Oplev den farvestrålende Skt. Hans (San Juan) i Alicante

Misundelse er en grim ting. Men i dette tilfælde har den ført noget godt med sig!

Det hele startede i Valencia, hvor indbyggerne hvert år i marts afholder den overdådige Fallas-festival. Med bragende fyrværkeri, overdådige kostumer og gigantiske satiriske papmachéfigurer, der til slut brændes af, tiltrækker Valencia tusinder af turister fra hele verden. 

Satiriske figurer til San Juan i AlicanteDét ville man også prøve i Alicante, så man besluttede at arrangere en lignende fest i juni i anledning af Skt. Hans (på castellansk San Juan og på valenciansk Sant Joan).

Oprindeligt blev San Juan fejret nogenlunde som vi kender det med bål på stranden - i Alicante er der dog tradition for også at springe henover bålene ved midnat!

Men for omtrent 90 år siden blev denne tradition kombineret med skikke fra Valencias Fallas-fest, og snart voksede arrangementet, til en af de absolut største festivaller i Alicante.

Festen, som kaldes "Fogueres de Sant Joan" (direkte oversat "Skt. Hans-bål") starter officielt et par dage før før Skt. Hans, omkring 20. juni. Her bliver de enorme papmachéfigurer opstillet rundt omkring i Alicantes gader.

Fejringen åbnes bogstaveligt talt med brag, når der kl. 14 om eftermiddagen på den smukke Plaza de los Luceros afholdes mascletas - også en idé stammende fra Las Fallas. Mascletas er et gigantisk fyrværkeri, der har mere til formål at larme end at være et kønt syn; lyden kan nå op over 140 decibel!

Underholdning under Sant Joan

Satirisk statue til San Juan i Alicante

Udover støjen fra 'las mascletas' må man forberede sig på en del larm dagen lang fra bands, fyrværkeri og lynkinesere.

Men der afholdes også organiseret underholdning i løbet af festivallen, herunder sportsarrangementer, en paellakonkurrence, blomsteroptog, danseopvisninger og tyrefægtning.

 

Der afholdes også store parader, hvor deltagere er klædt i kunstfærdige, traditionelle kostumer.

En af hovedattraktionerne er den traditionelle katalanske parade som går fra rådhuspladsen, Plaza del Ayuntamiento, til Plaza de los Luceros.

Det særlige ved denne parade er, at deltagerne bærer rundt på kæmpemæssige hoveder af papmaché!

Selvom mange af idéerne stammer fra Las Fallas, har Alicantes fest udviklet sin helt egen karakter.

Fogueros de Sant Joan afrundes ved midnat d. 24. juni med et kæmpemæssigt, smukt fyrværkeri. Derefter brændes de store papmaché-figurer i et event kaldet 'La Cremá' (afbrændingen).

Stemningen til San Juan-festen i Alicante er helt enestående, skabt af den intense blanding af musik, dans, fyrværkeri, kostumer, optog og selvfølgelig de obligatoriske bål. Det er ganske enkelt en helt unik måde at fejre Skt. Hans på!

Har du ikke mulighed for at være i Alicante til Skt. Hans kan du i stedet besøge Hogueras-museet i centrum af Alicante by. Museet præsenterer historien bag Sant Joan-festivallen og har flere eksemplarer af de kreative satiriske statuer fra både tidligere og moderne tider.

Colourful hogueras figure

Skt. Hans i Javea

Omtrent 90 kilometer nord for Alicante ligger byen Javea, som også gør en dyd ud af at fejre Skt. Hans. Her er det mere en familiefest, med aktiviteter og livemusik i gaderne, som er prydet med festlige dekorationer, hoppeborge og sandwichboder. Der afholdes bl.a. en særlig middag, hvor alle medbringer mad til deling, og en paella-fest hvor en man gratis kan få smagsprøver fra en gigantisk paella.

Der opstilles selvfølgelig også de obligatoriske papmachéstatuer, som folk kan more sig med at kigge på og forsøge at tyde det satiriske budskab.

Javeas version af San Juan indebærer også et imponerende - og indimellem lidt nervepirrende - fyrværkerishow, Correfoc, i Calle Raval de Baix og ved rådhuspladsen: Omkring midnat løber en gruppe deltagere klædt i sort eller udklædt som djævle gennem byens gader, mens de danser til energiske trommerytmer. De fyrer fyrværkeri af midt på gaden og skaber et sandt virvar af lys og lyd.

De tusindvis af tilskuere bliver en aktiv del af showet, når de grinende og skrigende løber afsted sammen med de udklædte deltagere. Correfoc betyder netop "at løbe med ild", og det er en tradition som har bredt sig til store dele af Valencia og Katalonien.

Der løbes ikke blot med ild, men også med tyre, i Javea. To gange dagligt under Sant Joan-festivallen, kl. 19 og ved midnat, løber vovemodige lokale og turister foran en flok løbske tyre.

Alicante

Bål på stranden

Mange byer og landsbyer langs Alicantes kyst tager del i San Juan-festen med strandfester og bål. Der tilberedes traditionelle egnsretter, såsom grillede sardiner eller de smagfulde cocas, der minder om små pizzaer toppet med grøntsager eller tun - selvfølgelig skyllet ned med en kold caña (lille øl). 

Traditionen tro springer man ved midnat henover et af de hundredevis af bål på stranden. Det siges, at man renses for alle sine synder, hvis man springer henover bålet tre gange. En anden - omend ikke mindre dristig - tradition består i at gå en tur i vandet ved midnat, hvilket skulle have samme åndeligt rensende effekt. Endnu andre skriver deres ønsker ned på en lap papir, som de kaster ind i ilden.

Vil du opleve denne spektakulære Skt. Hans-fest, kan du her se vores store udvalg af ferieboliger i Alicante.