En rundtur på Esteponas museer

Estepona er en af Costa del Sol’s mest populære feriebyer. Med sit hyggelige historiske centrum og den elegante havn tiltrækker Estepona hvert år tusindvis af feriegæster, som går efter en ferie med rigelig tid til afslapning, hygge og kvalitetstid.

Men Estepona har mere at byde på end blot et smukt ydre og lækre strande. De seneste år har byens myndigheder arbejdet på at fremhæve og udvikle Esteponas kulturelle facetter, hvilket bl.a. har udmøntet sig i en Poesi-rute og en række storslåede vægmalerier.

Tyrefægterarena Estepona

Derudover har man investeret i byens museer, som bl.a. tæller et arkæologimuseum, et tyrefægtermuseum og et etnologisk museum. De fleste af Esteponas museer er indrettet i lokaler i byens tyrefægterarena.

Her får du et overblik over, hvad Esteponas museer har at byde på...

Det Arkæologiske Museum

I det gamle rådhus på Plaza Blas Infantes finder man i dag det regionale arkæologimuseum. Museet huser mere end 400 artefakter fra forskellige tidsperioder, bl.a. fra den ældste stenalder, også kendt som Jægerstenalderen eller den Palæolitiske periode. Nogle af genstandene er op mod 100.000 år gamle.

Arkæologisk Museum Estepona

En af de mest værdifulde artefakter på museet er den lille lerfigur Venus de Estepona, som menes at være mere end 5000 år gammel. Figuren, som blot er 5 cm høj, blev fundet i 2011 under forberedende udgravninger forud for opførelsen af et hospital. Venus de Estepona har bidraget til at give forskere afgørende viden om forhistoriske bosættelser i området.

Entré: Gratis adgang.

Åbningstider: mandag 9-15, tirs-fre 10-20, lørdag 10-14 og 16-20.30.

Tyrefægterarenaen

Esteponas tyrefægterarena huser størstedelen af byens museer. Arenaen selv er også et besøg værd, så den får lige et par ord med på vejen.

Tyrefægterarenaen i Estepona

Tyrefægterarenaen blev bygget i 1972 og er tegnet af Juan Moro Urbano i et asymmetrisk design, som ikke findes andre steder i verden. Arenaen har flere niveauer af siddepladser i den skyggefulde side end i solsiden, og via en udvendig rampe kan man komme op til den øverste etage uden at skulle gå på trapper.

Der har været afholdt op til 16 tyrefægtninger om året i arenaen, men i dag afholdes kun tyrefægtning under byens feria. Til gengæld bruges arenaen som koncertsal og udendørs biograf om sommeren, og hver søndag er der marked med lokalt kunsthåndværk.

Esteponas Tyrefægterarena

I den tilstødende bygning ligger fire større og mindre museer. Nedenfor kan du læse lidt om hvert museum, men først lige den praktiske information, som gælder alle museerne:

Entré: gratis

Åbningstider: Museerne holder åbent alle ugens dage kl 9-16.

Adresse: C/ Matías Prats, Plaza de Toros, 29680 Estepona

Antonio Ordóñez’ Tyrefægtermuseum

Tyrefægtermuseet er opkaldt efter den lokale tyrefægter Antonio Ordóñez, som bidrog til finansieringen af tyrefægterarenaen. Antonios barnebarn, Francisco Rivera Ordóñez, indviede museet. Udstillingen indeholder et væld af plakater, dragter, rekvisitter, tyrehoveder og billeder, der tilsammen giver en bred indsigt i tyrefægtningens kunst.

Tyrefægter-Museum Estepona

Uanset om man er for eller imod tyrefægtning, er det en bevægende oplevelse at gå rundt blandt de mange farverige og dramatiske artefakter. Fra museet kan man også kigge ned i stalden, hvorfra tyrene lukkes ud i arenaen.

Museum for Billede og Lyd

Museo de Imagen y Sonido blev etableret i 2004 under Esteponas årlige filmfestival, som en hyldest til den spanske instruktør Luis García Berlanga. På museet kan man se en samling kameraer og andre historiske rekvisitter fra film- og musikindustrien.

Museet består af tre små rum. I Maria Isbert-salen udstilles plakater, brochurer og souvenirs fra byens filmfestivaler samt genstande doneret af filmkunstnere, der har besøgt Estepona. I den såkaldte Pasaje Musical de los Spring kan man se musikinstrumenter og plakater fra de vigtigste koncerter i Estepona, og i Edgar Neville-salen fremvises en samling gamle kameraer og projektorer.

Det Palæontologiske Museum

Museum for Palæontologi, Estepona

Dette museum har en af Europas største samlinger af fossiler med over 2000 fossiler fra 600 forskellige arter af flora og fauna. De fleste er fundet omkring Estepona og stammer fra Pliocæn-epoken, som strækker sig fra godt 5 mio. til godt 2 mio. år før vores tidsregning.

Man kan følge evolutionen af enkelte arter, og på visse fossiler er de oprindelige farver endda bevaret. Samlingen tiltrækker forskere fra hele verden, som kommer for at studere de mange fossiler. Museet huser også ti imponerende replika af dinosaur-skeletter fundet i Argentina.

Det Etnografiske Museum

Etnografisk Museum, Estepona

Museet for etnografi - studiet af bl.a. kultur og traditoner - indeholder omtrent 2000 artefakter, der tegner et billede af livet i Estepona gennem flere århundreder. Hvordan var hverdagen i Estepona i Middelalderen? Hvilke skikke fulgte man, og hvordan skaffede man sit levebrød?

Museet har tidligere heddet Museo de Aperos del Campo y del Mar (‘Museum for Landbrugs- og Fiskeriredskaber’), og det giver en god idé om, hvilke temaer museet primært dækker. Her er alt fra fiskenet og fiskerbåde over landbrugsredskaber til en gammeldags sodavandsmaskine.

Ethnografisk Museum Estepona

Necrópolis Prehistórica Corominas - det præhistoriske gravsted

Dette museum ligger i naturområdet oven for byen, og det kan kun besøges ved forudgående aftale. I museet, som er indrettet under jorden, kan man se et 5000 år gammelt megalitisk gravsted, som blev opdaget i år 2001. ‘Megalitisk’ henviser til en for perioden karakteristisk måde at bygge monumenter på, da man lavede strukturer af enorme sten uden bindemidler såsom mørtel.

Man kan bl.a se fem velbevarede grave, skeletter samt diverse genstande, der blev begravet sammen med den afdøde - herunder værktøjer, vaser, perler og muslingeskaller.

Entré: 3 euro

Adresse: Parque Municipal San Isidro Labrador, 29680 Estepona

Reservér tid på 0034 654 71 17 15

Rigtig god fornøjelse!