Besøg det største loppemarked i Barcelona, Els Encants Vells

Encants Vells Market
 
Dette århundredgamle indkøbscenter er et paradis for tilbud, anderledes fund og vintage varer. Els Encants Vells kan løseligt oversættes til "den gamle charme", og markedet er bestemt meget charmerende. Og så er det en integreret del af Barcelonas kulturarv og historie.
 
Med over 500 sælgere er El Encants Vells markedet fuldt af brugte skatte som keramiske vaser, krystal lamper, vintage bøger og antikke strygejern. Du kan også finde nye emner som madrasser, el-cykler, tilbehør til mobiltelefoner og undertøj.
 
Og du behøver ikke nødvendigvis at købe noget for at nyde dette sted. Bare det at se og opleve den fantastiske arkitektur er hele turen værd. Den skrå, gyldne minimalistisk baldakin og dens reflekterende loft gør Els Encants Vells et udstillingsted for moderne design.

Stedets historie

Els Encants Vells har eksisteret siden middelalderen i det 14 århundrede. Så her kan bestemt tales om udholdenhed. 
 
Encants Vells Market
 
Placeringen af markedet har ændret sig adskillige gange, men mange lokale kan stadigvæk huske markedets tidligere "midlertidige" placering i Encants område, som var dets hjem i 80 år. Markedet var et hektisk centrum for aktivitet i et rodet, marginaliseret kvarter. Der var man nødt til at presse sig vej for at komme gennem boderne, og albuerne blev flittigt brugt for at "flytte" andre kunder. Måske det var denne hektiske stemning, som gav Els Encants Vells sin unikke karakter: Handel i gadehøjde og hektisk atmosfære.
 
Den enorme ulempe ved dette område var dog, at næsten ingen sælgere havde tag over hovedet. Ekstrem sol og øsende regnvejr havde derfor en direkte negativ indvirkning på salget. Det var indtil byen for et par år siden gav markedet sit nye hjem i Plaça de Les Glories. 

Ny bygning, ny beliggenhed. 

I 2013 åbnede Els Encants Vells sine døre i en ny bygning uden sider, som giver nem adgang for både kunder og sælgere. Bygningen er moderne og næsten et kunstværk i sig selv. Den ligger i Placa de Les Glories, som byen selv har udråbt til et "nyt" centrum af byen. 
 
Det er det nyeste område i Barcelona til fritidsaktiviteter og huser ligeledes moderne design. I nærheden af markedet ligger Glòries Centro Comercial ( shoppingcenter), DHUB Design Museum og det spændende og anderledes Torre Agbar (den høje bygning nedenfor).
 
Glories Torre Agbar
 
Til at begynde med reagerede både sælgere og kunder med blandende følelser overfor flytningen og den nye bygning. Et var dog sikkert: Vejret havde ikke længere indflydelse på kundernes købelyst.
 
Encants Vells market
 
Markedet blev bygget således, at det er tilgængelig på alle sider. Det er også bygget på en multi-niveau rampe. Det betyder, at mens du shopper,  går du gradvist opad bakke uden knapt at bemærke det.
 
Dens bølget loft har masser af mangesidede vinkler og spreder billederne af både udenfor og indefor helt tilfældigt. så hvis du kikker op, kan du se på dig selv, andre handlende, sælgerne og de travle gader udenfor markedet.

Hvad kan du finde her

Med 500 sælgere er det nemt at finde noget, som du har brug for.  
 
Encants Vells market
 
Nogle boder er organiseret med borde og hylder, mens andre foretrækker at smide alt i en bunke.
 
Hvis du er på gadeplan, kan du ganske sikkert høre en uro og larm, og du kan have besvær med at lokalisere, hvor støjen kommer fra. Den kommer fra den nederste etage, som er hjertet af Els Encants Vells markedet, hvor kunderne nærmest "jages" af sælgerne. For her forsøger sælgerne at få afsat deres varer ved konstant at råbe tilbud ud til kunderne i håb om, at kunderne bider på. 
 
Encants Vells Market
 
Meget af det, som sælges ligner junk, og det er junk. For at finde de gode varer og handler må du være tålmodig og have et skarpt øje for detaljer.  
 
Encants Vells market
 
Men man ved aldrig, måske finder du værdigfulde antikviteter...

Auktion

Hvis du leder efter mest mulig "action", så bør du ikke gå glip af den offentlig auktion, der finder sted på mandage og onsdage fra klokken 07:00 til 09:00 om morgenen.
 
Her sælges varer i store partier, som andre sælgere så køber og forsøger at videresælge separat til kunder som dig og mig. Varerne er normalt fra boliger, der er blevet tømt, fra butikkers store lagre, eller fra butikker, der har lukket ned.

Spisesteder

På øverste etage har Els Encants Vells to restauranter, hvor der er plads til at sidde ned, samt et mindre område med flere forskellige spisesteder, hvor man enten kan vælge at stå op eller sidde på høje stole. Her er også mulighed for en hurtig tapa eller to.
 
Her er et par anbefalinger: 
 
El Mirall dels Encants. Denne restaurant ligger på nederste etage. Den har en moderne atmosfære med et spansk twist. De har en 10€-menu foruden lækre tapas og bocadillos (sandwiches). Bestil choricitos al vino (små pølser tilberedt i vin), de er super lækre og er en anderledes tapa. 
 
Peixets als Encants. På øverste etage ligger denne restaurant, som har fisk og skaldyr som deres signatur. Ejeren af denne restaurant har også Kiosko Universal i det berømte La Boquería. Prøv deres små stegte fisk (boquerones fritos), de grillede sardiner eller deres fiskecroquetter. 

Shoppingtips

Encants Vells Barcelona shopping
  
1. Medbring kontanter. Sælgerne har byttepenge, men det er ikke særligt sandsynligt, at de kan modtage et kreditkort, især ikke på den nederste etage. 
 
2. Vær ikke bange for at forhandle! Lad sælgeren komme med sin pris, tilbyd en anden pris. Og vær derefter stille. Se så hvad der sker! 
 
3. Kom i almindeligt tøj. Overfor en meget smart klædt turist vil sælgerne højst sandsynligt hæve deres priser. (Der står ofte ikke priser på varerne på den nederste etage).
 
4. Hvis du er ude på at få en god handel i hus, så vent til sent på dagen, hvor sælgerne er trætte og klare til at gå hjem. De vil være ivrige efter at komme af med deres varer. Det problematiske i den strategi er dog, at du risikerer, at de bedste varer allerede er solgt. 

Vigtig information

Åbningstider: Mandag, onsdag og fredag kl: 9 - 20.
 
Adresse:
Avinguida Meridiana, 69
08018, Barcelona
E-mail: info@encantsbcn.com
Telefonnummer: 93 246 30 30

Vejvisning

Nærmeste metro: L1 Glories, L2 Encants eller Monumental
Sporvogn: T4, T5, T6 Glories stop
Busser: H12, V21, 7, 92, og 192
 
Els Encants Vells marked er endnu ikke velbesøgt af turister, da det ligger lidt udenfor det gamle centrum, men rygtet om markedet er ved at slippe ud. Så benyt lejligheden og besøg dette nye designområde i Barcelona, mens der stadigvæk er god plads!