Mijas Pueblo, en bedårende landsby på Costa del Sol

Der er noget særligt betagende ved at slendre omkring i en traditionel, spansk landsby.

De hvidkalkede huse, stenbelagte gader og arabiske gårdhaver skaber en eventyrlig stemning, som forfører de millioner af turister, der rejser til Sydspanien hvert år.

Især en ganske bestemt bjerglandsby i Malaga-provinsen har en særlig plads i manges hjerte: Det er selvfølgelig Mijas Pueblo.

Udover arkitektoniske vidundere som la Ermita de la Virgen de la Peña og kuriositeter som de farverige æseltaxaer, byder Mijas på en helt spektakulær udsigt over Costa del Sol.

Tag med ind i byens kringelkroge og få en sanselig oplevelse i denne lille potpourri af indtryk fra Mijas Pueblo: 

Introduktion til Mijas

Mijas er en af de karakteristiske hvide landsbyer, som Andalusien er brømt for. Landsbyen ligger i Malaga-provinsen, omtrent 30 km fra Malaga by. Når man nærmer sig byen ad hovedvejen kan man allerede på lang afstand skimte de hvide prikker i landskabet. Efterhånden som man kommer tættere på, brydes det hvide af stærke blå og røde farver fra de mange potteplanter, der pryder byens mure.

Mijas er dog ikke blot et kønt indslag. I 1969 blev byen udnævnt til Conjunto Histórico-Artístico, dvs. et monument af historisk og kunstnerisk betydning. Det siger lidt om, at Mijas er en enestående repræsentant for regionen, med tydelige eksempler på den arabiske historie og arkitektur, der præger de fleste af Andalusiens byer i større eller mindre grad.

Blandt højdepunkterne i Mijas er de unikke æseltaxaer, der holder parkeret side om side eller kører rundt i byens smalle gader. Desuden bør man lægge vejen forbi byens tyrefægterarena, resterne af den arabiske bymur, de små kirker og selvfølgelig Ermita de la Virgen de la Peña, templet for Mijas' skytshelgen.

Her kommer vi omkring en række af byens kendte og mindre kendte skatte...

Plaza de Toros - tyrefægterarenaen

Plaza de Toros, tyrefægterarenaen i Mijas

Den lille tyrefægterarena blev opført i år 1900 grundet efterspørgsel fra indbyggerne. Karakteristisk ved arenaen er den hvidkalkede facade, der matcher byens små huse, dens ovale form - som er meget sjælden i Spanien - og det faktum at arenaen er bygget direkte oven på en klippe.

Tidligere var der stor aktivitet i Rondas tyrefægterarena. Om morgenen før en tyrefægtning blev tyrene ledt til fods fra stutteriet til arenaen, og undervejs hvilede de et par timer i en nærliggende stald. Når de skulle det sidste stykke vej til arenaen, havde byens unge mænd tradition for at løbe foran tyrene - en praksis, der i dag udføres i organiserede løb, som det berømte tyreløb i Pamplona.

I dag anvendes arenaen ikke længere til tyrefægtning, men den har et fint lille museum, som er et besøg værd.

Bymuren og haverne

Fra tyrefægterarenaen kan man spadsere langs den gamle mauriske bymur, gennem de smukt anlagte haver. Her kan man sidde og nyde roen og synet af de farverige blomster - og ikke mindst den helt spektakulære udsigt over Costa del Sol!

Efter et lille hvil går turen videre mod et par af Mijas' vigtigste religiøse monumenter.

Santuario de la Virgen de la Peña

Sanctuarium, Mijas

Mijas' skytshelgen, Virgen de la Peña, nyder stor respekt. Hvert år d. 8. september fejres jomfuren med pomt og pragt, og hele byen samles i det lille tempel, La Ermita de la Virgen de la Peña. Templet blev hugget direkte ud af en klippe i 1548 af munken Diego de Jesús María y San Pablo.

Allerede 12 år tidligere, i 1538, bliver stedet tillagt religiøs betydning. Et par drenge blev opmærksomme på en ganske speciel due, der blev siddende på den samme klippe i tre dage. En af drengenes far var tømrer, og da han hørte om den besynderlige hændelse, besluttede han at tage et nærmere kig på klippen. Han opdagede, at klippen var hul, og inde i den fandt han adskillige religiøse artefakter. Pludselig så han Jomfru Maria for sig, og hun bød ham at opføre et tempel på netop dette sted.

I dag hænger der et billede af byens helgen i templets mørke indre.

Kirken - La Inmaculada Concepción 

Kirken for La Inmaculada Concepción, Mijas

I den højst beliggende del af Mijas finder man endnu et interessant, religiøst monument, Iglesia de la Inmaculada Concepción. Konstruktionen af kirken blev indledt omkring 1550 og omkring 80 år senere lagde man sidste hånd på værket, idet kirken blev officielt indviet i 1631.

Kirken blev bygget oven på resterne af en moské, og et af moskeens tårne blev omdannet til klokketårn.

Kirken er åben året rundt, og der er gratis adgang.

El Carromato de Max - miniature-museet

Carromato de Max - miniaturemuseet i Mijas

Hvis du har smag for miniaturefigurer, er det værd at besøge El Carromato de Max (Max' skurvogn). Museet blev indviet i 1972 og rummer i dag en samling på mere end 360 miniaturefigurer! Oplev Den Sidste Nadver udført på et riskorn, se om du kan få øje på en dissekeret loppe, eller zoom ind på den fineste ballerina formet af en tandstik.

Mayan Monkey Mijas Chokoladefabrik

Mayan Monkey Chokoladefabrik i MIjas

Mayan Monkey var tidligere kendt som verdens mindste chokoladefabrik. Den voksende popularitet betød dog, at fabrikken måtte flytte til større lokaler - til stor glæde for både lokale og turister, som nyder godt af de delikate, søde sager. Hos Mayan Monkey Mijas bruger man kun naturlige ingredienser, så smag og kvalitet er i top.

Du kan også prøve at lave din egen chokolade og blive klogere på chokoladefremstillingen ved at deltage i en af de hyggelige og informative workshops. Det er en god idé at bestille tid og betale i forvejen, men man er altid velkommen til at kigge forbi og prøve lykken.

Hjemmeside: www.mayanmonkey.es

Øvrige seværdigheder

Der er mange andre spændende seværdigheder i Mijas, så hvis tiden er til det kan det anbefales at se:

 • La Casa Museo - det historisk-etnologiske museum, som er indrettet i det gamle rådhus
 • Cuevas de la Antigua Fragua - den gamle smedje, hugget ind i klippevæggen
 • Ermita San Sebastián - fin 1600-talskirke på Plaza de la Libertad
 • Ermita Nuestra Sra. de los Remedios - også kendt som Iglesia Santa Ana
 • Ermita del Calvario - herfra er der storslået udsigt over landsbyen
 • Mirador de la Sierra - på en klar dag kan man se Gibraltar og Marokko
 • El Auditorio ‘Miguel González Berral’ - beliggende på Paseo de las Murallas
 • Plaza de la Constitución - yndig oval plads med springvand

Vandreture

Befinder du dig godt i et par vandrestøvler og har du mod på at udforske naturen omkring Mijas Costa, kan det varmt anbefales at udforske stisystemet omkring landsbyen (Red de Senderos de Mijas). De fleste stier udfår fra udsigtspunktet El Mirador de Mijas Pueblo. 

Gastronomi

Når sult og tørst skal stilles, kan de anbefales at lægge vejen forbi et af disse steder:

 • Pampa Tablas y Tapas
 • The English Tea Room
 • Museo del Vino
 • El Restaurante El Mirlo Blanco
 • Restaurante la Alcazaba de Mijas

Parkering

I kan parkere på den store, offentlige parkeringsplads lige ved indgangen til byen. Det koster kun 1 euro for hele dagen.