Guide: Granada fra A til Z (del 1)

For mange er Granada lig med Alhambra - og ikke så meget andet. Men Granada har meget andet at byde på end det imposante mauriske slot - selvom du har været i den andalusiske by et antal gange, vil der formentlig være god inspiration at hente i denne omfangsrige guide.

Sierra Nevada og Alhambra, Granada

Her er første del af vores A til Z-guide om Granada (læs også anden del af Granada-guiden):

Alcaiceria

De smalle gader mellem katedralen og Bib Rambla-pladsen husede engang Granadas silkemarked. Navnet stammer fra det arabiske begreb Al-Qaysariya, som betyder 'handelsområde'. Kvarteret blev bygget i det 14. århundrede og er et must på jeres vej gennem Granada.

Bañuelo

Denne lille bygning på Paseo de los Tristes blev opført i det 11. århundrede og husede en traditionel badeanstalt. Det er et af de bedste eksempler på arabiske badeanstalter i Spanien. Der er gratis adgang. Husk at tage et billede af loftet med de stjerneformede huller, som er et klassisk postkortmotiv.

Bañuelo Granada

Corrala de Carbon

En karakteristisk bygning fra 1336, som tidligere var et såkaldt Caravanserai. Det fungerede som en form for kro for de mange handlende, der kom til byen for at deltage i silkemarkedet. Også her blev der slået handler af med butiksejere og andre lokale forretningsmænd. Omkring det 17. århundrede blev bygningen brugt til opbevaring af kul, hvoraf navnet kommer. I dag afholdes der flamencoopvisninger i den centrale gårdhave om sommeren, under festivalen kaldet Veranos de Corral. Det er et fantastisk sted at nyde en kølig drink på en lun sommeraften!

Dia de la Cruz

Denne festlige dag er en del af Fiesta de la Cruz, som afholdes hvert år i begyndelsen af maj. Gaderne fyldes af farvestrålende kjoler med polkaprikker, der stråler om kap med de mange kors dækket af blomster - der uddeles præmier for de flottest dekorerede kors. Der er desuden tradition for at spise friskplukkede hestebønner.

Kors fra blomsterfestival i Granada

El Campo del Principe

En stor, hyggelig plads i det jødiske kvarter. Den blev anlagt i 1497 som hyldest til Isabel og Fernando's søn, Juan, i anledning af hans bryllup (der dog blev afholdt i den nordspanske region Cantabrien). Pladsen er bygget oven på den tidligere mauriske kirkegård. Den store statue af Jesus på korset blev rejst i 1640, betalt af kvarterets beboere.

Festival

Granada har et rigt kulturliv, og henover det meste af året kan man opleve forskellige kulturelle festligheder. Eksempelvis den internationale tangofestival (marts), den månedlange Festival de la Música y la Danza (juni-juli), musikfestivallen Granada Sound (september), den internationale jazzfestival (november) samt selvfølgelig byfesten Feria de Granada (en uge i maj eller juni).

Generalife

Alhambra nævnes altid som Granadas største attraktion, men man bør ikke overse de kongelige haver, der ligger ved siden af slottet. Særligt om sommeren er det en sand lise at spadsere gennem de skyggefulde haver til lyden af springvand og og duften af eksotiske blomster. Man kan godt købe billetter kun til Generalife-haverne.

Granada - Generalife-haverne

Historie

Granada er rig på historie. I år 2013 fejrede byen 1000-års jubilæum, regnende fra kongeriget Granadas grundlæggelse i 1013. Riget opløstes i 1833, da området blev opdelt i provinser. Undervejs skiftedes det muslimske Nazarí-styre ud med kristne regenter, men den mauriske arkitektur lever stadig i bedste velgående.

Is - og Italianos

Hvis du ser folk stå i kæmpekø på Gran Via over for katedralen, er det ikke fordi, der er åbnet et nyt museum eller en fashionabel butik. Det er derimod Los Italianos, der har slået dørene op til deres isbutik, som har eksisteret siden 1936. Sæsonen skydes igang i marts, altid i weekenden op til Día de San José som (19. marts). Sidste chance for at få is er på Spaniens nationaldag d. 12. oktober.

Los Italianos Is - Granada

Jødedom

Det jødiske kvarter i Granada hedder Realejo (tidligere kaldet Garnata al-Yahud, 'jødernes Granada'). Kvarteret strækker sig fra El Campo del Principe (se ovenfor) til Plaza Isabel La Católica. Se bl,a. det gamle karmelitterkloster (Convento de las Carmelistas Descalzas) og Casa de los Tiros, bygget i 1500-tallet som en del af byens fæstningsværk.

Kyst

Granada-provinsen er kendt for sit behagelige mikroklima, hvorfor kysten har fået navnet Costa Tropical. Har man god tid, er der således alletiders mulighed for at tage en tur på stranden. Fra byen tager det små 40 minutter i bil at nå kysten, En af områdets mest populære strande er La Herradura ved byen Almuñecar.

Luksus

Skal det være en ferie helt ud over det sædvanlige, kan I krydre den med en tur i helikopter. Topicopter har base i Motril, og herfra kan man flyver ind over Granada, se Alhambra fra oven og nyde synet af de storslåede bjerge i Las Alpujarras. Der er også mulighed for at flyve til Sierra Nevada og tage en dag på ski! Som prikken over i'et kan I bestille kaviar til middagen - den produceres i det nærliggende Riofrio, som vi skal høre mere om i del 2 af denne guide.

Mirador de San Nicolas

Her finder I byens bedste udsigt! Pladsen ligger øverst i det arabiske kvarter, Albayzin, og herfra kan man betragte Alhambra i al sin pragt. Det er værd at besøge pladsen både i daglys og efter mørkets frembrud - og på alle tider af året. Man kan også gå op i det gamle tårn på pladsen.

Alhambra - Granada

Se også anden del af vores guide til Granada - fra N til Z.