Flamencokjoler til andalusiske byfester

Forberedelser til Feria: At udvælge en flamencokjole

Kun få traditionelle dragter er så let genkendelige som den andalusiske flamencokjole. Den er en fantastisk ambassadør for andalusisk kultur verden over, hvor dens karakteristiske træk forbindes af mange med traditionelle spanske festivaler og byfester. Den har stadigvæk i høj grad en fremtrædende plads hos de spanske kvinder, som uanset alder gerne viser deres traditionelle dragt frem, så snart lejligheden byder sig. Flamencokjolen lever således i bedste velgående.

Hvis du planlægger en ferie i Andalusien denne sommer, ved du måske allerede, at den berømte Feria de Málaga (byfest) finder sted hvert år i midten af ​​august. Denne uge-lange gadefest anses af mange lokale spaniere som årets største festival. Hvis du ønsker at slentre igennem det historiske centrum af byen i ægte andalusisk stil så læs videre for at opdage alt, hvad du behøver at vide.

Lidt historie

Flamencokjoler

Den flamboyante flamencokjole, der er kendt i Spanien som en "traje de flamenco" (flamencokjole), "traje de Sevillana" (kjole fra Sevilla), "traje de gitana" (sigøjnerkjole) eller mere sjældent "traje de guitarra" (guitarkjole), synes at have sin oprindelse i Sevilla.

Mod midten af ​​det nittende århundrede var der forskellige landbrugsmesser omkring byen Sevilla, og mange sigøjnerkvinder begyndte at komme til disse messer iført håndlavede kjoler, som de havde syet af gammelt hverdagstøj. De blev ofte prydet med flæser og dikkedarer for at gøre de simple stoffer smukkere og æstetisk mere tiltalende.

Flamencokjoler

Under Sevillas ibero-amerikanske verdensudstilling i 1929 deltog medlemmer og repræsentanter for overklassen i arrangementet iført traje de Sevillana, og dermed modtog kjolen sin første officielle anerkendelse.

Fra den tid begyndte kjolens populariteten at sprede sig uden for regionens grænser, hvor den blev et virkeligt karakteristisk element i den andalusiske kultur. Den har fastholdt sine mest genkendelige træk (form, snit og tilbehør), samtidig med at kjolen har ledsaget udviklingen af ​​den regionale tradition for flamenco og har spredt sig yderligere, både nationalt og internationalt.

Flamencokjoler

Gennem årene har kjolen, modsat mange andre traditionelle klædedragter, været påvirket af udviklingen af ​​forskellige tendenser i stil og detaljer, og ændringer i den almindelige mode har haft betydning for både årets kjoler men også længerevarende påvirkninger. Således påvirkede miniskørtets popularitet i 1960'erne flamincokjolen, hvor knælange kjoler hurtigt blev populære, og stadigvæk er det i dag.  

Stil og tilbehør

Flamencokjoler

Når du vælger flamencokjole, er udvalget ganske overvældende. Her kan du vælge mellem forskellige udskæringer og prints, korte eller lange længder, med ærmer eller uden, ensfarvet eller med det traditionelle prikkede design, som er det ældste og mest populære. Kvinder kan også vælge at bære et maskulint sæt med en kort jakke, bukser, bælte og hat, hvilket vil være det mest praktiske valg, hvis du beslutter at deltage i en Feria på hesteryg.

Flamencokjoler, Viva La Feria, Malaga

Flamencokjolen bæres primært under de forskellige andalusiske helligdage såsom Feria de Málaga og Sevilla, "Romerias", som er pilgrimsrejser eller religiøse fester, eller ved særlige lejligheder såsom skønhedskonkurrencer eller modeshows. Den bæres som regel ikke som en dagligdags kjole.

Den anvendes naturligvis også til flamenco shows, men danserne har en speciel tilpasset version af kjolen med et slæb (bata), som lægger vægt på danserens "la bailaora"  bevægelser.

Flamencokjoler

Selvom flamencokjolens popularitet sørger for en blomstrende industri indenfor både design og produktion, foretrækker et betydeligt antal brugere stadigvæk selv at lave deres kjoler i hånden. Det tager omkring tre til fire dage at sy en kjole selv, og det kan være en hel del billigere. Prisen på en ny kjole varierer nemlig ganske betydeligt: Fra 700 kr til over 7500 kr. afhængigt af materiale, design og kvalitet. For skræddersyede kjoler i høj kvalitet kan prisen endda overstige 7500 kr. 

Flamencokjoler, Rosapeula, Malaga

Oven i prisen på kjolen kommer udgifterne til det nødvendige tilbehør, som omfatter:  "manton de manila" (et frynsede sjal, som har fået sit navn fra Manila, det er lavet af satin eller silke og broderet med blomster og fugle), peineta (en dekorativ kam , som bæres i håret, der er opsat i den klassiske bolle), sko (skal være med hæl), øreringe (de store og runde er de mest populære), brocher, armbånd og halskæder.

Feria Tilbehør

Hvis du ønsker at deltage i en Feria i traditionel andalusisk stil, har de specialiserede Feria-butikker en lang række muligheder for alle budgetter. Andre muligheder er at leje en flamencokjole, eller gå på opdagelse i det blomstrende marked for brugt tøj, hvor der også er muligheder for at skaffe en flamencokjole. 

Flamencokjoler, Viva La Feria, Malaga

En særlig tak til Feria-specialistbutikkerne Viva La Feria og Rosapeula (Málaga, Spain) for deres samarbejde til denne artikel.