Bestig Peñón de Ifach (Calpe) - Spaniens mindste naturreservat

Peñon de Ifach - Ifach-klippen - på Costa Blanca anses for at være et af de smukkeste naturlige vidundere i Spanien. Ifach kan ses mange kilometer væk og kan endda spottes fra flyet!

Den 332 meter høje klippe ligger på en smal landtange ud for byen Calpe og adskiller de to strande Playa de la Fossa og Playa Cantal Roig. 

Calpe - IfachFoto: Turismo Calpe

Ifach er - primært blandt briter - også kendt som Lille Gibraltar. “Lille” er dog relativt, og særligt hvis man påtænker at bestige klippen, virker den ikke så lille endda. Midt på sommeren er det ikke altid en udelt fornøjelse at slæbe sig op mod toppen i 30 graders varme, men den helt unikke udsigt er turen værd!

I mange år var klippen udelukkende beboet af dyr og planter, og til tider midlertidige bosættelser, men i dag har man anlagt flere vandrestier og klatreruter, så besøgende kan opleve klippen helt tæt på.

Man bør dog stadig udvise forsigtighed, da klippen visse steder kan være glat og stierne smalle. Men turen er alle strabadserne værd, og man glemmer helt at man er tæt på en af Costa Blancas mest populære feriebyer, for det er en stor naturoplevelse at bestige Ifach.

Vandresti på Peñon de Ifach, CalpeFoto: Turismo Calpe

Spaniens mindste naturreservat

Peñon de Ifach har en overflade på 42 hektar og er dermed højst sandsynligt det mindste naturreservat i Spanien. I den sparsomme jord vokser bl.a. rosmarin, timian, vild salvie og den sjældne blomst Silene hifacensis, Ifach-nelliken  som stort set kun vokser ved kysten omkring Ifach og i mindre omfang på Ibiza.

Der bor omtrent 300 forskellige dyrearter i dette specielle lille mikroklima. Grundet klippens lidt isolerede beliggenhed omgivet af vand, ynder mange fugle at yngle på Ifach eller bruge klippen som hvilested på vej til Afrika. Vær opmærksom på at visse dele af Ifach kan være lukket for vandrere - og især klatrere - i ynglesæsonen fra april til juni.

Calpe - Peñon de Ifach

Bestig Peñon de Ifach

I 1918 blev en 50 meter lang tunnel boret ind i klippen, så man kunne nå om på den anden side. Tunnelen deler i dag ruten op ad Ifach i to, med den letteste del først og den noget mere komplicerede del efter tunnelen.

Turen op og ned ad klippen tager omtrent 2 timer, og undervejs er der flere steder, hvor man kan nyde den storslåede udsigt over kysten og Middelhavet. Man kan bl.a. se Cape San Antonio og flere byer og landsbyer langs Costa Blanca.

Udsigt over Calpe

Klatrere kan vælge mellem flere ruter med forskellige niveauer, hvordan de mest udfordrende ruter løber på sydsiden af klippen. For vandrere er der anlagt den såkaldt røde rute, hvor den første del som sagt en den mest overkommelige. Man kan også bestille en tur med guide. Flere steder er opsat tove langs klippevæggen, som man kan holde i - hvilket kan anbefales, da klippen som sagt kan være glat. Hunde kan medbringes, såfremt de er i snor.

Hvornår bør man besøge Ifach

Den bedste tid på året at bestige Ifach-klippen er om foråret, fra marts til maj, når bakker og dale omkring Calpe står i fuldt flor, og der er de mest betagende farvekontraster mellem de lysende stenroser, duftende fyrretræer, det azurblå Middelhav og de hvide huse i Calpe. Sidst på foråret skal man blot bevæge sig lidt forsigtigt frem, da de mange måger, der yngler her, vil beskytte deres æg med næb og klør - næsten bogstaveligt talt.

Endvidere bør man selvsagt vandre først på morgenen eller ud på aftenen for at undgå middagsheden.

 Calpe og Ifach

Om vinteren kan man også sagtens gå turen, blot man er forberedt på ekstra vind og eventuelt regn. Særligt inde i tunnelen kan vinden være meget kraftig.

Man kan godt nyde solnedgangen fra toppen af Ifach, men man bør kun gøre det, hvis man er meget sikker på fødderne og kan finde ned med en lygte - og man kan med fordel gøre det en dag med fuldmåne.

Hvad kan man se fra toppen?

Du har fortjent et klap på skulderen, hvis du når det højeste punkt på Peñon de Ifach, for det er ingen søndagstur. Men udsigten over Costa Blanca er helt enestående!

Man kan se helt til Moraira, og på en særligt klar dag kan man endda skimte Ibiza, der ligger 90 km ude på havet.

Calpe - udsigt fra vandrestien på Peñón de Ifach Foto: Turismo Calpe

Calpe - en havneby på Costa Blanca

Den lille havneby er et populært feriemål, og ca. 60 procent af indbyggerne er udlændinge, som har slået sig ned permanent i byen. Calpe har 25.000 indbyggere og ligger kun 70 km nord for Alicante og 130 fra Valencia. Omkring Calpe er der 14 smukke strande med lækkert, rent vand.

De mest populære strande er:

Arenal-Bol

La Fossa

La Calalga

Cantal Roig

 Calpe, Costa Blanca

Playa Cantal Roig ligger nord for Peñon de Ifach, ved siden af ​​lystbådehavnen, og er velegnet til familier med små børn. Her er havet roligt og vandstanden lav.

Calpe har endvidere fem havne med et væld af sejlbåde og motorbåde, hvis ejere ynder at tage på lange ture langs den storslåede kyststrækning.

Find vej til Ifach

Tag motorvej A-7 eller N332 til Calpe, indtil I ser skiltet Parque Natural de Peñon. Skiltet angiver, hvor parkeringspladsen ved Ifach ligger, og herfra begynder vandrestien. 

Det kan anbefales at tage forbi turistkontoret i Calpe og tage et kort over Ifach, der har information om naturreservatet.

Turistkontoret i Calpe 

Piazza del Mosquit

03710 Calpe (Alicante)

Telefon: 0034 965 838 532

Kort over Peñon de Ifach