Feria de Abril - byfest i Sevilla

Feria de Abril

 

Spaniernes store stolthed er deres byfester, las ferias.

Alle byer med respekt for sig selv har deres egen feria, men Sevilla er kendt for at have den største og flotteste.

Måske hænger det sammen med, at det er årets første feria, og dermed en fejring af sommerens komme.

Sevillas byfest er dog i skarp konkurrence med Feria de Agosto i Malaga om at tiltrække flest mennesker.

Hvad er Feria de Abril?

Festugen Feria de Abril er kendt for sine overdådige parader, sine flotte hesteoptog og ikke mindst Sevillas enorme Recinto Ferial (feriaplads).

Feria-traditionen startede for omtrent 150 år siden som en slags dyrskue, hvor landmænd fremviste deres dyr for at sælge eller bytte dem. Siden da er festlighederne vokset massivt og tiltrækker nu alle byens indbyggere samt tusindvis af tilrejsende spaniere og internationale turister.

Sevilla - Feria de Abril - Recinto Ferial

Feriapladsen, som ligger lidt uden for centrum, består hovedsageligt af et stort område med festtelte af stribet kanvas (casetas), der fungerer som barer og dansesteder. Dette område hedder Real de la Feria, opkaldt efter den mønt (real) kuskene i gamle dage tog for at køre folk til pladsen. Under feria'en er det som et andet hjem for familier, klubber og foreninger, som finansierer udsmykningen af deres eget telt.

Udover teltområdet har pladsen et stort område med forlystelser. Det kaldes Calle del Infierno, helvedesgaden - naturligvis en overdrivelse, men når man står midt i virvaret af mennesker badet i det blinkende, mangefarvede lys og den mekaniske "musik" fra de mange boder og forlystelser, forstår man hvorfor.

Hvornår afholdes Sevillas feria?

Feriaen i Sevilla finder altid sted to uger efter påske, så folk har tid til at lade op i mellemtiden. Falder påsken meget sent, kan april-festen derfor risikere først at blive afholdt i maj måned.

Officielt start feria'en - ligesom i gamle dage - mandag omkring midnat. Dog starter festlighederne i praksis ofte allerede lørdagen forinden, så festen strækker sig over næsten ni dage.

Sevilla - Feria i April - Lanterner

Flamencokjoler og Traje Corto

Feria de Abril er også skueplads for de smukke flamencokjoler, som er en obligatorisk del af de fleste spanske kvinders garderobe. Gennem årene samler kvinderne gerne en håndfuld kjoler, så de når op på at have en kjole til hver af ugens dage. Mange har brugt måneder på at sy deres dragt selv eller har spenderet op mod 1000 euro for at få en skræddersyet kjole.

Prikken over i'et er de kamme og kunstige blomster, der sættes i det opsatte hår, samt de enorme matchende øreringe. Både kvinder og små piger bærer stolt deres farvestrålende flamencokjoler, såvel til de officielle parader gennem byen, som når de drikker morgenkaffe på en tilfældig café.

For mændenes vedkommende er den traditionelle påklædning en Traje Corto, en kort jakke og stramme bukser med knæstrømper samt en stiv, bredskygget hat.

Sevilla - Feria i April - Rytter

Aktiviteter under Feria de Abril

Godt vejr er mere eller mindre en garanti på Feria de Abril, og det kan blive bagende varmt i løbet af dagen. Feria'en foregår derfor lige så meget om natten som om dagen, da nætterne ofte er køligere.

Den væsentligste aktivitet under feria'en går ud på at mødes med familie og venner i deres respektive casetas. Her tilbringer man det meste af dagen og natten med at danse den traditionelle dans Sevillanas, spise tapas og drikke sherry (ofte tør sherry blandet med Sprite eller lign., en såkaldt Rebujito). De fleste telte giver kun adgang til medlemmer af familien eller foreningen samt disses venner, men der findes også nogle store telte, som er åbne for alle (casetas públicas). 

For de yngre deltagere er tivoliet den største attraktion. Store tivolier kommer kørende langvejs fra med pariserhjul, rutschebaner og andre forlystelser. I tivoli-området opstilles der desuden et væld af boder, hvor der sælges mad, drikke, souvenirs - og ikke mindst traditionelt håndværk.

Hver dag kl. 12 skydes feria'en i gang med en kæmpe parade af hestevogne og ryttere, som ender på Plaza de Toros, byens tyrefægterarena. De fleste af deltagerne er fra byens højere sociale lag.

Mandag aften er der tradition for "cena de pescaito", hvor familierne samles i deres eget caseta og spiser friteret fisk, som en form for indvielse af feria'en.

En af de store glæder ved Feria de Abril er at betragte de majestætiske heste, der traver elegant gennem gaderne eller står side om side foran teltene, mens deres ryttere - iklædt traditionelle dragter - får sig et glas sherry.

Og apropos sherry, så er området omkring Sevilla berømt for sin gode sherry. Det kan anbefales at besøge et af de lokale sherrybryggerier, og har I lidt bedre tid kan I tage til Jerez de la Frontera og besøge sherryens oprindelsessted.

Den sidste nat under feria'en er det værd at holde sig vågen, da ugen rundet af med et enormt festfyrværkeri.

Sevilla - Feria i April - Fyrværkeri

Vejen til Sevillas Recinto Ferial

Feriapladsen - Recinto Ferial - ligger på den modsatte side af floden når man kommer fra det historiske centrum.

Der kører shuttlebusser fra El Prado de San Sebastián, som stopper lige ved indgangen til feriapladsen. Man kan også tage metroen til Plaza de Cuba eller Parque de los Principes og gå resten af vejen.

Fra centrum tager det omtrent 20-25 min at gå til pladsen via Puente de los Remedios.

Hvor skal man bo i Sevilla?

Feriebolig-Spanien.dk har mange fantastiske boliger i alle prislag. Vil I gerne bo tæt på feriapladsen, bør du gå efter lejlighederne tættest muligt på universitetet og Parque Maria Luisa. I er stadig i rigelig afstand til pladsen, så larmen ikke er generende, men selvfølgelig er der langt mere liv i centrum af byen disse dage.

Her kan du se et udvalg af ledige ferieboliger i Sevilla-provinsen.

Feria de Abril er en livlig, munter og farverig oplevelse. Hvis du er i Andalusien i april, er Sevilla helt sikkert et besøg værd!