CCCB - et mangfoldigt kulturcenter i El Raval, Barcelona

Er du kulturinteresseret turist i Barcelona? Vil du gerne opleve andet og mere end Picasso- og Miró-museet? Så er kulturcentret CCCB et godt alternativ og mere end ét besøg værd.

Centre de Cultura Contemporània de Barcelona er en tværfaglig og mangfoldig kulturinstitution, som tilbyder nogle af de mest innovative former for moderne kunst og kulturarrangementer på lokalt og internationalt niveau. Her kan du opleve alt fra udstillinger til koncerter, forelæsninger og debatter, og stedet er især kendt for sit store repertoire indenfor digital og audiovisuel kunst. Programmet omfavner temaer som arkitektur, urban design, film og musik, og som noget særligt skifter hele programmet løbende. Dette er en god undskyldning for at besøge stedet igen og igen.  

CCCB

Fra velgørenhedsinstitution til hot kulturspot

CCCB ligger i den charmerende, multikulturelle bydel El Raval og blev opført som del af et rehabiliteringsprojekt af kvarteret og dets historiske bygninger. Og det er der en god grund til. Bygningerne dannede nemlig tidligere rammen om Casa de la Caritat (Velgørenhedens hus), der fra 1802-1957 i gennemsnit husede 200 udsatte borgere - en såkaldt fattigstiftelse. Op igennem det 19. århundrede blev bygningerne også brugt til forskellige former for produktion, blandt andet blev her bagt brød og spundet bomuld. Casa de la Caritat blev en ’by i byen’ og var med sin omfattende organisationsstruktur en af Spaniens største velgørenhedsinstitutioner gennem mere end 150 år.

Bygningerne stod tomme indtil 1980’erne, hvor arkitekterne Helio Piñón og Albert Viaplana blev hyret til at designe et stort, moderne kulturcenter. Hele CCCB-projektet vandt i 1993 design- arkitekturprisen FAD, som er en anerkendelse for projekter, der har en positiv effekt på byen og dens borgere. Året efter åbnede CCCB dørene for første gang. 

CCCBs glasfacade

Renoveringen blev udført med respekt for stedets oprindelige struktur og sjæl, og dette bemærker du så snart, at du træder ind på CCCBs store gårdsplads, Pati de les Dones (Damernes Gårdsplads). Denne er omkranset af fire sammenhængende bygningsafsnit, hvor tre af dem er fyldt med unikke detaljer og indgraveringer. Den fjerde og nordvendte bygning imponerer med en 30 meter høj glasfacade, som på én og samme tid skaber kontrast til og samspil med de smukke gamle bygninger. Læner du hovedet tilbage, vil du opleve, hvordan byen spejler sig i den øverste del af glasset.

Et mekka for kulturentusiaster

Indenfor kan du få stillet den kulturelle lyst på et hav af måder. Her kan du gå på opdagelse i et af områdets tre gallerier, som løbende skifter udstillinger, og alene disse gallerier udgør 4.000 af CCCBs i alt 15.000 kvadratmeter.

CCCB - Galleriværksted 

Adgang til udstillingslokalerne får du gennem CCCBs multifunktionelle foyer, som er placeret under jordniveau, lige under gårdspladsen. Foyeren bliver anvendt til arrangementer med mange hundrede deltagende, eksempelvis festivaler og konferencer. Der er også et stort auditorium til koncerter, biograffilm og audiovisuelle udstillinger, og herudover danner to højteknologiske seminar- og kursuslokaler ramme om debatter og kongresser. Men det stopper ikke her, for Sala Teatre (det forhenværende Casa de la Caritat-teater) åbnede i 2011 og er beregnet til events, der kræver en ekstra stor scene, eksempelvis danseforestillinger. Teatret finder du ved at gå fra gårdspladsen gennem CCCBs vestlige port.

Nyd udsynet over Barcelona fra El Mirador

Trænger du til at fordøje de mange kulturelle indtryk, eller er du bare vild med en god udsigt, så kan du den første søndag i hver måned få adgang til bygningens 5. etage, som er navngivet El Mirador (Udsigtspunktet). Gennem det store glasparti kan du nyde en imponerende panoramaudsigt over Det Gotiske Kvarter, Ciutat Vella (den gamle bydel), Montjuïc, Tibidabo og ikke mindst Middelhavet. Stedet er designet til og flittigt brugt til specielle arrangementer, som kræver en ekstraordinær kulisse, men én dag om måneden åbnes den altså for hele offentligheden. 

CCCBs udsigtspunkt

Når det er tid til at give benene lidt ro, er restauranten C3 BAR et godt sted at søge hen. Stedet tilbyder et godt udvalg af drikkevarer, delikate tapas, sandwichs, vegetariske retter og snacks. På lune, solrige dage er spisestedets terrasse et hit. Vil du gerne have et fysisk minde med fra CCCB, så byder boghandlen Laie CCCB på diverse souvenirs og bøger, som relaterer sig til stedets program.

Forberedelse skaber den bedste oplevelse

Det kan anbefales at sætte sig ind i CCCBs mange tilbud inden besøget, og i den forbindelse er stedets egen hjemmeside www.cccb.org et rigtig godt sted at starte. Under programoversigten kan du hurtigt få et overblik over, hvad der rører sig netop de dage, du befinder dig i Barcelona. Programoversigten er opdelt i kategorierne: Udstillinger, Forelæsninger og debatter, Audiovisuelle projekter, Musik og scenekunst samt Festivaler og andre arrangementer. Som eksempel på kendte præsentationer bliver den verdenskendte fotoudstilling World Press Photo hvert år udstillet i et af CCCBs gallerier. 

Praktisk information

Adresse
Carrer de Montalegre, 5
08001 Barcelona
+34 933 064 100
www.cccb.org
 
Til og fra CCCB
Metro: L1- og L2-stop: Universitat og L3-stop: Catalunya
Bus: 14, 24, 41, 55, 59, 64, 91 og 141
Barcelona Bus Turístic: Stop: MACBA-CCCB
Parkering: Plaça Castella, Carrer dels Àngels, Plaça Catalunya
 
Åbningstider
Tirsdag til søndag: Kl. 11.00 til 20.00
5. og 6. januar + 24., 26. og 31. december: Kl. 11.00 til 15.00
Lukket: Almindelige mandage, 25. december og 1. januar
 
Priser
Voksne: 6 Euro
Seniorer, unge under 25 år og grupper: 4 Euro
Kombineret indgang til to udstillinger: 8 Euro/6 Euro
Gratis: Hver søndag

CCCB - Galleriindgang

Oplev CCCB og autentisk Raval-stemning på samme dag

Hvis du alligevel har planlagt at besøge Kunstmuseet for Moderne Kunst (MACBA), så ligger det næsten lige ved siden af CCCB, som MACBA i øvrigt hører under. Du kan også kombinere besøget med en tur i det hyggelige Raval-kvarter, hvor kulturer mødes på kryds og tværs, og hvor nye, spændende restauranter og butikker hele tiden popper op. Her kan du eksempelvis slentre ned ad kvarterets egen ’Rambla’, Rambla del Raval, som er fyldt med hyggelige gadecaféer, og hvor der hver lørdag og søndag er et lille, interessant marked med håndlavede ting og smykker - perfekt, hvis du alligevel har påtænkt at besøge CCCB om søndagen, hvor indgangen er gratis.