Besøg Alhambra - det mauriske palads i Granada

Ferien i Andalusien er ikke komplet uden et besøg i det mauriske palads Alhambra i den smukke by Granada.

Det imposante slot er bygget af maurerne i 1300-tallet, oven på ruinerne af en gammel fæstning.

I 2014 besøgte mere end 2,4 mio. personer Alhambra, hvilket gør slottet til den mest besøgte seværdighed i Spanien - det overgik endda Gaudis berømte Sagrada Familia i Barcelona.

Alhambra

Måske tænker du, at hvis man har set ét maurisk slot, har man set dem alle. Men Alhambra er i en klasse for sig. Det er det største, mest imponerende og historisk vigtige af Spaniens mauriske paladser. Ingen andre steder kan du bruger over fire timer på at udforske de arkitektoniske detaljer og labyrintiske haver.

Kom helt tæt på Alhambras vidunderlige historie med en lokal dansk guide, uddannet i Andalusien. Kontakt Christine, som har boet i Granada og kender både Alhambra, Granada centrum og det arabiske kvarter Albayzin som sin egen bukselomme. 

Overblik

Et besøg i Alhambra opdeles normalt i fire områder: Nasrid-paladset, Alcazaba, Carlos d. 5.'s Palæ og Generalife. Hvert område kan yderligere opdeles i mindre enheder, som du kan læse om på Alhambras hjemmeside.

Ved indgangen til Alhambra kan I tage et kort over området, men turen er anlagt sådan, at I automatisk kommer forbi paladsets vigtigste kamre, gårde og skulpturer (f.eks. badeanstalten, tårnene, Løvegården, Myrtegården m.fl.)

Nedenfor kan du læse lidt om, hvad I kan opleve under jeres besøg i Alhambra.

Turist i Nasrid-paladset

Alhambras historie 

Hvornår Alhambra nøjagtigt blev opført debatteres til stadighed. De ældste omtaler er fra det 9. århundrede, hvor der lå et lille fæstningsværk på højen. I det 12. århundrede genopbyggede maurerne de forsømte ruiner af fortet, men først i begyndelsen af det 14. århundrede blev bygningerne indrettet som royalt palads for Nasrid-dynastiet.

Myrtegården i Alhambra

Alhambra blev udnævnt til nationalmonument i 1870, og man valgte da at genoptage restaurationen af bygningerne efter hundrede års forsømmelse. Paladset er blevet restaureret adskillige gange, og der er altid noget at tage fat på.

Mange af de oprindelige fliser og malerier er ødelagt under maurernes krige mod de kristne, og arkæologer bruger store mængder tid på at studere Alhambras historie, så det oprindelige design kan genskabes.

I 1984 udnævntes Alhambra til Verdensarv af UNESCO. 

Første del: Nasrid-paladset

Alhambras ydre profil er kendt over hele verden, men de sande skatte findes inde bag murerne. Det siges endda, at visse elementer af designet er blevet genbrugt i Taj Mahal i Indien.

Buegange, arabisk kalligrafi, fontæner, farvet glas, marmorgulve, detaljerede flisemønstre og kunstfærdige skulpturer bidrager alle til den stemningsfyldte elegance, der er karakteristisk for Alhambra. 

  Alhambra design

Del to: Alcazaba

Alcazaba er den ældste del af Alhambra, der kan dateres helt tilbage til 800-tallet.

De enorme tårne og solide mure, der kan ses nede fra Granada by, udgør Alcazaba, paladsets kerne. Når man står mellem murene bliver man mindet om det oprindelige forsvarsværk, hvis strategiske placering gjorde det muligt at holde øje med angreb fra hele oplandet. I dag kan man nyde den storslåede udsigt over Granada og Sierra Nevada i ro og mag.

Alcazaba - Alhambra

Del tre: Carlos d. 5.'s Palæ

Carlos d. 5.'s palæ ligger mellem Alcazaba og Nasrid-Paladset. Det er noget mindre og bygget efter de katolske regenters tilbageerobring af Granada i 1442 - mange år senere end de øvrige dele af Alhambra.

Et af værelserne er blevet indrettet som museum, mens et andet indeholder en udstilling med fotos af Alhambras smukke bygninger og de omkringliggende haver. Det kan varmt anbefales at besøge udstillingen, som er indrettet i rummet oven for trapperne i det imponerende amfiteater.

Carlos d. 5. palads, Alhambra

Del fire: Generalife

Efter turen rundt i paladsets mange kamre og kroge, er det tid til at besøge Generalife, de frodige haver lige øst for Alhambra. Generalife kan nemt forveksles med Alhambras egne haver, men de er faktisk en selvstændig enhed med eget lille palæ.

Navnet menes at stamme fra det arabiske Jannat al-'Arīf, som betyder 'Arkitektens have'. Det er en livgivende oase, hvor skiftende regenter har nydt en stille stund omgivet af frodig bevoksning og elegante springvand.

Generalife, Alhambra, Granada

Find dine egne favoritter

Undervejs rundt på Alhambra vil du helt sikkert opdage et utal af mere eller mindre skjulte skatte, som vil ryge til tops på din egen favoritliste. En af mine personlige favoriter er 'vandtrappen', Escalera del Agua: En lang trappe flankeret af træer og blomster og en lille kanal med rindende vand på hver side.

Der er uendeligt mange af den slags smukke og omhyggeligt udtænkte detaljer i Alhambra. Hvis I har tid og tålmodighed til at fortabe jer i timevis, kan det anbefales at studere en specialiseret guidebog på forhånd. I kan roligt indstille jer på at blive betaget gang på gang under jeres besøg i Alhambra.

Bestil billetter - i god tid!

Der findes et utal af hjemmesider, der forsøger at forklare den tilsyneladende komplicerede proces, det kræver at bestille billetter til Alhambra. Det behøver nu ikke være så komplekst endda, men én ting er sikkert: billetter bør bestilles på forhånd - gerne et par uger i forvejen.

Når I bestiller, skal I vælge nøjagtigt hvilken dag og på hvilket tidspunkt, I ønsker adgang. Hav vejret in mente - på varme sommerdage bliver det op til 40 grader, så det kan anbefales at vælge morgentider før kl 10 eller aftentider efter kl 20.

Efterår og vinter kan det godt blive køligt, så tag eventuelt en tid midt på dagen - dog er der altid flere mennesker på disse tidspunkter, så måske er det værd at tage en tidlig morgen og pakke en ekstra trøje.

Der er flere måder at bestille billetter på - læs mere om billetbestilling. Vil I have en generel tur rundt i hele paladset kan I bestille et "general pass", som koster omkring 15 euro. Man kan også bestille særlige aftenture, adgang til specifikke områder eller guidede ture.

Smukt glasloft i Alhambra

Åbningstider i Alhambra

Alhambra er åben for generel entré fra 8.30 til 20 hele sommeren og til 8.30 til 18 om vinteren (oktober til marts). Billetterne opdeles i "morgen" (8.30-14) og "aften" (14-20). Man kan også bestille særlig aftenadgang - om sommeren kl 22-23.30, om vinteren kl 20-21.30.

Med sin billet har man adgang til Alhambra (Nasrid-paladset) inden for et tidsrum på en halv time. Det kan anbefales at gå gennem hovedindgangen (ved billetkontoret) en lille halv time før det tidspunkt, der står på jeres billet, da det tager 10-15 minutter at gå til Nasrid-paladset herfra.

I gennemsnit vurderes et fuldt besøg i Alhambra at tage omkring 3 timer, men man kan snildt bruge længere tid. Ønsker man blot en hurtig gennemgang, kan det gøres på godt en time, men så snyder man sig selv for virkelig at nyde den særlige stemning og opdage de mange diskrete detaljer.

Morgen på Alhambra

Tips til jeres besøg

Ved siden af billetkontoret ved hovedindgangen ligger en café med snacks, små frokostretter og kaffe. Overfor ligger Alhambras souvenirshop, hvor du også kan købe alskens bøger om Alhambras historie, design mv.

Fra indgangen, hvor I scanner jeres billetter (eller kan købe billetter i sidste øjeblik, hvis I er heldige) - er der som nævnt 10-15 minutters gang til Nasrid-paladset.

Find vej til Alhambra

Man kan gå eller køre til Alhambra fra Granada by. Der er flere veje op ad bjerget, som alle fører til parkeringspladsen på toppen. Der kører også en bus til Alhambra , C3, fra centrum. Hvis I vælger at gå eller tage en taxa, kan I få overblik over ruterne på kortet nederst i denne artikel.

Hvad skal I se i Granada?

For flere tips til, hvad I ikke bør gå glip af i Granada, kan I læse denne A-Z Guide til Granada.

Nedenfor kan I få overblik over Alhambra og vejen derop fra byen: