Mirakler på Montebello – en dansk oase på Solkysten

Hver uge rejser godt 30 danskere til Costa del Sol (på dansk’Solkysten’) på statens regning. Tre uger med rejse, overnatning og mad betalt!

Montebello Benalmádena Pueblo

Formålet med rejsen er dog langt fra at ligge på stranden og slikke sol. De rejsende kommer nemlig til Solkysten med et ganske bestemt mål for øje:genoptræning.

På den danske rehabiliteringsklinik Montebello står den ofte på3-4 timers træning om dagen, måltider på fastlagte tidspunkter og en forventning om, at fritiden udnyttes til hvile. Så det er ingen badeferie at være på Montebello!

Nedenfor kommer vi ind på, hvad Montebello er for et sted, men først et par ord om det andalusiske paradis, der omgiver klinikken.

Danskerkoloni og multikulturelt samfund

Den lille by, Montebello ligger i, hedder Benalmádena Pueblo. Både Benalmádena og de omgivende landsbyer og kystområder tiltrækker mange skandinaver, både feriegæster og folk der flytter permanent sydpå.

Benalmadena Pueblo door

Pådenne del af Costa del Sol møder man derfor ofte en overrepræsentation af blond hår og skandinaviske accenter. Samtidig er området dog udpræget spansk... Kulissen er præget af hvidkalkede huse og smalle gader, klippeskrænter og ranke palmetræer,og ikke mindst en formidabel udsigt over Middelhavet!

Benalmadena udsigt

Man kan derfor blive overrasket over at høre danske stemmer i gaderne. Men det bliver hurtigt en integreret del af lydbilledet, der virker lige så naturligt som at høre spanierne diskutere ivrigt over den obligatoriske morgenkaffe og tostada (ristet hvidt brød med tomat og olivenolie). Her findes både tapasbarer og en smørrebrødsforretning ved navn Den Lille Havfrue. Der hersker derfor en helt særlig stemning i Benalmádena Pueblo, midt mellem dansk og spansk landsbyidyl.

Også på Montebello er kulturmøder en del af dagligdagen. Sundhedspersonalet - fysioterapeuter, sygeplejersker osv. - er danske mens de ansatte, der står for køkken, vedligeholdelse mv. er spanske. Og så er flere af medarbejderne halvt danske og halvt spanske – eller føler sig sådan, efter mangeår  i Spanien!

Hvad er det, Montebello kan?

Som nævnt er det ingen badeferie at være på Montebello. Men det betyder ikke, at det ikke er en lise for krop og sjæl! Det varmere klima,de eksotiske omgivelser, og ikke mindst det at befinde sig 2500 km. fra den danske dagligdags pligter og rutiner, giver uden tvivl fornyet energi.

Montebello Benalmádena Pueblo

Men hvorfor skal staten betale for en rejse til Sydens sol? Sandheden er, at man får større udbytte for færre penge. Det ville ganske enkelt ikke kunne betale sig økonomisk at flytte Montebello til Danmark, og patienterne har stor glæde af at komme væk fra dagligdagen og ned i et varmere klima. Montebello er simpelthen en unik institution i det danske sundhedssystem. Og det er en sand oase for patienter, der har behov for intensiv støtte og træning for fortsat at kunne klare sig selv, at bevæge sig mere frit omkring og varetage deres arbejde.

Som patient har man ikke nødvendigvis meget overskydende fritid eller energi til at tage på sightseeing, men nogle kortere udflugter kan det som regel blive til. Se her et par forslag til udflugter fra Montebello, Benalmádena.

Hvis du lyst til at få mere ud af dine udflugter, høre om byernes spændende historier og få gode tips og ideer fra en lokal dansk guide, uddannet i Andalusien, så kontakt Christine, som selv bor i Benalmadena Pueblo tæt på Montebello. 

Hvis du har fået lyst til at opleve området på første hånd, så se yderligere information og ferieboliger i Benalmadena.

Fakta om Montebello

Historien om Montebello

Den 20.000 kvm. store grund blev købt i 1973, mens Franco ledede Spanien. Københavns Amt brugte indtil 1984 stedet som behandlingsfaciliteter for psykisk syge. Siden blev stedet brugt til rekreation for patienter med eksempelvis psoriasis. Siden 1990’erne har der udelukkende været fokus på genoptræning. I 2006 overdragedes Montebello til Region Hovedstaden og blev en del af Nordsjællands Hospital.

Hvem henvises til Montebello?

Der er knap 100 patienter på Montebello ad gangen, som hver opholder sig på stedet i tre uger. Patienterne har mange forskellige diagnoser,men fælles for dem er, at de har brug for særligt intensiv træning for at vedligeholde eller genskabe kroppens bevægelighed.