Moros y Cristianos-festival - slaget mellem maurere og kristne

Spanierne er kendt for deres evne til at mindes deres kulturhistorie med festivaler og fejringer året rundt, og Moros y Cristianos er uden tvivl et af de vigtigste eksempler på dette.

Marchbands, krudtrøg og fyrværkeri er gennemgående elementer i den farvestrålende festival, der arrangeres til minde om de kristnes generobring af Spanien.

Moros y Cristianos i Calpe
Festivalen afholdes flere steder i Spanien, men særligt på Costa Blanca - herunder i provinserne Valencia og Alicante - har mange byer deres egen version af Moros y Cristianos.

Det er egnens absolut største fest, og hvert år strømmer titusindvis af spaniere og turister til den solbeskinnede spanske østkyst for at deltage i eller overvære festlighederne.

Hvem er "maurerne og de kristne"?

I omtrent 700 år (fra ca. 722 til 1492) var Spanien under muslimsk styre. Det hed dengang Al-Andalus og var hovedsageligt beboet af maurere stammende fra Nordafrika.

Forholdet til de mange kristne kongedømmer i resten af Europa var selvsagt konfliktfyldt, med utallige krige og evig tovtrækning om det religiøse og geografiske overtag.

I spidsen for modstanden mod maurerne stod de små kongedømmer Aragon og Castilien, som forsøgte at vriste Al-Andalus fra det muslimske emirat, der havde hovedsæde i Granada.

Først i 1492, da Granada faldt og maurerne blev udvist eller tvangskonverteret til kristendommen, faldt der ro på regionen. Mange hundrede års krige var slut, men urolighederne havde sat deres præg på folket, og den dag i dag mindes man stadig den skelsættende epoke i Spaniens historie.

Generalife-haverne i Alhambra, Granada

Maurernes indflydelse i Spanien

Maurernes indflydelse i Spanien er stadig tydelig i dag. Maurerne indførte bl.a. ris, safran, citrusfrugter og krydderier til Den Iberiske Halvø, og de udtænkte sindrige vandingssystemer, som især havde afgørende betydning for landbruget i det bjergrige landskab omkring Granada.

Derudover er der mange eksempler på arabisk arkitektur både i almindelige landsbyhuse og i kendte bygningsværker som Reales Alcázares i Sevilla, Cordobas Katedral og selvfølgelig Alhambra Granada. I Alicante findes ligeledes mange mauriske borge spredt ud over regionen.

Hvad foregår der under Moros y Cristianos-festivalen?

Moros y Cristianos afholdes som nævnt for at mindes kampene mellem maurerne og de kristne. De største og mest gennemførte versioner af den populære fiesta kan opleves på Costa Blanca. Her er festivalenen intens opvisning af musik og teater - en ren eksplosion af farver, lyde og stemninger.

En af hovedattraktionerne er de overdådige processioner, der går gennem hele byen, til en lydkulisse af hornmusik, trommer, kanonslag og fyrværkeri. Det kan tage mange måneder at sy de spraglede, detaljerige kostumer, at øve koreografi til parader og slåskampe og at finde den helt rigtige musik til at ledsage festlighederne.

Moros y Cristianos - Maurere og Kristne - i Valencia

Et andet højdepunkt er de konstruerede slag, der illustrerer maurernes erobring af den enkelte by og de kristnes efterfølgende generobring af området. Kampene udføres af hundredvis af deltagere, som er delt op i kristne og mauriske legioner, kaldet comparsas.

De kristne er iklædt hjelme, pels, rustninger og dragter med store røde kors, og nogle optræder til hest. Maurerne bærer traditionelle arabiske gevandter og buede sværd kaldet scimitarer, og nogle - primært de mest dedikerede arrangører af festivalen - rider på kameler eller endda elefanter.

Hvis man vil have rigtig godt udsyn, kan det anbefales at købe en plads på stolerækkerne eller bestille bord på en af restauranterne langs ruten.

Hvornår afholdes Moros y Cristianos?

Moros y Cristianos afholdes mange steder i Spanien på forskellige tider af året, men på Costa Blanca er der en særligt stor koncentration af fester. De fleste byer i Alicante-provinsen har deres egen version af Moros y Cristianos.

Orihuela afholder Moros y Cristianos i juli, Denia følger i august og Calpe afholder sin festival i oktober. I Alicante by afholdes festen i fem forskellige områder spredt ud over månederne marts, juni og august. I byen Villena, som holder festivalen i september, er op mod 12.000 deltagere og tilskuere involveret i festlighederne!

Moros y Cristianos i Alicante

Maurere og Kristne i Alcoy

Den mest berømte version af Moros y Cristianos på Costa Blanca afholdes i Alcoy. Her foregår festen i april eller maj (afhængigt af, hvordan påsken falder) og tættest muligt på 23. april (Sct. Georgs Dag).

Her har festivalen nemlig også har til formål at hylde den sagnomspundne Sct. Georg (på catalansk Sant Jordi), som er byens skytshelgen. Alcoys festival er kendt for at være en af de flotteste opvisninger med over 5000 deltagere og mange flere besøgende.

Det største slag opføres dagen før Sct. Georgs Dag under stor ståhej. Kaptajnen for den kristne hær ankommer i hestevogn ledsaget af riddere, ryttere, fanebærere og dansere. Om eftermiddagen strømmer maurerne ud i gaderne og fylder byen med eksotiske dansere, krigere og dyr.

På selve Sct. Georgs Dag d. 23. april (eller så tæt som muligt på denne dag) har den berømte skytshelgen hovedrollen, idet han fejres med processioner og festligheder fra morgen til aften.

Dagen derpå indledes med skyderier mellem de tusinder af deltagere, og gaderne indhyldes i krudtrøg. Om aftenen ankommer selveste Sant Jordi ridende på sin hvide hest, redder prinsessen og dræber den frygtindgydende drage.

Moros y Cristianos i Alicante

Hvor fejrer man ellers Moros y Cristianos?

Udover de mange fejringer i på Costa Brava, kan I opleve Moros y Cristianos i flere regioner, som Andalusien, Murcia, Castilla-La Mancha og De Baleariske Øer.

I Andalusien kan det anbefales at opleve festivallen i Mojácar, hvor der både i den lille, hvide bjergby og på den tilhørende strand, Playa Mojácar, arrangeres dagevis med utallige aktiviteter.

Blandt de Baleariske Øer er særligt Mallorca ivrige tilhængere af festivalen, som afholdes i Port Soller og Pollensa.

I Castilla-La Mancha kan I være med til festivallen i bl.a. Toledo, Cuenca, Albacete og Ciudad Real.

Her kan I få overblik over, hvor I kan overnatte under festivalen, med vores store udvalg af ferieboliger i hele Spanien.