San Fermín og tyreløb i Pamplona 2014

Las fiestas de San Fermín (også kendt som Sanfermines, eller på baskisk Sanferminak) er en ugelang fest til ære for San Fermín, skytshelgen for den nordlige spanske region Navarra. Festlighederne indledes med opsendelsen af en raket fra balkonen på Pamplonas rådhus 6. juli kl. 12 og slutter 14. juli kl. 24 med afskedssangen Pobre de mí.

En af San Fermín-festens mest kendte begivenheder - eller bør man sige: den begivenhed, der har gjort San Fermín kendt - er tyreløbet som afholdes i byen Pamplona. Hver morgen fra d. 7. til 14. juli løber hundredevis af modige - dumdristige, om man vil - mennesker om kap med en flok løbske tyre.

Hvis du har mod på mere, eller vil du helst undgå at være i nærheden af tyre, er der rig mulighed for at opleve andre spanske kulturfester - se bare dette lille udpluk af fantastiske spanske fiestas.

Pamplona - San Fermines

Historien om San Fermín

Festen til ære for San Fermín har været afholdt siden 1100-tallet, men i begyndelsen var begivenheden af rent religiøs karakter. I 1500-tallet fik festen mere kommerciel karakter, men tyreløbet blev først officielt indført senere.

Oprindeligt blev festen afholdt i oktober, idet 10. oktober var dedikeret til Navarras skytshelgen San Fermín. Den blev dog i år 1591 flyttet til 7. juli, så man kunne holde fest under mere behagelige vejrmæssige forhold.

San Fermín-festens berømmelse tilskrives til dels Ernest Hemmingway, som beskrev byfesten i sin bog La Fiesta (på engelsk The Sun Also Rises) fra 1926. Det er som nævnt særligt tyreløbet i Pamplona, der har gjort den regionale begivenhed kendt. Pamplonas egen skytshelgen, martyren San Saturnino (også kendt som San Cernin) fejres først i november under mere afdæmpede forhold.

Tyreløbet i Pamplona

Tyreløbet opstod som en måde at transportere tyre på, når de skulle hjem fra marken eller ned og sælges på markedet. Unge mænd gik omkring tyrene og skyndede på dem, og det udviklede sig efterhånden til en konkurrence om at kunne løbe fra tyrene. Hvad der startede som en leg blandt unge mænd er i dag en folkelig begivenhed for mænd og kvinder i alle aldre.

Tyreløb San Fermin i Pamplona

I begyndelsen af juli vokser Pamplonas befolkning fra 190.000 indbyggere til en million. Nogle af dem er kommet for at se døden i øjnene, men de fleste er kommet for at heppe. På løberne - eller på tyrene.

Det første officielle tyreløb blev afholdt under Sanfermines i Pamplona i 1922. Tyreløbet kaldes på spansk encierro (“aflukke”) , fordi de foregår på en aflukket bane gennem byens gader. Ruten, som er ca. 870 meter lang, går gennem Pamplonas historiske centrum og slutter ved byens tyrefægterarena. Normalt løbes turen på 2-3 minutter.

Kl. 8 om morgenen skydes den første raket af, som signalerer til løberne, at de seks tyre snart slippes løs. 4 minutter og 3 raketter senere er løbet slut. Arbejdsdagen er dog ikke slut for de seks tyre, som også bruges i eftermiddagens tyrefægtning.

Løberne har fået en oplevelse for livet, nogen en mere intens oplevelse end andre. Hvert år kommer 2-300 personer til skade under de otte tyreløb under Sanfermines, hvoraf 50-100 af de sårede kommer direkte på hospitalet. I alt 15 løbere er døde gennem tyreløbets mere end 100 år lange historie - den yngste var 17 år og den ældste var 63 år. Heldigvis er alvorlige skader en sjældenhed. Det er gratis for alle at deltage og helt på løbernes eget ansvar.

Aktiviteter i Pamplona under Sanfermines

San Fermin i Pamplona

6. juli kl. 12: affyring af raketter på Plaza Consistoria - kom i god tid, for pladsen bliver fyldt!

6. juli kl. 20: aftenandagt (Vísperas) San Fermín-kapellet i San Lorenzo-kirken

7. juli kl. 10.30: religiøs procession i Pamplonas centrum

7.-14. juli kl. 17.30: parade fra rådhuspladsen til tyrefægterarenaen med heste og mulddyr

14. juli kl. 10.45: repræsentanter for de lokale myndigheder går i procession fra rådhuset (Ayuntamiento) til San Lorenzo-kirken, hvor der afholdes en religiøs ceremoni.

Hele ugen er der desuden fest, musik og optog i alle afkroge af Pamplona.

Hvis du vil opleve Sanfermines, kan du her finde ferieboliger i de omkringliggende regioner Aragón, Baskerlandet og Castilla y León.