På opdagelse i Ribeiro-regionen del 2

I denne anden artikel om Ribeiro-regionen starter vi vores tur ved en fascinerende udgravning, vi fortsætter til en arkitektoniske juvel i et af landdistrikterne, hvorefter vi følger sporene af romansk arkitektur i regionen og afslutter vores tur med et besøg i Ribadavia, hovedstaden i Ribiero.

Castro de San Cibrao de Las

Spanien er et skønt land at bo i, hvilket kelterne ikke var sene til at finde ud af. Der er nemlig tusindvis af spor efter keltiske bosættelser i Galicien fra tiden 200 år før vores tidsregning op til år 200. En af de største arkæologiske udgravninger er “Castro de San Cibrao de Las”, som ligger blot 24 km udenfor Ribadavia. 

En af bygningerne, Castro de San Cibrao de Las

 

Castro de San Cibrao de Las er overraskende velholdt. Den dækker et område på 384m gange 314 meter og ligger på en 473 meter høj bakke. Man kan nemt forledes til at tro, at der er tale om blot ét slot, da “Castro” kunne være det galiciske ord for slot ( castillo på spansk).

Ordet er rent faktisk afledt af det latinske ord for netop slot “castrum”. Men betydningen er alligevel en anden. “Castro” henviser derimod til en keltisk militær befæstning med landsby bag murene, som var karakteristisk ved at ligger på toppen af en bakke med god visuel kontrol over det omkringliggende område. 

 

Indgangen til Castro de San Cibrao de Las

 

Befæstningen er opdelt i et øvre og et nedre område med en gennemgående øst-vest brolagt gade. Et karakteristika ved disse typer af befæstninger var, at bygningerne fortrinsvis var runde. Her adskiller Castro de San Cibrao de Las sig markant fra andre fæstninger i områder, da der her er fundet mange lige mure og færre runde.

Hele landsbyen er omgivet af et stærkt forsvarssystem dannet af imponerende massive forsvarsmure, en voldgrav og et brystværn.


Den indre forsvarsmur, Castro de San Cibrao de Las

 

Bynavnet Lámbrica anvendes også til at omtale Castro de San Cibrao de Las. Mindre kendte udgravninger af castros er Baroña og Santa Tecla. Disse er endnu ikke så fritlagte og udforskede endnu, og det håbes og forventes, at fremtidige udgravninger vil afdække endnu flere hemmeligheder om den keltiske kultur og om, hvordan livet var for  2000 år siden i dette område.
 
Ved ankomsten til Castro de San Cibrao de Las er der bygget et informationscenter med restaurant og toiletter, hvilket er ganske praktisk, da stedet ligger lidt væk fra alfavej. 

Pazos de Arenteiro

20 minutter fra Castro de San Cibrao de Las ligger landsbyen Pazos de Arenteiro i Boborás-kommunen. Dette sted er helt fantastisk. Landsbyen ligger på en bjergside og floderne Avia og Arenteiro er blot et stenkast væk.

 

Pazos de Arenteiro

 

Den ekstraordinære og imponerende arkitektur i landsbyen overrasker mange, da man ofte ikke forventer den slags rigdom så langt væk fra de større byer. Men dette vidner om den rigdom, som Ribiero-regionen har genereret hundreder af år før nogen kom på ideen om at opfinde en oprindelsesbetegnelse (denominación de origen).
 

Selvom byen ikke er så stor, så er her nok at tage sig til på et besøg. Vandring, kurser om vin og vinsmagninger er blot nogle af de mange aktiviteter om livet på landet, som der tilbydes i byen. Har man lyst til at spise på en af byens restauranter, så tilbydes der overalt lokale retter kreeret med lokale produkter, som er dyrket i den enkelte restaurations økologiske have. 

Romanske rute

Pazos de Arenteiro har som enhver anden landsby naturligvis også sin egen kirke: den store romansk kirke “Iglesia parroquial de San Salvador”, som er en del af et gammelt kloster. Omkring kirken ligger hovedparten af byens paladser: Casa de Arriba, Casa Granxa do Mato, Casa do Ouro, Pazo de Cervela, Pazo de Feixóo, Pazo do Currelo, Pazo dos Tizón og Pazo de Laxas.

De fleste af disse pragtfulde paladser har smukke verandaer og imponerende tårne. Disse unikke bygninger er koncentreret på et mindre område, hvilket gør det nemt at komme rundt til mange af dem under et besøg i byen. 

 

Springvand i San Clodio

 

Man bør afsætte meget tid, hvis man ønsker at besøge og beundre det enorme antal klostre, kapeller og kirker, som ligger spredt rundt i hele regionen. For der er mange bygningsværker her, som har en romansk oprindelse, omend mange viser spor af senere udvidelser eller restaurering. Under alle omstændigheder har de alle en ubestridelig romansk ånd.

Selvom fokus er på Ribeira-regionen, så er der et par steder, som vi ikke kan komme uden om, når vi taler om en rute inden for romansk arkitektur. Et af disse spændende steder er det gamle kloster San Clodio i Leiro og dets kirke. Kirken i San Clodio er en del af det tidligere kloster “El Monasterio de Santa María de San Clodio de Leiro”. Disse to middelalderlige bygninger ligger langs Avia-floden halvvejs mellem Carballiño og Ribadavia. 

 

Facaden på San Clodio-kirken

 

Ulig de fleste klostre i Spanien så er oprindelsen på dette kloster ukendt, omend det er fra et tidspunkt i middelalderen, som de fleste andre klostre i Galicien. De tidligste dokumenter viser, at det på et tidspunkt var et benediktinerkloster, der sidenhen tilsluttede sig Cistercienserordenen Order i 1225. Derved blev det en del af samme orden, som det store kloster i Oseira, som vi besøgte i den første artikel fra Ribeiro. Klosteret i San Clodio nåede sit højdepunkt i det tolvte og trettende århundrede takket være store indtægter fra afgrøder og især vinproduktion. 

Klosteret har haft en omtumlet tilværelse med skiftende beboere. De sidste munke forlod klostret i slutningen af det tyvende århundrede, da bygningerne var i overhængende fare for at falde sammen. Klosteret er siden blevet professionelt restaureret. 

De mange skiftende herre over klosteret og kirken har heldigvis ikke ændret særligt meget på dens middelalderlige arkitektur. Klostrets kirke, som bærer navnet Santa María, er i gotisk stil og har tre skibe og har en halvkuppelformet loftshvælving for hvert skib. Det oprindelige trætag, der dækkede disse skibe, er senere blevet erstattet af hvælvinger med en stjernehimmel og kors, hvilket er en af de få ændringer. Jomfru Maria er afbilledet på den midterste altertavle omgivet af helgener af de ordner, der tidligere har boet på klostret. Den barokke facade af den gamle klosterbygning er værd at bemærke. 

La de San Xiao de Astureses-kirken

 

I kommunen Boborás ligger et væld af kirker af stor kunstnerisk værdi: bl.a. kirken San Martiño af Cameixa, som har en storslået romansk apsis og et solur. La de San Xiao de Astureses har en rektangulær apsis. Denne kirke blev bygget af tempelridderne, hvem man også tilskriver kirken San Mamede de Moldes. Også Castrelo de Miño, San Amaro, Leiro, Ribadavia foruden mange andre kommuner gemmer på skjulte perler af romansk kunst, som er værd at besøge.

 

Santa María-kirken i Castrelo de Miño

 

Vinrute 

Vinturismen oplever overalt et boom. Ribiero-regionen besøges af mange vininteresserede, og området har meget at byde på. Her er dusinvis af vingårde, som man kan besøge, alt lige fra meget små, lokale familiedrevne vingårde til store producenter af internationalt kendte vine. Vi har samlet et lille udvalg af vingårde, som man kan besøge og lære mere om vinens fascinerende verden:

Val de Souto (Castrelo de Miño, tlfnr: 636 024 205), Valdavia (Cenlle, tlfnr: 669 892 681), Viña Costeira (Ribadavia, tlfnr: 988 47 72 10), Pazo Tizón (Pazos de Arenteiro, Boborás, tlfnr: 902 120 915), Val do Deva (Cortegada, tlfnr: 660 722 734), Pousadoiro (Castrelo de Miño, tlfnr: 667 568 029).

Ribadavia: Hovedstad i Galicien i det ellevte århundrede

Under ingen omstændigheder kan vi sige farvel til Ribeiro-regionen uden at besøge hovedstaden Ribadavia. Hvis du kommer fra Vigo via A-52, så lad dig endelig ikke snyde af de forfærdelige grimme bygninger, du ser ved ankomsten til byen. Som i mange andre byer i Galicien og i Spanien i det hele taget, så efterlod Franco en æstetisk uhyrlig og lidet afholdt arv.

 

Gade i Ribadavia

 

For at nå hjertet af Ribadavia, må man bevæge sig igennem flere mindre æstetiske spændende områder. Men det er turen værd. I hjertet af byen ligger nemlig det jødiske kvarter.

Mens mange andre jødiske områder og befolkninger led under progromer i kølvandet på deportationen af jøderne i Spanien i slutningen af det 15. århundrede, så undgik de galiciske jøder denne skæbne og deres byområder ligeså. Denne  bydel er derfor et vigtigt historiske vidnesbyrd og bør bestemt besøges.

I slutningen af ​​ellevte århundrede var den kirkelige magt omkring Ribadavia stærk, særligt grundet den kraftige udvikling af vinproduktionen og den medfølgende øgede velstand til især klostrene, så omkring dette tidspunkt blev byen udråbt til hovedstad i kongeriget Galicien af García I. 

 

Våbenskjolde

 

Selvom området i en årrække har synet hen, så har det jødiske kvarter alligevel modstået forfald og er stadigvæk i dag meget charmerende med med et imponerende udbud af hyggelige gamle gader, overdækkede tove og pragtfulde herskabelige bygninger, hvoraf mange er dekoreret med flotte våbenskjolde. 

Castillo de Ribadavia  (Slottet i Ribadavia)

 

Af de mange religiøse bygninger i byen bør især nævnes de to klostre Santo Domingo og San Francisco foruden kirkerne Santiago, San Juan og Santa María. Inden for civil arkitektur bør man bestemt se slottet i byen, byens centrum og paladset Baamonde (Pazo de Baamonde).

Torv i Ribadavia

 

Ribadavia kan besøges på enhver tid på året. Er man til historiske festivaler, så bør man bestemt deltage i La Festa da Istoria, som er en populær middelalderlig festival, der afholdes den sidste weekend i august, og som tiltrækker tusindvis af besøgende fra hele Galicien. 

San Juan-kirken

 

Under festivalen genskabes de mest glorværdige tider i Ribadavia: middelalderlige turneringer, jødiske bryllupper og middage og skakspil med mennesker som brikker. Festivalen har sin egen valuta: El maravedí. Og et faktum: de fleste af de involverede personer (og vi taler om tusinder) er klædt ud i kostumer, så man føler sig virkelig sendt tilbage til middelalderen. Det er en helt særlig oplevelse.
 
Andre spændende begivenheder i kalenderen, a Feira do Viño do Ribeiro (vinfestival, som afholdes hvert år i slutningen af april eller begyndelsen af maj) og el Festival Internacional de Teatro (Den Internationale Teaterfestival i juli).

Kort