Almería - sydens lille Barcelona

Almería i en nøddeskal

Almería har både havn, strandpromenade og Rambla, og den minder i opbygning lidt om Barcelona. Her hører sammenligningen dog også op.Der er mere forstad end storby over Almería, der har godt og vel 1/10 så mange indbyggere som Barcelona (knap 200.000), og med lidt god vilje kan man se det meste af byen på en dag. Derimod ville det tage måneder at besøge alle byens tapasbarer!

Blandt seværdighederne er den mauriske borg Alcazaba,katedralen og de underjordiske tunneller, der beskyttede Almerías indbyggere og flygtninge fra de omgivende byer under den spanske borgerkrig.

Paseo Marítimo

Paseo Marítimo Almería

Strandpromenaden starter ved Almerías lille havn neden for centrum af byen og løber mod øst langs stranden. Særligt om søndagen summer området af liv, når unge som gamle - samt hunde i alle afskygninger - trækker frisk luft, motionerer eller indtager frokosten på en af promenadens mange tapasbarer.

En af de mest populære barer, La Cabaña del Tío Tom (Onkel Tom’s hytte), ligger uden for solens rækkevidde, på hjørnet af en smal sidegade. Her står folk i kø for at komme ind og prøve stedets tapas, der er mindst lige så berømt for deres størrelse som for deres gode smag.

La Rambla - Avd. Federico García Lorca

Almeria Rambla

Hovedgaden i Almería,Avd. Federico García Lorca, omtales af indbyggerne som La Rambla, ramblaen. Den starter lidt oven for havnen og går op gennem Almerías centrum. I midten af boulevarden er en bred promenade – der dog ikke helt kan måle sig med den i Barcelona – kaldet Calle Belén, udsmykket med skulpturer, springvand og blomsterbed. Her afholdes indimellem markeder med kunsthåndværk, delikatesser, smykker og andet tilbehør.

Cable Inglés

Cable Inglés Almería

Et opsigtsvækkende kendetegn i Almería er El Cable Inglés, den gamle højbane fra 1904, som blev brugt til at transportere mineraler fra jernminen Alquife. Banen løber højt hævet over den store plads, Parque de las Vícimas del Terrorismo, som ligger for enden ramblaen.

Rådhuset og Catedral de la Encarnación

Rådhuset Almería

I Almerías vestlige bydel løber små hyggelige gader på kryds og tværs, og i dette mylder finder man byens rådhus, som ligger på den smukke Plaza de la Constitución.

Man skal dog vide, hvor man skal lede, for der er kun adgang til pladsen via små trapper og gyder i hvert hjørne. Udover flere restauranter findes på pladsen også Almerías hammam, de arabiske bade.

Almería Katedral

Katedralen er i modsætning til rådhuset svær at overse med sin imponerende størrelse. Den virker endda endnu større indvendig! Den blev bygget i 1524-62 som et tilflugtsted der skulle beskytte byens borgere ved piratangreb.

Katedralen er åben for turister mandag-lørdag om formiddagen.Søndag er der gudstjeneste, omtrent kl. 9.30, 10.30 og 13.30.

Museo de los Refugios - underjordiske tunneller

Museo Refugios Almería

På Plaza Manuel Pérez García for enden af den charmerende Paseo de Almería, ligger endnu en seværdighed, som man let passerer uden at bemærke det. Der er tale om underjordiske tunneller bygget i 1938 for at skåne folk fra bombardementer under den Spanske Borgerkrig. Almería var særligt hårdt ramt, idet byen blev udsat for hele 52 bombeangreb og over 750 bomber.

De 4,5 km tunneller er i gennemsnit 1,2 meter brede og husede under borgerkrigen omtrent 35.000 af byens dengang 50.000 indbyggere.

Tunnellerne blev åbnet for offentligheden i 2006. De kan besøges tirsdag til søndag 10.30-13.30 (mandag lukket). Fredag til søndag også kl. 18-21. Guidede ture afholdes kl. 10.30, 12, 18 og 19.30.

Fra oktober til maj er alle tidspunkter rykket en time frem.

Indgang 3 euro.

Alcazaba

Alcazaba Almería

På en bakketop i den vestlige bydel ligger den mauriske borg Alcazaba, bygget omkring år 955 e.Kr. Skilte viser vej dertil gennem de små gader.Borgmurerne er i ganske god stand, og de smukke træer og småvandløb gør stedet til en sand oase, der byder på bjergtagende udsigter over byen og Middelhavet.

Til den anden side kan man se borgmurens løb til en nærliggende bakketop, Cerro de San Cristobal. Her står en enorm jesusfigur i marmor (El Sagrado Corazón de Jesús) rejst i 1930, i stil med den kendte skulptur fra Rio de Janeiro.

Alcazaba Almería

På et af borgens tre plateauer findes ruiner i flere lag - fra forskellige perioder - bl.a. af slottets bade og boliger. Derudover er det muligt at komme indenfor i borgens vandreservoir samt se en rekonstruktion af en af borgens boliger.

Der er gratis adgang for EU-borgere til Alcazaba, som holder åbent tirsdag til fredag 9.30-18.30,lørdag 9.30-17.30.

Se en mere detaljeret oversigt over Alcazabas åbningstider.

Tapas

Tapas bar Almería

I Almería ligger tapasbarerne side om side, især i det historiske centrum. Her er både moderne og traditionelle steder, nogle helt enkle i cafeteriastil og andre udsmykket med billeder, blomster, mindesmærker og ikke mindst række efter række af vinflasker og hele skinker.De fleste steder følger der en gratis tapas med hver drikkevare, og der kan vælges frit blandt et fast udvalg, som regel suppleret af en enkelt eller tre dagsspecialiteter. 

Af de mere interessante kan nævnes sværdfisk (aguja), fyldte svampe og minipandekager, alle i forskellige tilberedninger.Så det er bare at starte fra en ende af!

Vejen dertil

Almería har en togstation (RENFE), beliggende i en utroligt smuk bygning, som er indbyggernes stolthed. 

Togstation Almería

Lige ved siden af ligger busstationen, som forbinder Almería med de mindre kystbyer.

Almería har også egen lufthavn få kilometer uden for byen, hvor der er forbindelse til en lang række spanske byer samt visse europæiske byer som London og Bruxelles.

I bil ankommer man ad motovejen A-92, hovedvejen A7 eller de lidt mindre N-340a og N-344.