24 timer i Tarragona

100 km fra Barcelona ligger den næststørste by i Catalonien - Tarragona. Byen er hovedstaden på Costa Dorada (Den gyldne kyst), og den er fuld af historie. Hvis du har lyst til en pause fra folkemængderne og larmen i Barcelona, så tag en tur hertil og tilbring din dag med at udforske monumenter og slappe af på det gyldne sand i denne smukke by.

Tarragona

En by med mange romerske monumenter

Tarragona er primært kendt for sine mange velbevarede monumenter, der går helt tilbage til den romerske periode. Disse monumenter er spredt dekorativt ud over hele byen, så rigtigt mange steder vil du finde spor, som antyder Spaniens glorværdig historie. Trods mange spændende steder i Spanien, er det svært at finde en by som Tarragona andre steder på hele den iberiske halvø.  

De tidligste indbyggerne i den nuværende Tarragona var ibererne, så karthagerne og fra 300 f.Kr. var Tarragona i hænderne på romerne. Byen og området blev oprindeligt kaldt Tarraco og var en militærbase, hvorfra romerne satte sig for at erobre halvøen. De efterlod bag sig fantastiske bygningsværker i romersk arkitektur, der selv som ruiner er imponerende og smukke.

De romerske ruiner på Passeig Arqueologic (Arkæologisk passage) blev placeret på listen over UNESCO World Heritage Sites i 2000. Navnet dækker over et arkæologisk område, som indeholder et amfiteater, et teater, et cirkus, flere bymure, en romerske begravelsesplads samt en akvædukt, som ligger uden for byen.

Tarraco

Lad os begynde vores tur i Tarragona med et besøg på et turistkontor, hvor man kan få et gratis kort over byen.

Det romerske amfiteater ligger uden for bymurene, helt tæt på kysten.

Amfiteater

Teatret kunne rumme en menneskemængde på 15.000 tilskuere, der kom til at se gladiatorkampe og vilde dyr, henrettelser og vognløb. Fra amfiteateret kan du nyde en fantastisk panoramaudsigt ud over havet.

Amfiteater

Muren omkring den gamle del af byen var oprindelig omkring 4 kilometer lang. I dag er der blot en strækning på 1 kilometer samt en port tilbage.

Museo Arqueológico Nacional de Tarragona er det ældste museum i Catalonien og har en imponerende samling af historiske genstande fra romertiden herunder skulpturer, mosaikker, mønter, sarkofager og keramik. Museet benytter sig også af nutidens teknologi i deres udstilling, hvor der indgår computermodeller af bygninger og multimedia film.

Ved siden af ​​indgangen vil du bemærke en smuk skulptur med et symbol på den romerske kultur. Her står nemlig en statue af hunulven Capitoline. Museet er åbent fra kl. 9:30 til kl. 20:30 i sommersæsonen (juni-august) og fra kl. 9:30 til kl. 18:00 i vinterhalvåret (oktober-maj). På helligdage er museet åbent fra kl. 10:00 til kl. 14:00.

Hunulven Capitoline

I centrum ligger to velbevarede fora og på  Av. de Ramón y Cajal er den gamle begravelsesplads lige vest for den smukke gade Rambla Nova.

Udenfor byen

Det sidste af Tarragonas romerske monumenter ligger 4 km uden for byen. Det er akvædukten Pont de les Ferreres eller Puente del Diablo (Djævlens bro), som blev brugt af de tidligere indbyggere i Tarraco til at transportere drikkevand fra floden. Ifølge legenden blev en kvinde så træt af at bære vand fra floden, at hun lavede en aftale med djævelen. På en nat byggede djævelen akvædukten til gengæld for kvindens sjæl.

Akvædukten Puente del Diablo (Djævlens bro)

Akvædukten er 217 meter lang,  27 meter høj og består af to vandrette rækker af buer. I den kanal, hvor vandet engang flød, slentrer der nu turister i stedet for. For at komme til akvædukten, kan man tage bus nummer 5 (retning San Salvador) fra det centrale torv i byens centrum og stå af ved Pont del Diable.

Katedral

Et andet berømt vartegn i byen, som dog ikke går helt tilbage til oldtiden, er katedralen i Tarragona - Catedral de Santa Maria de Tarragona. Denne romanske-gotiske kirke blev bygget med et latinsk kors som layout for grundstrukturen. Kirken har således tre kirkeskibe, der rager højt op over byen. Den midterste og dermed vigtigste facade på katedralen er dekoreret med en kæmpe roset, og portalen er udsmykket med statuer af apostlene.

Catedral de Santa Maria de Tarragona, katedralen i Tarragona

Rambla Nova

Et af de vigtigste steder på turistkortet er Balcon de Mediterráneo - et udsigtspunkt med udsigt til både byen og havet, hvor de fleste nok kommer for at beundre ​​Middelhavets skønhed. Udsigtspunktet er også udgangspunktet for Rambla Nova. Ligesom Barcelonas berømte La Rambla er Rambla Nova hovedgaden, der altid er livlig og syder af aktivitet. Langs Rambla Nova finder du gode butikker, vinbarer, caféer og restauranter.

Monumenter og fontæner

Har du hørt om de menneskelige pyramider i Catalonien?

Pyramide af mennesker

Disse menneskelige tårne ​​er en væsentlig del af kulturen i Catalonien, og de er så dybt forankret i de lokale traditioner i Tarragona, at byens indbyggere har bygget et monument til ære for denne tradition. Als Castellers monumentet, som ligger på Rambla Nova, er en skulptur i faktisk størrelse.

Den er elleve meter høj og er lavet af 222 bronzefigurer, hvoraf de 219 danner et mennesketårn i 8 niveauer, hvor lederen af gruppen ligner den tidligere præsident for IOC, Joan Antoni Samaranch. De tre sidste er musikere, som forestiller den katalanske Pau Casals, maleren Pablo Picasso og kunstnerne Joan Miró. Skulpturen blev indviet i 1999. 

Pyramide af mennesker

Gå ikke glip Tarragonas mange smukke bevaringsværdige bygninger og talrige springvand, som kan bringe kærkommen afkøling på en varm sommerdage. Lyden af ​​vand og måske et par dråber, som blæser over på dig lokker dig til at slappe af nær et springvand efter en travl dag med sightseeing. Et smukt og bemærkelsesværdigt springvand er det store Fuente del Centenario, som ligger for enden af ​​Rambla Nova.

Springvand

Spadser i gaderne og du vil finde mange charmerende torve og pladser. Kig særligt efter Plaça dels Sedassos. Her finder du en interessant bygning, hvor der på hele den ene side er malet et spændende og anderledes maleri. Det forestiller balkoner dekoreret med blomster og en gruppe af dekorativt klædt borgere og er så livagtigt, at man ved første øjekast nemt kan tro, at det er ægte balkoner og mennesker. 

Plaça dels Sedassos

Sidst men ikke mindst bør Tarragonas smukke strand, Playa El Milagro (mirakelstranden), bestemt ikke glemmes. Det gyldne sand på denne strand tiltrækker besøgende fra hele verden, og den byder på en 980 meter lang sandstrand og en skøn udsigt ud over havnen.

Costa Dorada

Hvordan man kommer dertil

Byen har et meget nemt layout. Fra Barcelona kan man på Plaça Catalunya tage metrolinjen L3 (retning Zona Universitaria) og stå af ved Sants-Estacio stationen. Her skifter man tog og tager nu et tog i retning af Reus. Turen varer omkring en time, men du kommer ikke til at kede dig, da der er en smuk udsigt langs kysten. Togstationen i Tarragona ligger lige ved havnen.

En anden mulighed er at tage en bus fra Barcelona-Nord togstation. Tarragona ligger kun 13 kilometer fra Reus lufthavnen og både busser, regionaltog og eksprestog går hertil.

Vi håber, du får en rigtig god ferie i Tarragona!

Kort