De magiske karnevaller i Galiciens landsbyer

I Galicien kaldes karnevallerne enten entroido eller antroido og disse fester er fulde af lidenskab især i provinsen OurenseEfter at have overlevet politisk censur, kirkelig fordømmelse og de skiftende tiders grusomheder, er det i dag muligt fuldt ud at nyde denne farverige galiciske tradition, som er populær for sin skønhed og sin værdifulde etnografiske betydning for den galiciske kultur og selvforståelse på en tur rundt i det farverige galiciske landskab.

Karnevallet i Laza - Peliqueiros

Der er snesevis af galiciske landsbyer med unikke karnevaler, hvoraf hele otte officielt er erklæret for at være af turistmæssig interesse. Hvert eneste disse otte karneval er fulde af passion, følelser og kan prale med mange farverige maskerede og udklædte karakterer. 

Galiciske karnevaller af turistmæssige interesse er følgende:

Laza, kendt for sine berømte peliqueiros;

Xinzo de Limia, hvor du vil møde las pantallas;

Verín, stedet hvor du finder los cigarrones;

Viana do Bolo, med de mærkelige boteiros;

Cobres, hvor elegancen hersker, alle takket være damerne og kavalererne;

Manzaneda, et bal af masker

Maceda, mød los felos - fætre til cigarrones og peliqueiros;

Sidst men ikke mindst er der også karnevallet Xenerais de Ulla, som afholdes af de kommuner, som ligger ned til flodens Ullas flodbred. I dette karneval møder man karakterer som generales og correos.

Disse karnevaller er den perfekte mulighed for at arrangere en ferie til de mindre kendte dele af landdistrikterne i Galicien. Her kan du nyde den rige kultur og de utrolige naturlandskaber, som denne del af Spanien har at byde på.

Karnevallet i Laza - Peliqueiros

Den magiske trekant i Ourense

Det er bestemt ikke en tilfældighed, at af de otte mest berømte karnevaller i Galicien ligger de seks i Ourense. Dette faktum understreges af den særlige iver, som lægges for dagen i et trekantsområde bestående af kommunerne Xinzo de Limia, Laza og Verin. Beboerne i dette smukke område begynder deres forberedelser til karneval lige efter den første weekend efter juleferien.

Karnevallet i Laza - Peliqueiros

Karnevallet i Laza 

Karnevallet i Laza anses for at være det ældste i verden. Karnevallets konger er los peliqueiros, hvis udsøgte (og tunge) beklædning vejer næsten 20 kilo og består af en høj hovedklæde med pomponer, en maske, kort jakke, hvid skjorte og tørklæde, slips, bælte, snøret shorts med kvaster, røde strømper, strømpebånd og ornamenterede bukser.

Den første af disse unikke karnevallers larmende optræden finder sted om morgenen på Domingo de Entroido, karnevallets søndag, hvor 150 af peliqueiros samles i det noget specielle optog Estrea do Peliqueiro.

Karnevallet i Laza - Peliqueiros

 

Store koklokker bundet til deres talje (hver koklokke vejer halvandet kilo ) melder deres ankomst, ligesom torden annoncerer en storm. De udklædte peliqueiros løber, hopper og svinger deres piske, som de ikke vil tøve med at bruge mod enhver, der vover at stå i vejen. Du må heller ikke røre dem, det dikterer traditionen. 

Lazas karneval begynder dog længe før peliqueiros kommer ind på scenen. I løbet af fire Viernes de Folión (fredage med musik) afholdes en livlig fest, som omfatter processioner, hvoraf nogle af dem er oplyst med fakler. Disse processioner passerer gennem byen om natten med et akkompagnement af trommer og larmende genstande af enhver art.

Karnevallet i Laza - Peliqueiros 

Hvis der er en fest før ankomsten af peliqueiros, så kan du bestemt også forvente en senere. For der er efterfølgende stadigvæk masser af underholdning at opleve til dette karneval! Lunes Borralleiro (om mandagen) er endnu et festligt indslag og en af lokalbefolkningen og besøgende meget ventet dag. 

Om morgenen finder Farrapada sted; et ublodige slag som er ganske klistret men meget sjovt. De eneste våben her er mudrede klude. Vær forsigtig, fordi du kan også nemt selv ende i et badekar fyldt med mudder og vand. Så et godt tip er at klæde dig efter forholdene. 

Karnevallet i Laza - Peliqueiros 

Det bedste indslag kommer om eftermiddagen, hvor højdepunktet er den blændende Bajada de la Morena, en virkelig skør kamp, som ikke er egnet for sarte sjæle. For denne gang deler los peliqueiros rampelyset med en karakter med en tyrs hoved og store horn, alt imens alle kaster med kilovis af mel, tornblade og myrer, som tidligere er chikaneret med vineddike. Hvordan kan du gå glip af dette særprægede syn?

Det sjove kulminerer i en kollektiv extase af glæde, som er et af ​​de mest spektakulære øjeblikke i hele karnevallet i Laza.

Xinzo de Limia, Verin og Cobres

Karnevallet i Xinzo siges at være det længste karneval i Europa. Dette er sandsynligvis sandt, da der er fem weekender hvert år dedikeret til arrangementer og fester. Den første af dem svarer til Domingo Fareleiro, hvor det igen er den flyvende mel som er det samlende element for underholdningen.

I Verín starter den største karnevalsuge med Jueves de Comadres, som er kvindernes store begivenhed, og samtidig også et vigtigt tidspunkt for mændene, der er klædt ud som kvinder. Tirsdag  finder en anden vigtig og enorm begivenhed sted: den store parade af udklædte flåder og cigarrones.

Karnevallet i Laza - Peliqueiros


   

I Cobres (Vilaboa, i provinsen Pontevedra) er det også tirsdag, som er den vigtigste dag i karnevallet, nemlig Martes de Carnaval, som samtidig også er den mest elegante fejring af alle karnevallerne i Galicien.

Selvom disse otte officielle turistmæssige interessante karnevaller indeholder enorme mængder af underholdning, så afholdes der karneval i næsten 200 byer i hele Galicien. Så der er noget at glæde dig til.  

Gastronomy

Det er næsten umuligt at tale om karneval i Spanien uden at nævne den fantastiske lokale gastronomi, der følger med. Karnevalsfestlighederne i Galicien kan ikke fuldt værdsatte uden at prøve de lækre specialiteter fra området. I Viana do Bolo, alt imens der bliver festet til karnevallet, afholdes Fiesta de la Androlla, som bedst kan beskrives som en pølsefest, som fejrer de pølser, der er typiske for området.

Gryderetter er uden tvivl den ubestridte hovedperson under karnevallet. En kogt skinke fører an efterfulgt af kød (som regel oksekød), kylling, pølse (løg og kød), majroe (eller andre former for grøntsager), kartofler, ribben, bacon, kikærter og galiciske svinekødshoved. Der er nok at kaste sig ud af spændende retter. 

Orejas de carnaval 

 

Majroer, som der er sæson på den tid, hvor karneval afholdes, betragtes som Galiciens nationale grøntsag.

Desserter i forbindelse med karnevallerne er bestemt også værd at nævne. Blandt de mest populære er pandekager og Orejas de carneval (karnevallets øre); sidstnævnte er lavet hovedsageligt af mel, æg, smør og til tider stjerneanis. Og ja, de er noget tunge, men giver god energi til at deltage i karnevallernes strabasser. 

Kort