7 aktiviteter og dagsture omkring Roses, Costa Brava

Costa Brava i den nordøslige del af Spanien ligger højt på listen over feriefavoritter, takket være kystens helt spektakulære landskab og smukke strande, der strækker sig over mere end 200 km.

Blandt højdepunkterne i perlerækken af hyggelige feriebyer på Costa Brava finder vi Roses. Byen i sig selv er en charmerende og livlig havneby, og det er den perfekte base, hvis man vil udforske kysten og Girona-provinsen.

Det bedste tidspunkt at besøge Roses er fra april til oktober, da temperaturene om vinteren godt kan nå ned på 3-4 grader, når solen går ned. Til gengæld bliver det hurtigt varmt, når solen er på - op til 18 grader i december og januar - så vil man gerne undgå horderne af turister og se Roses fra sin mest naturlige side, er det et godt sted at holde efterårs- eller vinterferie. Man behøver i hvert fald ikke frygte mange dage med regn eller grå himmel!

Her er et bud på, hvad I skal opleve i og omkring Roses.

Roses - Canyelles, Costa Brava

Historie og arkæologi i Roses

Roses har en lidt særpræget historie, idet området var en græsk koloni i flere hundrede år fra omkring 800 f.Kr. Grundet den fordelagtige placering på kysten har byen været en central del af kystens forsvarsværk, og man kan se ruiner af flere borge i omegnen. I det 15. århundrede var byen omgivet af en solid mur, som man ligeledes kan se resterne af i dag.

Blandt de mest interessante af de tilbageværende borge er La Ciutadella (Espai Cultural la Ciutadella de Roses), som blev bygget omkring år 1543.

Roses -  La Ciutadella

1. Espai Cultural la Ciutadella de Roses

La Ciutadella er resterne af Roses’ smukke kastel. Det ligger blot 10 minutters gang fra centrum (adressen er Avenida Rhode). Man kan udforske borgresterne på egen hånd eller bestille en guidet rundtur. Kastellet rummer også et museum og en udstillingssal.

Udover selve kastellet kan man se spor af egnens historie helt tilbage fra det 4. århundrede f.Kr. Man kan bl.a. se en romansk villa, et par visigotiske (antikke) bygninger samt Santa Maria-klosteret, som blev bygget i det 11. århundrede. Derudover kan man se rester af den græske bosættelse - Roses blev opdaget af sømænd fra Rhodos, som grundlagde en koloni og opkaldte den efter den græske ø.

Romerske ruiner, Roses

2. Dolmen Creu d'en Coberdella

Gravkammeret med det noget kryptiske navn blev bygget i den neolitiske æra, eller den yngre stenalder.

Arkæologer anslår, at gravstedet blev bygget mellem år 3000 og 2700 f.Kr. I den nærliggende udgravning har man dog gjort fund fra adskillige forskellige tidsperioder, herunder rester af skeletter, lertøj og romerske mønter.

Roses - Casa Cremada, Dolmen Creu

Dolmen Creu, eller Dolmen de la Cruz, ligger på den såkaldte Megalitiske Rute, en vandretur på omtrent 2,5 timer der går gennem det historiske landskab ad stier, der blev brugt til at lede flokke af kvæg, får og geder til og fra græsning. Stierne er flankeret af små stenhytter, som hyrderne benyttede til at søge ly for natten eller for den skarpe sol.

Du kan desuden se flere små gravsteder på ruten, såsom Llit de la Generala (ca. 3200 f.Kr.) og Cap de l’Home. Endvidere byder ruten på en helt fantastisk udsigt over Roses’ kyst.

 3. Nationalparkerne Aiguamolis og Cap de Creus

Har du mod på at udforske egnens flora og fauna, heriblandt flere sjældne dyr og fuglearter, er de to nationalparker Aiguamolls de l´Empordá og Cap de Creus ideelle til en dagstur - eller flere!

Roses - Aiguamolls Naturpark

Der er rige muligheder for smukke, udfordrende vandreture, der leder forbi adskillige spændende monumenter og giver mulighed for at opleve ovenstående dyre- og planteliv. Stierne er godt afmærkede, men det er nu en god idé at have et kort med, og gode sko er også en nødvendighed. Terrænet er spændende, og nok ikke egnet for familier med små børn.

4. Hold formen på ferien

Hvis du er typen der har brug for at brænde energi af, også når du er på ferie, er der rig lejlighed til at få et adrenalinkick langs Roses’ kyst - alt fra vandski til dykning - og man kan endda leje en speedbåd!

Dykning

Er der mere landkrabbe i dig, kan du tage forbi byens sportshal, Polideportivo Roses, som ligger langs Carretera Mas Oliva. Her kommer både lokale og turister for at spille fodbold, volleyball, basketball, badminton, tennis eller bordtennis. I den nærliggende svømmehal, Piscina Municipal, kan man dyrke svømning og fitness.

5. Aquabrava Vandland

Vi bliver i det våde element og tager op lidt nord for byen til det enorme vandland Aquabrava. Her er underholdning og udfordringer for store og små.

I den mere nervepirrende ende finder man den 200 meter lange “Anaconda” rafting-rutchebane, der snor og vrider sig som en slange, og rutschebanen Kamikaze, der i dén grad lever op til sit navn.

Aquabrava Vandland i Roses, Costa Brava

I den mere rolige ende finder vi Rio Tranquilo, hvor man kan slappe af siddende i en gummiring, mens man flyder ned ad en doven flod. Parkens to spa-bade er også et skønt sted at slappe af mellem de vildere attraktioner.

Entré: fra 14 euro (børn efter kl 15) til 28 euro (voksne, hel dag)

Åbningstider: juni til september, kl 10-19

Adresse: Ctra. Roses a Cadaqués, km1, 17480 Roses, Girona

6. Dagstur til Figueres

Fra Roses er der ikke langt til andre af Costa Bravas betagende landsbyer og spektakulære strande. En af de mest charmerende landsbyer er Figueres, hvor der er gode shopping-muligheder og et stort marked, som afholdes tre dage om ugen.

Byen er også kendt som den surrealistiske kunstner Salvador Dalí’s fødeby. Man kan bl.a. se det smukke Dalí-museum, som ligger i byens gamle teater. Teatret brændt ned under borgerkrigen i 30’erne, men i 1960’erne besluttede byens borgmester i samarbejde med Dali selv at genopbygget teatret og indrette museet.

Figueres - Dali Museum

7. Tag et smut til Frankrig

Har I tid til et lidt længere eventyr, kan I tage over grænsen til Frankrig. Kører I ad N-260 når I til Portbou, hvorfra I kan krydse grænsen til Cerbère. Her kan I opleve en ganske usædvanlig arkitektur, såsom det tidligere hotel Belvédère du Rayon Vert, som blev designet i art déco-stil i form af et skib!

Vil man undgå den snoede bjergvej langs kysten, kan man også køre ind i landet og op til grænsen via N-11 eller AP-7.

Tilbage er blot at ønske rigtig god ferie i Roses!