Córdobas blomsterfestival - Fiesta de los Patios

Video fra Fiesta de los Patios

Se Feriebolig-Spaniens smukke og informative video om Córdobas blomsterfestival:

Byfesten "Los Patios de Cordoba" 

Cordobas byfest “Fiesta de los patios de Cordoba” afholdes hvert år i løbet af den første uge af maj og er en af Cordobas mange skønne seværdigheder og gamle traditioner.  Patios" kan oversættes til "gårdspladser", og festivalen fejrer kunsten at udsmykke disse indre gårdhaver med hundredvis af farverige blomster og planter.

Byfesten Los Patios de Cordoba

Den første gårdhavefestival blev afholdt i 1918 og siden har Cordobas borgere dyrket og plejet deres gårdhaver hver dag. Disse hemmelige gårde er privatejet, skjult i byens hjem bag døre og mure, men i en uge hvert år åbnes gårdhaverne for offentligheden, som kan komme og nyde blomsternes, planternes og den smukke arkitektur.

Byfesten Los Patios de Cordoba

Byfestens åbningstider har tendens til at forblive de samme hvert år, hvor gårdhaverne i festivalsugen er åbne fra kl. 11 til kl. 14 og fra kl. 18 til kl. 22 hver dag. Alle gårdhaver har gratis adgang, men små donationer værdsættes af de hårdtarbejdende ejere, som lægger meget arbejde i at passe, pleje og vedligeholde de smukke gårdhaver. 

Hvilken rute bør du vælge rundt i byen?

Et godt sted at starte en tur gennem byens gårdhaver er på Palacio de Viana - en herregård fra det 15. århundrede, der ligger pragtfuldt i Santa Marina-kvarteret og omgivet af 12 smukke gårdhaver.

Palacio de Viana, Cordoba

San Basilio eller "Alcazar Viejo" kvarteret og La Juderia (det tidligere jødiske kvarter) er også ideelle steder at starte en tur gennem byen.

Palacio de Viana, Cordoba

Antallet af gårdhaver, som deltager, ændres hvert år, og dermed gør de foreslåede ruter også. Du kan finde et interaktivt kort med alle de foreslåede ruter på Puerta de los Patios hjemmeside eller downloade appen til din telefon eller tablet fra app store. Denne hjemmeside opdateres hvert år med de nye ruter og alle åbne gårdhaver, så den er nøjagtig og et godt værktøj til at have i lommen, når du vil nyde gårdhaverne. 

Hvad er “Fiesta de los Patios de Cordoba”?

Byfesten i Cordoba er kendt på spansk som "La Fiesta de los Patios Cordobeses" eller blot "Los Patios de Cordoba" og er Cordobas mest skattede årlige begivenhed.

13 dage i maj åbner los Cordobeses (Cordobas lokale borgere) portene og dørene til deres private gårdhaver og afslører de hemmelige blomsteroplevelser indenfor.

Byfesten Los Patios de Cordoba

Hver enkelt gårdhave er et sandt blomsterparadis, hvor hvert rum er dekoreret med brune, blå eller grønne potter, som er overfyldt med blomster i alle farver, former og størrelser. Frodige grønne blade blander sig med blomster i kraftig pink, sart rosa og mørk lilla foruden en væld af nuancer af orange og gul. 

Byfesten Los Patios de Cordoba

Gårdhaverne er også fulde af spektakulære ornamenter og dekorative elementer som små opsatser med vand, antikt haveværktøj, kunst og små religiøse tilbedelser af San Raphael - gårdhavernes og Cordobas helgen. 

Historien om gårdhaverne i Cordoba

Traditionen med gårdhaver i Cordoba går tilbage til romertiden. Beliggende i en del af landet, hvor temperaturerne kan være ekstreme, krævede gårdhaverne konstant pleje og opmærksomhed hele året rundt. Dette var ikke en lille opgave i betragtning af, at i Cordoba kommer dagtemperaturer ofte over 40 °C i sommermånederne, mens nattefrost ikke er ualmindelige om vinteren.

Byfesten Los Patios de Cordoba

For at kompensere for dette barske klima byggede romerne og senere maurerne deres huse på en bestemt måde, hvor de konstruerede gårde ind i centrum af bygningskomplekset. Disse gårde var kølige, skyggefulde indre rum, hvor familier kunne samles og undslippe sommervarmen samt indsamle det regnvand, der måtte falde.

Byfesten Los Patios de Cordoba

Dog var det maurerne, der for alvor tog gårdhaverne til nye højder. De introducerede vandskulpturer og planter for at holde luften i gårdhaven frisk og kølig. Der er tale om ganske effektive foranstaltninger, idet temperaturen i gårdhaverne kan ligge helt ned til 10-15 grader under den udendørs temperatur!

Maurerne lagde også vægt på gårdhavens sociale funktion. Den skulle ikke blot give skygge, men også være et samlingssted for familien og deres gæster.

Blomsterkonkurrencen

Blomsterfestivalen Fiesta de los Patios er ikke kun en festlig begivenhed, men også en konkurrence, som Cordobas indbyggere tager meget seriøst. Konkurrencen hedder officielt Concurso Municipal de los Patios de Córdoba, og det er en stor ære at vinde! Som Manuel Garrido Moreno, formand for foreningen Amigos de los Patios, siger: “Fiesta de los Patios er for Córdoba hvad San Fermín [tyreløbet] er for Pamplona.”

Byfesten Los Patios de Cordoba

Den første gårdhavefestival blev afholdt af Cordobas rådhus i 1918, men først i 1921 blev der arrangeret en decideret konkurrence. Det blev set som en måde at bevare traditionen på, idet der samtidig blev tilbudt økonomisk hjælp til deltagerne. Under den Spanske Borgerkrig blev festivallen aflyst tre år i træk.

Byfesten Los Patios de Cordoba

Der tildeles præmier til de smukkeste og mest velholde gårdhaver inden for forskellige kategorier, eksempelvis traditionel, moderne, religiøs, maurisk, vandkunst, belysning, blomsterdekorationer og arkitektur.

I løbet af festivalen er de fleste af gårdhaverne fyldt med musik fra traditionelle flamenco-forestillinger, og der er også ofte tilbud om vin og tapas, som gæsterne kan nyde. Cordoba i maj tiltrækker nogle af de største navne i flamenco med improviserede koncerter og gadefester på næsten ethvert hjørne.

Guidede ture gennem Cordoba Patios

Der er en række rejsearrangører, der tilbyder guidede ture udenfor blomsterfestivalens  åbningstider og datoer. Der er også et udvalg af ture at vælge imellem afhængigt af dit budget, tidspunkt for besøg og størrelsen af ​​din gruppe. Størstedelen af ​​turene varer omkring to timer og finder sted fra marts til juni.

Byfesten Los Patios de Cordoba

Prisen afhængigt af den rejsearrangør, som du vælger, men priserne varierer typisk mellem 10 € og 20 € for voksne og under 10 € for børn. Der er også gratis vandreture for dem på et strammere budget, som normalt starter omkring kl. 10:30 i et centralt sted, så der er mange muligheder for at opleve denne skønne by på din ferie til Cordoba.
 
Afhængigt af den rute, du vælger, vil du se både nogle skønne gårdhaver og forskellige kvarterer i byen så som det jødiske kvarter og Alcazar Viejo.

UNESCO Kultur- og Verdensarv

Fiesta de los Patios de Córdoba blev tilføjet til UNESCOs liste over World Intangible Cultural Heritage (steder for immaterielle kulturarv) i 2012 og blev siden efterfulgt af Valencia Fallas Festival i 2016.

Byfesten Los Patios de Cordoba

UNESCO's liste over immateriel kulturarv blev grundlagt i 2008 og har til formål at beskytte “contemporary living expressions and traditions that countless groups and communities worldwide have inherited from their ancestors and transmit to their descendants” (nutidige levende udtryk og traditioner, som utallige grupper og samfund over hele verden har arvet fra deres forfædre og overfører til deres efterkommere).

Spanien har i alt 45 UNESCO World Heritage sites og 16 kulturelle traditioner på UNESCOs liste over immaterielle kulturarv.

Cordobas gamle bydel, herunder La Mezquita-Catedral, er verdens største byområde, der er erklæret som UNESCO World Heritage Site (“verdensarvssted”).

Maj i Cordoba

Maj er en stor måned i Cordoba. Der er tre store begivenheder, der finder sted, og derfor er månedslange festligheder der samlet er kendt som Mayo Cordobes eller "Cordobas maj"

Måneden starter med Cruces de Mayo (korsfestival). Her konkurrerer Córdobas indbyggere om at præsentere det smukkest dekorerede kors af blomster. Der afholdes endvidere en stor parade kendt som La Batalla de las Flores (Blomsterkampen).

Cordoba - Mezquita og romersk bro udsigt
 
En uges tid senere følger Festival de los Patios, som er den største og mest ventede af de tre begivenheder.
 
Fejringerne afsluttes med Feria de Cordoba (Cordobas fest), hvor både besøgende og lokalbefolkningen danser natten lang til traditionel flamenco-musik og nyder den festlige atmosfære.
 
Der er ingen bedre måde at byde på foråret velkommen på end med blomster, dufte, lys og liv!