Dagstur fra Barcelona: Bjergene i Montserrat

Montserrat er den totale modsætning til den nærliggende metropol Barcelona. Byen er energisk, levende og konstant skiftende. Montserrat er afslappende, fredfyldt og til fordybelse.
 
Montserratbjergene
 
Bjergene er kendt for at være et særlig, mytisk sted for de lokale catalanere. Bjergene er nemlig hjemsted for statuen ​​Jomfru Maria af Montserrat, som er berømt for at have udført en lang række mirakler, og hun derfor tiltrækker millioner af besøgende fra hele verden, som er taget på en storbyferie til Barcelona.
 
Montserrat betyder “savtakket bjerg” på catalansk, og disse specielle tinder tiltrækker konstant vandrere og klatrere, der søger eventyr. De mange vandrestier og høje bjerge tilbyder betagende udsigt. Men uanset ens niveau og lyst til at klatre, så er stedet for alle, for det er noget helt specielt at se disse spektakulære kegleformede klipper og måske endda spekulere på, hvordan naturen har været i stand til at skabe en sådan ejendommelig skønhed.

Historien 

Lej en feriebolig i Montserrat og oplev områdets lange religiøse historie, som går helt tilbage til, da romerne byggede et tempel her for at tilbede Venus. Senere blev området kristent, da eremitmunke byggede adskillige eremitager rundt om i bjergene. I 1025 blev klosteret Santa Maria de Montserrat bygget, og det begyndte umiddelbart herefter at tiltrække pilgrimme, som efter sigende var vidne til og derefter proklamerede mirakler udført af Jomfru Maria de Montserrat.
 
Klosteret i Montserrat
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I 1409 blev klostret et abbedi. Det blev udvidet i størrelse og blev sidenhen et kulturelt center, som omfattede Montserrat musikskole. Klosteret blev ødelagt og forladt under krigen mod Napoleon i begyndelsen af ​​1800-tallet. Det blev dog siden genopbygget, men igen led det en krank skæbne, da det blev et sted for religiøs vold under den spanske borgerkrig.
 
Det blev den catalanske lokalregering, som reddede og genopbyggede klostret, som det står den dag idag. Grundet sin omtumlede tilværelse og overlevelsesevne er Montserrat i dag et symbol på hjerte og styrke for den catalanske region og for catalanerne. 

Aktiviteter i Montserrat

 
1. Besøg Santa Maria de Montserrat Abbedi
 
Santa Maria de Montserrat Abbedi hæger om den berømte statue af Jomfru af Montserrat. Hun sidder i toppen af ​​alteret, hvor folk danner lange køer langs siden for at besøge hende. Basilikaen er mørkt og højtidelig. Hvis du ikke er interesseret i at stå i kø, er basilikaen stadigvæk et besøg værd, da den også huser smuk gotiske arkitektur, som oplyses svagt af hængende lamper, som giver det hele en meget speciel stemning. 
 
Det firkantede atrium i midten har en imponerende udendørs gårdhave, som har et smukt marmorgulv med latinske indskrifter.
 
 Santa Maria de Montserrat
 
2. Tag på vandretur i bjergene
 
Har du lyst til at komme ud i naturen, så har Montserrat flere vandreruter og stier, som spænder i sværhedsgrad fra nemme til svære. Nogle stier er brede og har et godt underlag, så du kan endda tage små børn med. Den nemmeste vej er fra klosteret til Degotalls.
   
Montserratbjergene
 
Stierne har skilte, som du kan følge, så du behøver ikke være nervøs for at fare vild. Langs stierne står der religiøse statuer og skulpturer, som blander sig med de smukke udsigter. 
 
 Primer Misteri de Gloria
 
Hvis du har trang til en længere og mere udfordrende vandretur, kan du vælge den mest vanskelige, nemlig ruten til Sant Jeroni. På toppen når du op i 1236 meters højde, hvilket udgør det højeste punkt i Montserrat. Det er for de fleste en 5-timers tur, men så er belønningen også derefter: en 360º udsigt over Barcelona og Penedes. På en klar dag kan man se helt til Mallorca.
 
Montserratbjergene
 
 3. Tag en tur med kabelbanen Sant Joan

 
Kabelbanen er en kort 7-minutters tur, men den tager dig 1.000 m op over havets overflade. Det er den stejleste kabelbanen i Spanien! Fra toppen har du en helt fantastisk udsigt over klosteret, Pyrenæerne og det maleriske landskab nedenfor. 

Spisesteder

Hvis du ikke ønsker at medbringe en picnic til frokost i det fri, er der flere restauranter omkring klosteret.   

1. Restaurant Hostal Abat Cisneros. Her er en helt speciel charme, da denne restaurant har et smukt og specielt interiør af sten. Menukortet byder på catalanske retter, og stedet er ideel til små grupper. En gennemsnitlig frokost koster omkring 35 euro. 
 
2. Restaurant Montserrat. Denne restaurant serverer middelhavsretter og er praktisk og bekvem for store grupper. Hold udkig efter skiltet for :"Mirador dels Apostols". Et stort plus; Her er en meget betagende panoramaudsigt til bjergene og Llobregat dalen. 
 
Montserrat - set fra restaurant
 
3. La Cafeteria. Søger man et afslappet sted at spise frokost, så besøg La Cafeteria. Selv om stedet er i to etager, kan denne restaurant være velbesøgt, at du ikke engang kan finde et sted at sidde. De har et self-service område for sandwich, chips, sodavand og mindre retter. Ønskes varmere måltider så findes dette i  “canteen”.  
 
4. Bar de la Plaça. Dette er en lille bar, som minder meget om, hvad du ville se omkring Barcelona. De serverer varme og kolde sandwich, pasta, hamburgere foruden drikkevarer, hvilket også inkluderer kaffe til at tage med. Tip: Stedet er velbesøgt, så vær forberedt på at konkurrere om tjenerens opmærksomhed. 

Hvordan kommer man til Montserrat fra Barcelona

Med så mange besøgende hvert år, er Montserrat med årene blevet lettere og lettere at komme til, og der er flere muligheder. Turen herud er i sig selv en oplevelse, da man undervejs har en fantastisk udsigt til bjergene. En tur til Montserrat er en af de mest populære dagsudflugter fra Barcelona, hvor en vinsmagningstur i Penedés følger lige i hælene i popularitet. 

Montserrat - set fra togstationen

Med tog
 
Barcelonas FGC (Ferrocarils de la Generalitat) tog afgår fra Barcelona-Plaça Catalunya station hver time med toget klokken 08:36 som det første. Togturen tager omkring 1,5 time, så jo tidligere afsted jo bedre. 
 
Du kan også tage R5 linie, som også er forbundet til Montserrat aeri (svævebane). Dette anbefales til dem, som ønsker en spændende og betagende udsigt, men det er ikke for folk med højdeskræk!
 
Du kan også tage Cremallera (jernbane), hvor du får en fantastisk panoramaudsigt ud over dalen nedenfor.
 
I bil
 
Selvom vejene til Montserrat er snoede, så er det en flot tur, hvis du har lyst til at køre herud. Du kan søge efter en specifik kørselsvejledning her.
 
Hvis du ønsker at parkere ved Montserrat, så vær opmærksom på, at der er et meget begrænset antal parkeringspladser. I weekenden er den ofte fuldt før kl 9:00. Du kan i stedet vælge at parkere ved svævebanen eller ved jernbanestation, som har masser af pladser.
 
Med bus
 
Du kan også tage Autocares Julia, som er et privat busselskab. Busser afgår fra Carrer Viriat nær Sants togstation. 

Mere information

Besøg den officielle Montserrat hjemmeside, som er omfattende. Og så ellers kom afsted, det er bestemt et besøg værd!