Personerne, planterne og historierne bag Cordobas gårdhaver

La Fiesta de los Patios de Cordoba” er en fantastisk tilbagevendende begivenhed i Cordoba, som sætter fokus på en stolt andalusiske tradition. “Patio" kan oversættes til "gårdhave" på dansk og refererer til de private gårdhaver, der som skatte ligger gemt bag byens boligers mure og porte. Disse gårdhaver har en interessant historie, og de er i høj grad en integreret del af Cordobas spændende historie.

De blev oprindeligt bygget for, at beboerne kunne have et sted at søge ly og skygge for den intense sommervarme, men med tiden udviklede de sig til miniature oaser, fyldt med lyse blomster, tropiske planter, delikate konstruktioner med vand, komfortable møbler og pragtfulde dekoration.

 
Det centrale element i disse gårdhaver er dog uden tvivl de hundredvis af planter og blomster, der skaber fantastiske tæpper af farver på gårdhavens mure og de boliger, som er forbundet med gårdhaverne.  
 
La Fiesta de los Patios de Cordoba - Festen i Cordobas gårdhaver 
Størstedelen af gårdhaverne er forbundet med private boliger, hvor de nydes og ikke mindst passes af deres ejere året rundt. For naturligvis kræver de hundredvis af planter og blomster mange timers pleje, og bag disse spektakulære gårdhaver står de hårdtarbejdende ejere, der bruger timer og atter timer på vedligeholdelse og pasning af blomsterne.
 
La Fiesta de los Patios de Cordoba - Festen i Cordobas gårdhaver 
Ejernes dedikation til deres gårdhaver kommer fra deres lidenskab, nydelse og kærlighed til planter og blomster. Selvom La Fiesta de los Patios de Cordoba kun varer to uger, passes og plejes gårdhaverne hele året rundt, og for ejerne slutter arbejdet aldrig. De åbner generøst op for deres fantastiske private blomsterdekorerede gårdhaver i festivalen, så besøgende fra hele verden kan opleve og nyde deres skønhed.

Foreningen ​​Gårdhavernes venner 

Foreningen ​​Gårdhavernes venner

Foreningen Gårdhavernes venner (la asociación de los amigos de los patios cordobeses) består af en gruppe frivillige medlemmer, som ønsker at bidrage til at bibeholde byens stolte tradition med disse skønne gårdhaver. Deres formål er at dele deres viden og lidenskab med de besøgende på festivalen. Foreningen har også sin egen gårdhave, som ligger i byens San Basilio-kvarter på Calle San Basilio 44, og den passes af en fuldtidsgartner, der er ansat af foreningen.
 
La Fiesta de los Patios de Cordoba - Festen i Cordobas gårdhaver
 
Teo Fernandez, direktør for foreningen ​​Gårdhavernes venner, siger: "Årsagen til, at byens borgere investerer så meget tid og energi i at opretholde og passe deres gårdhaver, er simpelthen deres kærlighed til denne farverige tradition og ønsket om at holde den i live. Vi har en fuldtid gartner, og om sommeren kan han tilbringe mellem tre og fire timer pr. nat med at vedligeholde og passe gårdhaven, så den står helt perfekt til når gæsterne kommer på besøg. 
 
Foreningen ​​Gårdhavernes venner
 
Der er masser af forskellige planter at se efter. Fra den berømte "gitanilla" eller geranium, fuchsia eller Dronningens øreringe som de siger i Córdoba, kødædende planter, nelliker, bougainvillea, jordbærplanter, hortensiaer og meget mere. Med denne fantastiske samling af blomster vandt foreningen førstepræmien i kategorien "arquitectura antigua" eller antik arkitektur i 2015.

Gårdhaven Martín de Roa    

Størstedelen af gårdhaverne i byen er dog privatejede og vedligeholdes privat, da de er en del af folks egne hjem. Meget få af beboerne er uddannede gartnere, men er derimod helt almindelige blomsterelskende familier, hvor kendskabet til, hvordan man plejer gårdhavens og dens planter, videregives fra generation til generation.
 
La Fiesta de los Patios de Cordoba - Festen i Cordobas gårdhaver
 
Mange af beboerne blev født i de hjem, hvor de stadig bor, og ofte bor to eller tre generationer sammen i ét hjem. Teknikkerne til at passe på gårdhavernes planter og blomster videreføres fra en generation til den næste, og det er et helt almindeligt syn at se de erfarne ældre passe blomsterne sammen med deres børn og børnebørn. 
 
Gårdhaven Martín de Roa, Cordoba
 
Araceli López og hendes tre døtre passer gårdhaven Martín de Roa. Hun udtaler: "Hele året består af vedligeholdelse og pleje af blomsterne og planterne, men nogle dage før konkurrencen i maj måned starter planlægningen. Mure, potter og ornamenter bliver malet, planter, der stod i skyggen flyttes ud i solen og omvendt, alt klargøres og selvom det ikke virker som meget, så er det meget arbejde."
 
La Fiesta de los Patios de Cordoba - Festen i Cordobas gårdhaver
 
"Mine døtre og jeg bruger omkring syv eller otte timer om dagen på gårdhaven, men for os er det en tradition. Min bedstemor havde blomster i alle hendes huse og min mor ligeså. I går, for eksempel, da jeg udplantede nogle planter, satte mit barnebarn sig ned ved siden af mig og begyndte at lege med jorden og sagde til mig: “jeg skal også potte nogle planter", dette er en familietradition."

Gårdhaven Céspedes 

På en almindelig dag i festivalen må ejerne passe deres gårdhaver uden for besøgstid. Rosario Torrealba fra gårdhaven Céspedes (græsplæner) forklarer: "Vi passer ikke kun gårdhaven op til festivalen i maj, vi passer den for vores egen skyld. Da vi altid passer den, og den derfor er klar til at blive vist frem betyder det, at vi ikke har noget imod at åbne vores døre for de mennesker, der besøger byen til festivalen, så de kan nyde det, som vi nyder hele året."
 
Gårdhaven Céspedes
 
"På de dage, jeg skal passe gårdhaven, kommer jeg ned fra huset, fjerner alle de døde blade og tørre blomster, vander de planter, der har brug for det og tilføjer frisk kompost eller gødning, hvis det er nødvendigt. Du behøver ikke at gøre det hver dag, kun når planterne har brug for det."
 
Gårdhaven Céspedes
 
"I løbet af de dage som La Fiesta de los Patios de Cordoba varer, åbner vi vores døre fra kl. 11 til kl. 14 og fra kl. 18.00 til 22.00. Du er nødt til at skynde dig lidt, fordi du er nødt til at få alt i gårdhaven gjort klar og samtidig tage dig af ting derhjemme foruden også at forberede vores måltider. Jeg bliver i gårdhaven, mens den er åben, indtil jeg lukker dørene klokken 14, så kan jeg spise og slappe af indtil kl. 18.00."
 
Gårdhaven Céspedes
 
Rosario bor og deler ansvaret for hendes hjem og gårdhave med sin bror, hun siger: "Planter, ligesom kæledyr, er meget taknemmelige skabninger. De er taknemmelige for dig, for den pleje, du giver til en plante, de takker ved at give dig deres blomst, og det slapper mig af. Eller er det det grønne, der slapper af mig, jeg er ikke sikker. Jeg har ikke en favoritblomst for at være ærlig, jeg kan godt lide alle blomster."  
 
Hvis du gerne vil besøge denne vidunderlige by og lære de lokale og alle traditionerne at kende så tøv ikke med at reservere en feriebolig i Cordoba, så du kan fordybe dig i denne fortryllende kultur.
 
En særlig tak til Teo Fernandez og Rafa Porras fra Foreningen ​​Gårdhavernes venner og til Araceli López og Rosario Torrealba for deres samarbejde i forbindelse med denne artikel.