Besøg Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i Barcelona

En af de vigtigste juveler i europæisk modernisme er en af Barcelonas mange skatte. Hospital de la Santa Creu i Sant Pau blev i 1997 erklæret for et UNESCO World Heritage Site. I dag inviterer vi dig til at besøge dette fredelige og rolige sted sammen med os.
 
Hospital Santa Creu i Sant Pau facade
 
Hospital de la Santa Creu i Sant Pau blev bygget i årene mellem 1902 og 1930 og takket være opfindsomheden hos den catalanske arkitekt Lluis Domenech i Montaner, er Hospital de la Santa Creu i Sant Pau et af de største vidundere indenfor europæisk modernisme. Stedet er en nærmest en mindre by, hvor bygningerne er indbyrdes forbundet af passager. Med en beliggenhed ikke langt fra Gaudís fantastiske bygningsværk La Sagrada Familia, bør man virkelig medtage dette sted, når turen til Barcelona planlægges. 
 
Ved ankomsten finder vi et lille værelse med paneler, som forklarer de enkelte bygninger, der samlet udgør hele hospitalet. For bedre at forstå hele området kan vi se en lille model lige ved siden af ​​panelerne, som ganske detaljeret viser alle bygninger, tårne ​​og haver. Før du fortsætter besøget så tag et par minutter og se den korte video, der er projiceret på en af ​​rummets vægge. Videoen hjælper de besøgende til at forstå hospitalets vigtighed for både Barcelona og for generelle medicinske udvikling.
 
Haverne i Hospital Santa Creu i Sant Pau
 
Efter denne korte introduktion kommer vi til et rum med relativt få detaljer. Det er kendt for sine voluminøse søjler, der understøtter forskellige hvide keramiske hvælvinger. Dette er et godt eksempel på hypostyle, og selvom rummet synes at mangle interessante detaljer, så er det bestemt værd at beundre de små men smukke keramiske mursten, der dekorerer de buer, som forbinder søjlerne. Oprindeligt var dette et fordelingsrum, hvorfra de syge blev sendt videre til de forskellige bygninger. Det vil vi komme mere ind på nedenfor.
 
Lige udenfor for enden af trappen ligger en stor have, hvorfra vi kan se hele bygningskomplekset omkring os. Alle bygninger er bygget i forskellige arkitektoniske stilarter og skiller sig dermed markant ud fra hinanden. De skiller sig også markant ud fra fra den gængse måde at bygge hospitaler på i det tidlige tyvende århundrede, hvor det at lægge vægt på arkitektoniske skønhed og åbne vidder, som her, var ganske utænkeligt. Domenech i Montaner var dog ikke kun opmærksom på at designe et effektiv hospital, han ønskede at skabe et rum, der kunne helbrede både krop og sjæl. Tag en tur gennem haven og stierne, der forbinder bygningerne og føle den ro og afslapning, som hele området emmer af.
 
Hovedkvarter for World Health Organization (WHO)
 

Mosaik, haver, skønhed, historie og kultur

Dette sted er så specielt, at vi gerne anbefaler, at du giver dig god tid og besøger alle de bygninger, der er åbne for offentligheden. En af dem er el Pabellón de Sant Rafael, som er bygget i årene mellem 1914 og 1918. Pavillonen er designet som et rum for traumatologi, og det har bevaret sin oprindelige form og indhold, da det ikke er blevet renoveret eller redesignet. Den begrænsede dekoration omfatter mosaikker på vægge og på loftet, samt et originalt fotografi af bygningen, da den var i drift og rummede mere end end fyrre senge.
 
En anden bygning er Pablellón de Sant Jordi, som i dag fungerer som et læringsområde, hvor de enkelte bygningers  funktioner og arkitektur er forklaret. Dette er virkelig værd at fordybe sig i for at forstå de enkelte elementer af ornamentikken og processen i forbindelse med konstruktionen. Sidst men ikke mindst kan vi også få mere information om arkitektens arbejde og hans karakter for derigennem at forstå hans store bidrag til den catalanske modernistiske arv.
 
Udendørs område, Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

Hovedkvarter for internationale organisationer

I dag anvendes nogle af bygningerne som hovedkvarter for store internationale organisationer. I de bygninger, som i fortiden dannede rammerne om banebrydende medicinske tiltag, har organisationer Casa Asia og Verdenssundhedsorganisationen (WHO) deres hovedkvarterer. I mange af disse bygninger finder du detaljer som mosaikker lavet af hvid og blå keramik, som repræsenterer figurer af dyr og blomster.
 
Læg mærke til beplantningen som dekorerer hele området og giver det liv med de lange rækker af blomstrende planter, træer og palmer, som sammen skaber et udendørs miljø, der sjældent ses på hospitaler. Planterne skaber en fantastiske palet af farver, der sammen med duften af ​​appelsiner, de unikke figurer af bygninger og lyset skaber denne særlige stemning af fred og ro
 
Loftsdekorationen ved trappen i den administrative pavillion.

Pabellión de la Administración

Ved afslutningen af ​​besøget ankommer vi til den bygning, som uden tvivl må betegnes som den mest interessante på hele hospitalet, og hvis høje tårn er synligt fra alle bygninger. Denne bygning er den gamle Pabellón de la Administrración (administrationsbygningen), som har en imponerende lobby med marmorsøjler og dekorerede hvælvinger, hvor alle våbenskjolde fra Barcelona og Catalonien kan beundres samt korset fra la Catedral de Barcelona, sant Jordis kors (Sankt Jørgen) og årstallene for bygningens byggeperioden. 
 
To modsatrettede trapper i lobbyen fører ovenpå på hver deres side af bygningen. Fra trappen kan vi helt se et af ​​de grundlæggende kendetegn ved modernismen: At farverne og lyset er en del af arkitekturen og ikke tilsat bygningen efterfølgende. 
 
Farvede glas i pavillonen for administration
 
De to trapper går i to modsatte retninger og via en gang i hver side af bygningen med store vinduer med udsigt over Sagrada Familia, når du frem til forskellige rum, som forenes af høje hvælvinger med smukke mosaikker. Langs gangene ligger rum, som alle har udsigt til hele området, og gangenes lofter er helt spektakulære. Det er bestemt værd at sætte tid af til at beundre det sidste rum på hver side. De er begge to nu omdannet til auditorier til koncerter eller konferencer. Når du kommer hertil ligger overraskelsen i loftet, som udgøres af en hvælving af levende farver, der består af små keramiske stykker der tilsammen skaber en enestående mosaik.
 
Et andet rum er en hyldest til arkitekten og kaldes derfor “Domènech i Montaner”. Det plejede at være indgangen til ​​det gamle hospital. Der er hele 18 meter til lofter, hvor både loft og vægge er dekoreret med et bredt udvalg af skulpturer, keramik, malerier og mosaikker, som alle fremhæver arkitektens talent og kreativitet.
 
Rummet: Domènech i Montaner værelse

Underjordiske tunneler

Under jorden gemmer dette hospital på endnu et specielt aspekt, da der er mere end én kilometer fra underjordiske tunneler, som forbinder bygningerne på kryds og tværs. Disse gange tillod, at personalet hurtigt kunne komme rundt, øgede hastigheden for kommunikationen og sørgede for hurtig og effektiv distribution af fødevarer og tøj i mellem bygningerne. En bemærkelsesværdig detalje er tunnelsernes hvide keramiske fliser, der gjorde gangene nemme at rengøre og desinficere. Sammen med det indfaldende lys udefra giver fliserne også tunnelerne en aura af mystik.
 
Underjordiske tunneler under Hospital de la Santa Creu i Sant Pau
 
Nu ved du, hvorfor vi foreslår et besøg på Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, når turen går til Barcelona. Det er rimeligt nemt at komme til hospitalet med metro fra centrum. De nærmeste metrostationer er Guinardo / Hospital Sant Pau (linje 4), som ligger lige overfor hospitalet og Sant Pau / Dos de Maig (linje 5) og Encants (linje 2), som ligger ved Sagrada Familia og dermed tyve minutters gang derfra. 
 
Hospital de la Santa Creu i Sant Pau åbner kl. 10.00 og lukker kl 16.30 fra mandag til lørdag mellem november og marts. Mellem april til oktober er der åbent indtil kl. 18.30. På søn- og helligdage er hospitalet kun åben fra kl. 10.00 til kl. 14.30. Vi anbefaler at købe billetter på forhånd på deres hjemmeside og køb gerne til den guidet tur (enten på engelsk, fransk, spansk eller catalansk), da det er en sjov måde at lære alt om de snørklede detaljer af denne  europæisk modernismes juvel.
 
At bo på dette smukke hospital som gæst ville være en luksus, men desværre er det ikke muligt, men vi tilbyder dejlige ferieboliger i Barcelona, så du kan få mest ud af din ferie. Rigtig god fornøjelse!