Fallas - Valencias BRAG af en fest

Hvert år i marts sker der noget bizzart - eller måske snarere spektakulært - i Valencia på Costa Blanca. Gigantiske figurer dukker op på gader og pladser, spontane gadefester opstår og uddør i en lind strøm, og alle byens indbyggere, fastboende som turister, gør klar til at feste som aldrig før.

Det er den mest højlydte, storslåede og betydningsfulde fiesta, eller festival, i hele Spanien, som går under navnet Fallas (Falles, på valenciansk).

Valencia - Las Fallas

Du har først rigtig levet, når du har oplevet Fallas

Fallas(udtales fay-as) er en spektakulær opvisning, der viser de bedste sider af Valencia, både den kulturelle og den festlige. Festivallens udvalgte frontfigurer eller ambassadører, las falleras, er iklædt imponerende kjoler, som inklusiv tilbehør kan løbe op i tusinder af euro.

Fallas er Valencia-regionens største festival. Den afholdes til ære for Jomfru Marias mand, Josef. Den starter i slutningen af februar og varer til 19. marts. Forberedelserne forud for festivallen tager dog et helt år! Dagen efter at den ene Fallas slutter, starter planlægningen af den næste!

Denne vanvittige fest - ment på den gode måde - er uden sammenligning.

Og det er endda GRATIS at være med!

Valencia - Las Fallas

Forberedelsen af Fallas

Hvert kvarter, barrio, i Valencia har sit eget festudvalg, casal. Disse komiteer sponsoreres normalt af private bidrag fra medlemmernes familier samt med bidrag fra lokale virksomheder.

Det kræver imponerende samarbejdsvilje og fællesskabsfølelse at stable Fallas på benene. Alle i udvalget arbejder sammen om at lave kjoler og kostumer, male statuer, skaffe sponsorater, arrangere aktiviteter for medlemmerne og sikre en uforglemmelig fest.

Kvartererne konkurrerer om at levere den bedste og flotteste fest, og hvert år udnævner borgmesteren en vinder, som tildeles store præmier.

Konkurrencen omfatter også de mennesker, der er involveret i at arrangere festivallen, og så las falleras, som deles i to grupper: fallera mayor og fallera infantil. Disse bliver også bedømt og tildelt præmier.

Forældrene til  fallera mayor, den ældste af de to udvalgte piger, står for at betale aktiviteterne for festudvalget under selve festivallen, så de må ofte grave dybt i lommerne. Men privilegierne og anerkendelsen, der følger med, varer hele livet.

Valencia - Las Fallas traditionel kjole

 

De smukke kjoler, falleras har på, er oftest håndlavede af festudvalgets medlemmer og pigernes familier. De består af adskillige lag, er utroligt kostbare og tilsyneladende ikke særligt behagelige at have på (!).

Men deres skønhed og autenticitet gør kvinderne til noget af en attraktion, når de går ned ad gaden eller sidder på den lokale bar. Denne pantomime-lignende opvisning folder sig ud i alle afkroge af byen og dækkes intensivt af den lokale tv-station, Canal 9.

Det er en ubetalelig ære at blive valgt til fallera, og titlen følger en hele livet, med tilhørende prestige og status til både pigen og hendes familie.

Mændende spiller også en, omend mindre, rolle. De bærer sorte kostumer i stil med de traditionelle dragter for arbejderne i rismarkerne i Albufera.

Det er dog uden tvivl kvinderne, der stjæler rampelyset. Deres fremtoning fuldendes af kunstfærdige frisurer med påsætte "snegle" af hår, lidt som den velkendte "frikadeller om ørerne". Prikken over i'et er viften, abánico, der i nogle tilfælde er kreeret af kendte designere kan være hundreder af euro værd.

Ninots: Fallas-statuerne

En genganger fra år til år er de enorme statuer, ninots. Hvert område i byen har sin egen ninot, en enorm skulptur i karton. De forestiller karikerede udgaver af lokale eller nationale politikere (i de senere år også bankmænd!). Skulpturerne ses som en form for samfundssatire og reflekterer det, befolkningen føler stærkest for, eksempelvis dem, der i befolkningens øjne har haft negativ indflydelse på samfundet eller økonomien. Den nuværende spanske premierminister, Mariano Rajoy, har været blandt de meget populære ninots.

Der findes en hel industri dedikeret til at designe, producere, transportere og opstille skulpturerne, og mange af de enorme konstruktioner koster mere end 100.000 euro.

Valencia går op i røg

 Valencia - Las Fallas

På festivallens sidste aften, Sct. Josefs dag d. 19. marts, fyldes disse kunstfærdige og kostbare statuer med fyrværkeri og brændes af! Seancen kaldes la cremà (afbrændingen) og efterfølges af fyrværkeri og fest i gaden til den lyse morgen.

Aktiviteter under Fallas

 

Valencianerne er kendt for at være nogle rigtige festaber, som for alvor folder sig ud under Fallas.

Forvent masser af alkohol, mad og højt humør. Byen præges af en udbredt løssluppenhed, så har du svagt hjerte eller øreproblemer, kan det ikke anbefales at tage til Fallas.

Larmen er øredøvende, og børn kaster med knaldperler og kanonslag overalt. Hver dag afholdes fyrværkerishowet "Mascleta", omkring kl. 14 på Plaza del Ayuntamiento (pladsen hvor byens rådhus ligger). Showet indledes med festivallens traditionelle parademusik "El fallero".

Fyrværkerishowet finder sted på et afskærmet område, hvilket er med til at forstærke hvert brag. Dine ører vil ringe i dagevis - men mindet om denne unikke opvisning vil holde meget længere!

Valencia - Las Fallas Mascleta 

Mascleta fyrværkerishow

.... efter en lang nats fest og ballade skal du ikke regne med at kunne ligge under dynen hele dagen og sove rusen ud. For kl 8.00 fyres den første runde fyrværkeri af! Det er kendt som la desperta, opvågningen, og har netop til formål at få alle ud af fjerene!

Den intensivitet, der lægges for dagen i Valencia under Fallas, med den ene opvisning efter den anden og enorme mængder tilskuere, er det stort set umuligt at foretage sig andet i Valencia under festivallen. Men det er jo en fin undskyldning for at komme tilbage til byen en anden gang og se den kulturelle og historiske rigdom nærmere an.

Fallas uden for Valencia by

Hvis det hele lyder lige lovlig hektisk for dig, så er det også muligt at opleve Fallas i en mindre intens, men mindst lige så festlig version i de mindre kystbyer i Valencias omegn.

Også inde i landet fejres der Fallas, eksempelvis i den gamle romerske by Lliria, La Elina, Chiva, Villamarxant, Montroy, Torrent eller lidt nordpå i Castellon.

Fallas fejres på mindre skala i Benidorm og ligeledes på nogle af Costa Blancas populære resorts, så hvis du eksempelvis holder ferie i Denia, kan du opleve Fallas i en mere afdæmpet udgave. Der er dog intet, der kan sammenlignes med det show, der løber af stablen i Valencia by!

Hvor skal man bo i Valencia under Fallas

Valencia er mildt sagt travlt optaget i midten af marts, så hvis du vil have del i festen kan det anbefales i god tid at leje en lejlighed i Valencia, hvor du befinder dig midt i festens knudepunkt, har adgang til tusinder af barer, restauranter og attraktioner.

Forvent dog ikke at få megen søvn på denne ferie!