alt foregår på spansk, og en grundliggende forståelse for kulturen er vigtig for, at byggeprojektet så at sige kommer i hus. Den ene af os taler flydende spansk, og det har i slutfasen gjort det muligt at overtage ledelsen af de sidste arbejdsopgaver.

En ting, vi kæmper med som noget af det sidste, er tilslutningen til den lokale vandforsyning. Problemet er, at ingen på rådhuset tilsyneladende ved, hvor vandet løber, eller hvem, der skal betale. Hvordan - med hvilke ord og grad af tålmodighed - når vi længst? Dét kræver sproglige og kulturelle færdigheder!”

Finca da Capo i Melegís, Granada

Det lille lokalsamfund

Hvordan er de lokale indbyggere og deres dagligdag?

“De lokale er generelt milde og venlige. De er vel typisk landarbejdere, og de fleste har en meget traditionel livsstil. Det er helt almindeligt at se en ældre kvinde på gaden i sort ulden nederdel og sutsko, mens mændene - mere eller mindre tandløse - sidder på en bænk og snakker eller mødes på en af de lokale barer til en brandy fra morgenstunden. Mange driver formentlig stadigt små landbrug i dalen - og der er nemmest adgang dertil med mulddyr!"

Finca da Capo, Melegís, Granada

"Men der er også ved at ske en afrunding af en kulturel epoke, og der sker en bevægelse fra land til by: De unge uddanner sig i de større byer, huse sættes til salg osv... Så flettet ind i det traditionelle samfund ses en efterhånden større gruppe af udlændinge - langt overvejende briter. Vi har knyttet venskaber til flere af de fastboende udlændinge, og de lokale håndværkere møder os med stor imødekommenhed. De har taget deres opgave meget seriøst ift. at få gennemført vores byggeprojekt.

Områdets landsbyer har et fint handelsliv. Vores landsby, Melegis, har for eksempel to cafeer og restauranter, flere købmænd, bagere, posthus og bank. Derudover kører handlende rundt med brød, frugt, grøntsager, kød og fisk hver dag. Og i landsbyen Talara er der en slagter, hvor man betjenes af mor og tre døtre! For to år siden åbnede et stort spansk supermarked i dalen, Mercadona, så det er nemt at gøre alle sine indkøb, men udviklingen må selvfølgelig være hård ved de små lokale forretninger.”

Spaniens magi

Hvad er det bedste ved at bo Spanien?

“En af de helt afgørende grunde til at bygge hus i Spanien er selvfølgeligt klimaet - og så den kulturelle rigdom. Derudover har det været vigtigt for os at finde et smukt og varieret landskab. Omkring Valle de Lecrin strækker sig et bølgende landskab, der skaber associationer til Firenze og Perugia. Der er gode muligheder for at tage til kysten for at bade, vandre i bjerge og frodige dale eller stå på ski i Sierra Nevada. Hver måned har sin farve og duft, for eksempel mandlernes sødmefyldte, rosa poesi i februar, citrustræernes overvældende duft i april, eller kirsebærene i maj.”

Familiehygge på terrassen i Melegís

At skabe sit eget drømmehus i Spanien er noget af en rejse, men med de rigtige folk på projektet er det en drøm, alle kan få opfyldt.

Går du selv med tanker om at slå dig ned i Spanien, er her et par råd du kan tage med fra Henrik og Ingos historie:

 

  • Hvis du ikke selv taler spansk, er det en god idé at alliere sig med én, der kan.
  • Ansæt lokale håndværkere og andre, der har lokale kontakter og kender skik og brug i området.
  • Følg processen fysisk eller virtuelt, så du bevarer følingen med projektet og undgår overraskelser.

Nysgerrig efter mere?

Er du interesseret i at høre mere om byggeprojektet og drømmehuset? Eller kunne du tænke dig at leje Finca da Capo til ferien? Så kontakt Henrik og Ingo på fincadacapo@gmail.com.