Det spanske køkken - den perfekte Fideuá

Fideuá er en skaldyrsret, som ligner den verdenskendte spanske ret paella en hel del. Begge retter kommer fra området omkring Valencia, men hos fideuá er paellaens ris skriftet ud med pasta. 

Til fideuá kan man anvende den tynde type pasta, som man har lyst til, såsom spaghetti, vermicelli eller capellini. Bræk pastaen i mindre stykker for at få en autentiske oplevelse af fideuà. 

 

 

Sværhedsgrad: Medium

Estimeret tidsforbrug: 50 minutter  

Ingredienser

- Pasta

- Bouillon af gulerødder, tomat, rejeskalder, løg og laurbærblade

- Havtaske

- 1 Rød og 1 grøn peberfrugt

- 1 fed hvidløg

- 1 moden tomat

- Blåmuslinger

- Rejer

- Blæksprutter

- Persille, peber, salt, safran og hvidvin

- Solsikkeolie

Vejledning

- Forbered en bouillon af gulerødder, tomat, rejeskalder, løg og laurbærblade.

- Når vandet koger, tilsæt fisk (havtaske).

- Rist pastaen i panden.

- Rens og damp muslingerne.

- Hak peberfrugterne og hvidløget fint.

- Skær og riv en tomat.

- Bringe olien i kog.

- Si bouillonen.

- Rens og skær blæksprutterne i ringe og læg dem i panden.

- Knus safran, persille og tilsæt hvidvin og kom blandingen i panden.

- Tilsæt pastaen og den siede bouillon.    

- Tilsæt til sidst rejerne og blåmuslingerne. 

- Kog retten ved høj varme i 10 minutter og derefter ved en lavere varme i yderligere 7-8 minutter.

- Lad den herefter stå og trække et par minutter inden servering.

Fideuás oprindelse

Hvor opskrifter stammer fra, vides ikke altid med sikkerhed. Fideuás oprindelse mener man dog, man kender til, da der eksisterer en fortælling om en fisker fra Gandia ved Valencia, som hed Joan Batiste Pascual. Han var kok på en fiskerbåd tilbage i 1915. Han lavede ofte paella til besætningen og bådens kaptajn. Desværre var kaptajnen så glad for ris, at han ofte spise mere end sin andel, hvorved de øvrige ombord fik for lidt mad. 

I forsøget på at mindske kaptajnens lyst til maden skiftede Pascual derfor risen ud med pasta og kaldte retten "the daughter of the sea". Desværre for kokken og besætningen virkede taktikken ikke, og kaptajnen fortsatte med at spise mere end sin ration, og når man har smagt fidueà, så forstår man godt, hvorfor taktikken fejlede. 

For Pascual havde opfundet en meget smagsfuld og lækker ret, som du bestemt bør prøve. Rygtet om denne ret spredte sig først i Gandia og siden til Valencia, og i dag opfattes den som en traditionel ret for Valencia provinsen.