Vejledning til registrering af ferieboliger til udlejning i Andalusien

Vi har haft mange forespørgsler på dansk vedr. loven fra 2016 om registrering af ferieboliger til udlejning i Andalusien. Vi har derfor skrevet indeværende artikel, som indeholder relevante links og informationer i forbindelse med registrering af en bolig til ferieudlejning i Andalusien. 

Sidst i artiklen har vi lavet en vejledning på engelsk til, hvorledes man skal udfylde registreringsformularen - “ansvarserklæringen” ("responsible declaration”) til registrering af en ejendom i Andalusiens turistregister (Registro de Turismo de Andalucia).

For lige at opsummere fra vores artikel om den nye lov vedrørende ferieboliger, trådte dekretet af 28/2016 i kraft den 12. maj 2016.

ALLE ejendomme, der udlejes på kort sigt som ferieboliger i henhold til betingelserne i dekretet, skal være registreret i det andalusiske turistregister, Registro de Turismo de Andalucía, der kaldes RTA.

Sådan registrerer du din bolig

Office

For at registrere en ejendom til ferieboliger skal du udfylde en formular - en ansvarserklæring (declaracion responsable) - hvori du bekræfter, at ejendommen skal udlejes som feriebolig og overholder lovens krav.

Denne formular skal udfyldes enten for at starte udlejningsaktivitet eller i forbindelse med ændringer i registreringen, herunder data vedrørende boligens klassifikation. 

Præsentationen af ansvarserklæringen er tilstrækkelig for at blive registreret i RTA og giver indehaveren af ejendommen ret til at udleje ejendommen som feriebolig uden at det forringer ejerens retsstilling.

Der er 3 måder at registrere en bolig på:

  1. Online registrering
  2. Registrering ved personligt fremmøde 
  3. Via anbefalet post

1. Online registrering (med digitalt certifikat)

Den online version af formularen 002057/4 / A05DR “Declaración responsable para el acceso o ejercicio de la actividad” (Erklæring af ansvar eller ejerforhold) er tilgængelig i Oficina Virtual de Junta de Andalucia, “lokalregeringens online kontor”

For at fuldføre hele registreringsprocessen online skal du have et digitalt certifikat udstedt af Junta de Andalucia. Yderligere oplysninger om digitale certifikater findes her på spansk.

Når du har udfyldt dokumentet, sender du det, og din ansøgningsprocess er nu igang. Du vil kunne udskrive dokumentet, hvilket er en god ide, så du har en kopi til dig selv. CTC-nummeret (det er dit ansøgnings nummer) registreres automatisk, og det kan bruges som et midlertidigt registreringsnummer, indtil Junta de Andalucia godkender din licens. 

2. Registrering ved personligt fremmøde 

Uden et digitalt certifikat er der mulighed for at præsentere registreringsformularen ved personlig henvendelse, enten i form af ejeren af ejendommen eller en af ejeren juridisk autoriseret repræsentant. 

Formularen skal du dog stadigvæk finde online. For at få adgang til den online version, skal du indtaste dit NIF / CIF / NIE. Det er et længere dokument, men der er heldigvis en mulighed for at gemme dine indtastninger, så hvis ikke du færdiggøre dokumentet på en gang, kan du vende tilbage ved at logge ind igen med dit  NIF / CIF / NIE.

Når du har udfyldt dokumentet “Declaracion Responsable”, vil du kunne udskrive det og tage ind på det relevante kontor og aflevere din ansøgning. Det er en god ide at udprinte en kopi til dig selv som reference. CTC-nummeret, som er nummeret på din ansøgning, registreres automatisk, og det kan bruges som et midlertidigt registreringsnummer, indtil Junta de Andalucia godkender din licens.

Det udfyldte dokument skal indleveres i den provins, hvor boligen ligger. Her skal det indleveres på kontoret for Delegación Territorial de Cultura, Turismo y Deporte, som hører under Direccion General de Calidad, Innovacion y Fomento del Turismo. Adresserne for kontorerne i hver provins står i slutningen af denne artikel.

3. Via anbefalet post

Følg anvisningerne i punkt 2. Når du har færdiggjort din ansøgning og printet 2 kopier, en til myndighederne og en til dig selv,  skal du tage begge kopier med på posthuset i en ikke forseglet kuvert. På posthuset stemples begge kopier af formularen for at angive datoen, for hvornår du har sendt din ansøgning, og for at du har et bevis på, hvad du har sendt.

Brevet skal sendes anbefalet til det kontor for Delegación Territorial de Cultura, Turismo y Deporte (en underafdeling af Direccion General de Calidad, Innovacion y Fomento del Turismo), som hører til den provins, hvor boligen ligger. Adresserne for kontorerne i hver provins står i slutningen af denne artikel. 

Generelt uanset benyttet indleveringsmåde

Blanketten skal udfyldes på spansk. Den engelske guide er kun orienterende.

Registreringsprocessen kræver ikke en advokat, men som ved alle andre juridiske spørgsmål anbefales det at konsultere en advokat eller en revisor (gestor).

Tidshorisont

Tidsrammen for lokalregeringen Junta de Andalucia til at behandle formularen og udstede registreringsnummeret er to uger. Du kan dog begynde din udlejningsaktivitet fra det øjeblik, du præsenterer formularen til Junta de Andalucia.

Af særlig interesse

Der er 2 punkter af særlig interesse, der er værd at påpege: 

1. Dekretet henviser i sin oprindelige spanske version til "entidad explotadora"(på side 1, under punkt 1). Dette synes at forårsage en del misforståelse i forhold til, hvad det betyder præcis på spansk, og hvorledes det kan oversættes. 

Vi har derfor kontaktet Junta de Andalucia for at få en uddybning: 

  • "Entidad explotadora" vil kunne oversættes til “Operator” på engelsk, det vil sig "Operatøren" på dansk, hvilket er lidt vagt.
  • Det refererer til det firma eller den person, der fakturerer for de ydede servicer, i dette tilfælde udlejning af en feriebolig.
  • Hvis en indehaver af en ejendom udlejer sin ejendom direkte til feriegæster og fakturerer dem, så er han / hun klassificeret som "Entidad Explotadora" - Operatør.
  • Hvis udlejningsejendommen forvaltes af et udlejningsfirma, og dette firma fakturerer feriegæster, så er det udlejningsfirmaet, som i dette tilfælde betragtes som "Operatør".
  • Operatøren henviser derfor ikke automatisk til ejendoms- / udlejningsfirmaet, der udleverer nøgler og er lejerens kontakt i Spanien.

Dette punkt er vigtigt, da loven fastslår, at 3 eller flere ejendomme af samme ejer eller operatør, der befinder sig i samme bygning eller urbanisation, er undtaget fra loven vedrørende ferieboliger og reguleres i stedet af lov 194/2010 af 20. april vedrørende “apartamentos turísticos” (turistlejligheder).

2. Det andet punkt af særlig interesse henviser til afsnit 4 på side 2 i blanketten.

Dette afsnit henviser til typen af turismeaktivitet i forbindelse med ejendommen og tilbyder to valgmuligheder - udlejning af hele ejendommen eller et værelse alene.

  • Den online version af formularen tillader kun at vælge en mulighed. Derfor vil det tyde på, at du skal vælge at udleje hele ejendommen ELLER kun værelser, men du KAN IKKE vælge at tilbyde ejendommen til ferieudlejning for begge muligheder.
  • På dette punkt er det værd at henvise til artikel 5.1.b i lov 28/2016, hvori det hedder, at ejeren skal opholde sig i ejendommen, hvis den kun udlejes af værelset. 

Registreringsformularen på engelsk til vejledning. 

Side 1

0020574A05DR page 1 ENGLISH TRANSLATION OF DECLARACION RESPONSABLE FORM

 

Side 2

 

0020574A05DR page 2 ENGLISH TRANSLATION OF DECLARACION RESPONSABLE FORM

 

Side 3

Declaracion responsable form in English page 3

 

Side 4

0020574A05DR page 4 ENGLISH TRANSLATION OF DECLARACION RESPONSABLE FORM

 

Side 5

0020574A05DR page 5 ENGLISH TRANSLATION OF DECLARACION RESPONSABLE FORM

 

Side 6

0020574A05DR page 6 ENGLISH TRANSLATION OF DECLARACION RESPONSABLE FORM

 

Side 7

0020574A05DR page 7 ENGLISH TRANSLATION OF DECLARACION RESPONSABLE FORM

Kontoradresser på "Delegación Territorial de Cultura, Turismo y Deporte" i Andelusien

ALMERIA
Address:

 calle Gerona 18

 04001 Almeria

Tel: 950 004 000
Fax: 

 950 004 046

Email: dpalmeria.ctd@juntadeandalucia.es

 

CADIZ
Address:

 Plaza de Asdrubal 6

 11008 Cadiz

Tel:

 956 006 360

Fax:  956 006 378
Email: dpcadiz.ctd@juntadeandalucia.es

 

GRANADA
Address:

 calle Marques de La Ensenada 1

 18004 Granada

Tel: 958 987 044
Fax: 
Email: dpgranada.ctd@juntadeandalucia.es

 

HUELVA
Address:

 calle Jesus Nazareno 21

 21001 Huelva

Tel:

 959 002 000

Fax: 959 002 005
Email: dthuelva.ctd@juntadeandalucia.es

 

JAEN
Address:

 calle Arquitecto Berges 7

 23007 Jaen

Tel:

 953 013 270

Fax: 953 013 276
Email:

 dtjaen.ctd@juntadeandalucia.es

 

MALAGA
Address:

 Edif. Servicios Multiples

 Avda. de la Aurora 47

 29007 Malaga

Tel: 951 038 200
Fax: 951 038 214
Email: dpmalaga.ctd@juntadeandalucia.es

 

SEVILLE
Address:

 calle Trajano 17

 41002 Sevilla

Tel:

 955 034 100

Fax: 955 034 102
Email: dpsevilla.ctd@juntadeandalucia.es