Born, et trendy og kunstnerisk kvarter i Barcelona

I middelalderen var Born kvarteret (undertiden kaldet "El Born") centrum for aristokratiet, og nu er kvarteret igen et af de mest fashionable steder at hænge ud i Barcelona. Kunstnere og iværksættere sætter deres aftryk her, mens de hænger ud i de smarte modebutikker, trendy caféer, eller bare holder til på en af de små pladser.
 
Essensen af Born er de smalle, snoede middelalderlige brostensbelagte gader. Man kan ikke undlade at spekulerer på, om man vil opdage et nyt kunstgalleri eller en smart designerbutik lige rundt om det næste hjørne.
 
Dele af Born er stille, og andre områder er trendy og holder sig i live til langt ud på små timer. Det er ikke underligt, området er blevet et af de mest eftertragtede og dyreste steder at bo i Barcelona, især for de unge folk, som trives med konstant aktivitet omkring sig. 
 
Born kvarteret

Historien bag El Born

 
På grund af sin nærhed til havnen, bosatte handlende sig allerede i middelalderen i dette område, og området beboere blev ganske velhavende. De byggede overdådige paladser, som stadig pryder gaden Carrer Montcada.
 
Den middelalderlige sport “jousting field”, hvor to ryttere rider i mod hinanden med lancer var en populær sport i dette område, og denne sport har sidenhen givet navn til området. Området var velstående indtil det 16. århundrede, da handlen i Middelhavet fald. Meget af nabolaget blev efterfølgende revet ned af Felipe V.
 
Området blev fornyet i det 19. århundrede, men overbefolkning og dårlige levevilkår gjorde området ubehageligt og meget lidt attraktivt efter verdensudstillingen (Exposición Internacional de Barcelona) i 1929. Da byrådet gav området en tiltrængt overhaling og renovering i 1980'erne, begyndte Born at udvikle sig til et trendy kvarter, som blot har fået endnu mere fart på det og blevet endnu mere populært i det sidste årti.

Hvad bør man se

 
Borns kulturelle center  (Mercat del Born)
 
Dette modernistiske mesterværk fra 1870 var Barcelonas primære engros fødevaremarked, men det lukkede i 1970'erne, hvor markedet flyttet til Zona Franca-kvarteret. Herefter lå bygningen ubenyttet hen i 42 år, da man ikke kunne blive enige om, hvad den skulle bruges til.
 
I 2002 havde man endelig bygningens fremtid planlagt. Her skulle være et bibliotek. Men man opdagede i den forbindelse, at der eksisterede romerske ruiner under bygningen. Planerne blev ændret, og bygningen blev i stedet for omdannet til at være det kulturelle center, som det er i dag.
 
Centret har et omfattende udbud af aktiviteter, hvor man kan lære om det catalanske sprog, litteratur, musik, film og meget mere. Selvom man ikke skal deltage i en aktivitet, kan man gå ind alligevel. I centrum af bygningen ligger ruinerne, omend højdepunktet er glas- og smedejerns-interiøret, som er smukt designet og bevaret.
 
Borns kulturelle center
 
Passeig del Born
Det er den mest livlige promenade i Bornkvarteret, hvor slentrende folk shopper eller nyder et måltid i løbet af dagen. Og i skumringen er det hjertet af Borns pulserende natteliv med sine pakkede barer og restauranter. Det er svært at forestille sig, at man i gamle dage afholdte “jousting”-turneringer her. Også en mørk side af historien har foregået her, nemlig afbrændingen af (påståede) kættere inkvisitionen.
 
 Born
 
Basilica de Santa Maria del Mar
Du har måske hørt om den berømte roman "La Catedral de Mar" (Havets katedral) af den spanske forfatter Ildefonso Falcones. Denne roman er baseret på katedralen “Basilica de Santa Maria del Mar” fra det 14. århundrede. 
 
Interiøret er gotisk, mørkt og dystert, men alligevel betagende i sin storhed og pompøsitet. Og størrelsen virker imponerende og bemærkelsesværdig i forhold til sin placering i de omgivende smalle og travle gader i intime og hyggelige Born. Man kan være heldig at se et bryllup her, hvor glade catalanske par kommer ud af de store gotiske døre og ligner kongelige.
 
Santa María del Mar
 
Fossar de Les Moreres 
Når man går forbi Basilica de Santa María de Mar, vil man bemærke folk, som stopper for at læse indskriften på dette høje monument. Kig op, og man vil opdage en flamme. Den er tændt hele tiden for at mindes de sidste forsvarere af Barcelona, der blev henrettet af den spanske hær i 1714 på netop dette sted. Til at begynde med tog folk ikke varmt imod monumentet ved. Men nu samles mange katalanerne  her hver d. 11. september for i stolt, varm patriotisme at ære deres tidligere faldne brødre og søstre fra denne skæbnesvangre dag.
 
Fossar de Les Morares
 
Picasso-museet
Gemt i den smalle gade Calle Montcada, ligger et museum med værker af Pablo Picasso, som uden tvivl er en af de mest kendte spanske kunstnere nogensinde. Museet fylder fem store gotiske byhuse fra det 13. til 15. århundrede. Indenfor bliver man mødt af smukke gårde og trapper mellem bygningerne. Museet viser Picassos tidlige arbejde fra tilsyneladende elementære skitser og oliemalerier til hans sidste værker af hans berømte duer og keramik med dyretema keramik. Det er en god ide at at komme, når den åbnes, da der ellers er risiko for at vente i en lang kø. 
 
Arc de Triomf
Det er svært at gå glip af denne lidt mindre udgave af den parisiske Arc de Triomphe, som står stolt på Passeig Lluis Companys. Det blev bygget til verdensudstillingen i 1888 i Barcelona. Gå en tur her på den promenade, hvor cyklister, skatere, gigantiske boble kunstnere og alle andre nyder udendørslivet. 
 
Arc de Triomph
 
Parc de La Ciutadella
Utvetydigt det største og mest grønne område i det centrale Barcelona er Parc de La Ciutadella. Parken har masser af grønt græs, en lille sø til robåde, et smukt vandfald og zoo og meget mere. Du kan læse mere om Parc de La Ciutadella her.

Stil sulten og tørsten

 
Cafe El Magnifico
Hvis du interesserer dig for kaffe, så er dette stedet! Og med “interessere” menes der her, at man har en viden om og kendskab til, hvad aeropress, vandlås og Chemex anvendes til. Dette sted bliver omtalt som stedet “med den bedste kaffe i Barcelona". Denne lille cafe har eksisteret siden 1919, og det er ikke så mærkeligt, det har overlevet så længe. For deres espresso er helt fantastisk! De har over 40 typer af bønner til rådighed, og de rister selv deres egne bønner. Der serveres en lille kage til hver kop. Der er ikke nogle borde at sidde ved, kun et par bænke, hvor man kan sidde og nyde sin kaffe. Velbekomme!
 
Cafe El Magnífico

La Paradeta 
Længe før det blev trendy at samle en kurvfuld af produkter på et marked og overlade hele kurven til en kok på en af markedets restauranter, blev dette koncept anvendt på denne restaurant omend kun med “alt godt fra havet”. For her bestiller man sine rejer, blæksprutter eller hvad man nu har lyst til, som stod man hos en fiskehandler. De vejer indkøbet af, som derefter tilberedes på stedet, alt i mens man kan tage plads i deres hyggelige restaurant. Der er ikke nogen tjenere, så alt er selvbetjening i en afslappet atmosfære omend til tider højlydt. Stedet fyldes hurtigt op, og køen går ofte ud af døren. Så kom tidligt!
 
El Xampanyet
Her er endnu et sted, som hurtigt bliver fyldt op af både turister og lokale. Måske det er deres lækre tortilla de patatas, røget bacalao eller velsmagende ansjoser. Selvfølgelig skal man bestille huset cava sammen med lækkerierne. Restauranten kan prale af at have en klassisk spansk restaurant-atmosfære: marmor bordplader med spanske flisevægge, hvor tjenerne råber deres ordrer til køkkenet og baren. Stedet ligger blot et par skridt fra Picasso-museet.

Kort